Země původu: Německo
Rok založení: 1968
Web: https://cz.hella-gutmann.com/cs/
Nabízený sortiment: Hella Gutmann
 

Hella Gutmann | profesionální diagnostika pro auta a motorky

Hella Gutmann se zabývá vývojem a výrobou diagnostických nástrojů, které lze použít pro zhruba 40 000 modelů automobilů z celého světa. Díky skvělému zpracování a uživatelské přívětivosti sklízí dlouhodobě dobré recenze a je mnohdy označována za prémiovou. Řada mechaniků přitom provádí diagnostiku vozů výhradně pomocí přístrojů od Hella Gutmann a postupně pouze upgradují na novější verze. Do servisu je možné pořídit jak vysoce sofistikovaný systém s vlastní obrazovkou, tak kompaktní verze, které lze instalovat na jakýkoliv počítač. Všechny diagnostické nástroje této značky si hravě poradí s načtením chybových kódů i kalibrací nových systémů a komponentů po montáži, stejně jako s, vynulováním servisních intervalů.

Diagnostika Hella Gutmann

Hlavním zaměřením společnosti je vývoj a výroba diagnostických zařízení, která slouží k odhalování problémů různého původu. Třeba když spolu špatně komunikuje sací soustava a řídící jednotka, nebo si zrovna vyměněné díly nesedly se zbytkem vozu. Diagnostika Hella Gutmann je všestranná a připravena pro více jak 40 000 modelů aut evropské, asijské i americké výroby, ať jde o osobní, užitková nebo nákladní, případně jednostopá vozidla. Problém nejsou nejnovější ani desítky let staré modely, a to i díky pravidelným aktualizacím a napojení přímo na samotné automobilky.

Mega Macs PC: diagnostika Hella Gutmann na počítač

Kdo hledá kompaktní řešení s možností snadného přenášení, nabízí mu Hella Gutmann diagnostiku Mega Macs PC. Ta sestává výhradně z modulu (diagnostická hlava), který zapojíte do počítače, a následně se vše odehrává přímo na počítači v systému výrobce. S informacemi o více než 40 000 modelech zvládnete rozpoznat problém de facto ve všech současných i starších vozidlech. Cenově je přitom tato diagnostika automobilů mnohem dostupnější než samostatné stanice, které však na druhou stranu nabízí i řadu jiných funkcí.
 

Mega Macs PC diagnostika Hella Gutmann na počítač HELLA GUTAMANN

Instalaci tohoto zařízení od Hella Gutmann lze provést prakticky na jakémkoliv počítači s operačním systémem Windows (ať jde o laptop, stolní PC nebo tablet). Snadno tak načte chybové kódy nebo zkalibruje nahrazené komponenty. Ačkoliv se jedná o odlehčenou verzi po stránce fyzické, poskytuje Hella Gutmann Mega Macs PC mechanikům kompletní informace o technických údajích vozidel, pojistkách, výkresy nebo pracovní hodnoty, údaje o ozubených řemenech atp. Všechny problémy tak odstraníte přímo z počítače, ať jde o nespolupracující autodíl nebo chybovou hlášku softwaru.

Mega Macs 77: profesionální diagnostika Hella Gutmann

Jedná se aktuálně o nejvýkonnější diagnostické zařízení z nabídky Hella Gutmann, které nabízí vysokou rychlost a velkou dotykovou obrazovku s Full HD rozlišením. Vedle pokročilých funkcí je rovněž vybavena podrobným návodem pro zvládnutí veškerých překážek krok za krokem, takže není nutné dohledávat manuály v zahraničí, ani žádat o pomoc zákaznickou podporu. Tato diagnostická stanice převzala všechny vlastnosti staršího modelu Mega Macs 56 a nabízí uživatelům mj. rozšířený koncept pro opravy v reálném čase. Společnost Hella Gutmann ji připravila pro více než 40 000 modelů aut, u nichž načte a vymaže chybové kódy řídících jednotek a zobrazí současně až 16 parametrů, což znamená rychlou a úplnou diagnostiku.

Nejrychlejší diagnostika mega macs 77 HELLA GUTAMANN

Mega Macs 56: kompaktní profi diagnostika Hella Gutmann

Chcete-li spolehlivou diagnostiku v kompaktních rozměrech, může být odpovědí Hella Gutmann Mega Macs 56 s dostatečně velikou obrazovkou a detailní databází. Díky tomu ji lze použít pro desítky tisíc modelů vozidel a rychle zjistit všechny jejich problémy, aniž byste museli příčiny problémů zdlouhavě hledat, či dokonce zkoušet metodu pokus / omyl. Výrobce Hella Gutmann navíc umožňuje tuto stanici dovybavit extrémně přesným multimetrem ke zjišťování různých hodnot (součástí jsou jak základní ampérmetr, voltmetr nebo ohmmetr, tak řada dalších). Mezi automechaniky je diagnostika Mega Macs 56 dlouhodobě velmi oblíbená jak pro svou velikost, tak rychlé vyhledání a opravy chyb, aniž by docházelo k nějakým zádrhelům.

rychlá diagnostika v kompaktním formátu mega macs 56 HELLA GUTAMANN

Mega Macs 42 SE: přenosná diagnostika Hella Gutmann

Abyste s sebou nemuseli všude nosit velkou stanici nebo počítač, nabízí Hella Gutmann mobilní diagnostiku Mega Macs 42 SE, která je velmi skladná (obsluha i v jedné ruce) a lehká (480 g). Automechanici ji proto využívají třeba při přebírání auta, aby v krátkém čase zjistili informace z řídící jednotky a odhalili chybové kódy, vynulovali servisní intervaly, nebo nově nakódovali měněné komponenty. Tento mobilní tester i přes své kompaktní rozměry obsáhlý software se všemi důležitými funkcemi, jaké najdete u výkonnějších Mega Macs 56 nebo Mega Macs 77, díky čemuž si na obrazovce Mega Macs 42 SE zobrazíte jak hlášení chybových kódů, tak jejich řešení. Jednotku je navíc možné upgradovat pomocí technologie PassThru a rozšířit tak databázi o originální údaje výrobce.

ultramobilní autonomní tester, Diagnostika MEGA MACS 42SE CARS osobní a lehké užitkové vozy HELLA GUTAMANN

Bike: diagnostika Hella Gutmann pro motorky

V nabídce společnosti Hella Gutmann nechybí ani diagnostický nástroj pro opravu a kalibraci jednostopých motorových vozidel, u nichž si poradí jak s elektronickým vstřikováním, systémem řízení drive-by-wire, tak s chybami v paměti řídící jednotky. Předností je použitelnost pro tisíce modelů motorek a vysoká rychlost procesů, díky čemuž dostanete za pár minut kompletní analýzu. Tu lze provádět buď pomocí samostatné stanice Mega Macs 42SE, nebo zvolit kompaktní Mega Mac PC Bike, který lze instalovat na jakýkoliv počítač (notebook, stolní, tablet…) s OS Windows.

Vzhledem k obsáhlému softwaru s databází motocyklů není nutné dokupovat žádné další řešení, diagnostika Hella Gutmann Mega Macs Bike funguje zcela samostatně. Kdo už v servisu využívá nástroje Mega Macs 56 nebo Mega Macs 66, nemusí u Hella Gutmann dokupovat další stanici, ale jednoduše si rozšířit systém o „Bike Plus“, což je balíček (nadstavba) obsahující všechny diagnostické funkce pro motorky. Ať se zvolíte do své dílny jakékoliv řešení, jsou součástí pravidelné aktualizace, díky nimž bude software stále aktuální.

Zkušební a nastavovací nástroje Hella Gutmann

Prakticky všechny moderní automobily jsou dnes napěchované elektronikou, a ty ve střední třídě nevyjímaje. Jedná se například o asistenty jízdy v pruzích, nočního vidění, tempomat ACC, nebo parkovací senzory a kamery, díky nimž vidíte kolem celého vozu. K odhalení, proč přesně fungují špatně, slouží diagnostika Hella Gutmann; k jejich nastavení pak zkušební a nastavovací nástroje. Kalibrace asistenčních systémů a kamer je možná u většiny známých i méně známých automobilů, u nichž provedete díky systému CSC rychlé testování a následnou opravu v souladu se systémem automobilky. Použití je navíc možné i bez místa pro geometrii nápravy i nivelové podlahy, a potřeba není ani zdvihací zařízení.

Všechny nastavovací nástroje s jednotným softwarem snadno a rychle nastavíte tak, aby byly kompatibilní právě ve vašem provozu. K základům patří měření geometrie vozu pomocí laseru, kontrolní snímač kol, radarová sada, nebo speciální nastavovací tabule, jíž lze specificky upravit pro každou značku vozidla. Konstrukci má přitom velmi jednoduchou, neboť sestává z nastavitelné základny, horního rámu a seřizovací tyče s výsuvnými zrcátky. V případě potřeby lze seřizovací tabuli Hella Gutmann rozebrat a přepravit klidně i v osobním voze. Některé části lze objednat zvlášť, Hella Gutmann přitom poskytuje pro přesnou kalibraci i výměnné kity (CSC Tools), aby byla kalibrace ve vztahu k jízdní ose přesná.
 

Zkušební a nastavovací nástroje Hella Gutmann
 

Nabíječky autobaterií Hella Gutmann

Jelikož dnes napájí akumulátory stále více elektrospotřebičů a celkově jsou na ně kladeny vyšší nároky, využívá Hella Gutmann své zkušenosti také při vývoji a výrobě nabíječek autobaterií. V nabídce jich má hned několik podle toho, pro jaké vozidlo, respektive pro jak silnou baterii má být používána. Všechny jsou přitom vybaveny praktickým LED displejem, ochranou proti obrácení polarity a řadou dalších funkcí. Kupříkladu model BPC 1 (12 V / 1 A) je vhodný pro autobaterie gelové a WET/AGM, případně také pro LiFeP04, a nabízí 9stupňové nabíjení a testovací fáze. Ale nechybí mu ani funkce recovery pro olověné baterie nebo udržovacího nabíjení. Výkonnějším modelem BPC 8 (12 V / 8 A) pak nabijete rovněž baterie gelové, WET a AGM, přičemž je také k dispozici 9stupňová nabíjecí a testovací fáze nebo ochrana proti obrácení polarity.

Nabíječky autobaterií Hella Gutmann BPC_TOOLS_1

Pro silnější autobaterie připravil výrobce Hella Gutmann vysokofrekvenční nabíječku BPC 50 (12 V / 50 A), která je vhodná pro gelové akumulátory i autobaterie WET/AGM a LiFeP04. Vedle nabíjecí funkce je samozřejmostí Recovery a Supply, i konstantní nabíjení bez špiček napětí pro flashování řídících jednotek. U Hella Gutmann BPC 50 nechybí ani ochrana proti obrácení polarity, zkratu nebo chybám v napětí, a model je rovněž vybaven nabíjecí křivkou řízenou mikroprocesorem. Naprosto nejsilnější nabíječkou autobaterií je BPC 120 (12 V / 120 A), který je vhodná jak pro gelové, tak pro WET/AGM a LiFeP04. Součástí jsou opět funkce nabíjecí, Recovery a Supply, stejně jako mikroprocesorem řízená nabíjecí křivka nebo nabíjení bez špiček napětí. Do výbavy pak dostala od Hella Gutmann i ochranu proti obrácení polarity, zkratu a chybám v napětí.

Historie společnosti Hella Gutmann je stará přes 50 let

Jedná se o dobře známou značku profesionálních přístrojů pro mechaniky, jejichž historie sahá až do roku 1968, kdy si zakladatel společnosti, jistý Kurt Gutmann, otevřel svůj první autoservis. Jenže vedle oprav se věnoval zejména tuningu a úpravám dílů pro automobilky, což položilo základy dnešního sortimentu. Krátce po otevření začala Gutmann Messtechnik vyvíjet vlastní turbomotory, systémy redukce výfukových plynů, ale i nástroje pro testování tlaku v pneumatikách a diagnostické přístroje. V roce 1983 se firma přeorientovala výhradně na výrobu testerů výfukových plynů s názvem Pocket Compaa a Mega Compaa. Vůbec prvním „kompletním“ a všestranným diagnostickým zařízením se stala stanice Mega Macs 55 uvedená roku 1995. Měla plno praktických funkcí a zahrnovala integrovaný osciloskop pro práci na všech elektronicky řízených systémech ve vozidlech, a to u většiny značek.

V následujícím roce se Gutmann Messtechnik zaměřila na ještě lepší technickou podporu zákazníků a roku 2001 otevřela vzdělávací a školící středisko v Breisach am Rhein na jihozápadu Německa (u hranic s Francií). Obrovským úspěchem bylo v roce 2003 vyvinutí přenosného modulu Mac 45, který fungoval s jakýmkoliv laptopem i stolním počítačem Windows (dnes také s tablety). Zpočátku ho využívala pouze německá asistenční služba ADAC, velmi rychle se však rozšířil do Rakouska, Švýcarska a dalších zemí, včetně České republiky. O dva roky později uvedla společnost Gutmann Messtechnik na trh jednoduchý diagnostický tester Macs 40, a hned v dalším roce představila tester výfukových plynů se čtyřsložkovým analyzátorem Mega Compaa GM3.

Roku 2005 oslavila diagnostická stanice Gutmann Messtechnik Mega Mac 50 desetiletou existenci a mnoho spokojených zákazníků. Do nabídky byl navíc přidán ruční přístroj s možností dodání multimetru, což práci automechaniků ještě více zefektivnilo. V témže roce pak společnost přišla s diagnostikou pro motocykly a v roce následujícím jej ještě vylepšila a doplnila o kompletní řešení pro nově zavedené řešení emisí u motorek. V roce 2008 konečně vzniká dnešní Mega Macs 42, tedy přenosný diagnostický modul, který pomáhá mechanikům při příjmech vozidel nebo v terénu. Ještě v témže roce se firma spojuje s koncernem Hella, a tak vzniká dnešní obchodní značka Hella Gutmann.

Rostoucí zájem o produkty společnosti vedl k rozšíření školícího střediska až na 2 000 účastníků, a rovněž k navýšení počtu odborníků na technické podpoře. Od roku 2009 tak Hella Gutmann spolupracovala s více než 1 600 autodílnami v Německu i zahraničí, a o rok později představila stanici Mega Macs 66. Ženevský autosalon v roce 2012 byl skvělou příležitostí, kdy uvést diagnostické softwarové řešení Mega Macs PC s bezkabelovým rozhraním (VCI), a tak vznikl i dnešní Hella Gutmann Mega Macs 42 SE komunikující přes bluetooth, který je nástupcem Mega Macs 42. Postup se však nezastavil ani v roce 2013, kdy firma uvedla možnost kalibrace senzorů kamer a radarů jízdních asistentů pomocí s přístroji Mega Macs.

Aby Hella Gutmann uspokojila požadavky zákazníků z celého světa, otevřela další školící středisko, a sice na západě Německa ve městě Erwitte u Lippstadtu. Zcela klíčovým byl potom rok 2014, kdy byla představena stanice Mega Macs 56, jejímž účelem bylo vyplnit „mezeru“ mezi ručním přístrojem Mega Macs 42 SE a Mega Macs 66. Slučovala v sobě všechny dříve představené přístroje a dala tak automechanikům zcela nové možnosti na jednom místě. Novinkou byl také software a nástroje BPC, TPM, SLD a SCS pro servis klimatizací, nastavení světlometů atd. Roku 2015 představuje Hella Gutmann emisní stanici Mega Compaa HG4 s bezkabelovým připojením opacimetru a VCI, čímž nahrazuje starší Mega Compaa GM.

Další skvělou službou bylo zavedení tzv. PassThru, tedy možnosti komunikace s automobily na dálku, a to pouze za pomoci diagnostických stanic Hella Gutmann. Díky tomu mohou mechanici opravit některé závady, aniž by byli u auta přítomni; jedná se o vozidla na evropském trhu s homologací dle normy Euro 5, v nichž se nachází hardware společnosti Hella Gutmann: Škoda, Volkswagen, Ford, Audi, BMW, Mercedes, Renault, Opel, Seat, Toyota, Lexus, Chevrolet a Mini. Další skvělou službou bylo zavedení tzv. PassThru, tedy možnost komunikace s automobily na dálku, a to pouze za pomoci diagnostických stanic Hella Gutmann. Díky tomu mohou mechanici … Současně firma uvedla řešení Stand-Alone Mega Mac PC X-Change.

Máte zájem o sortiment značky Hella Gutmann? Můžete ho nalézt pomocí hledácího pole na našem e-shopu.

Zdroj fotografie: Hella Gutmann Solutions

Autor článku
Jaroslav Peremský
Jsem manažer prodeje a marketingu s mnohaletou praxí v různých firmách a odvětvích. V roce 2016 jsem se rozhodl plně zaměřit svoji pozornost na automobilový průmysl a prodej autodílů. Využil jsem svých zkušeností, které jsem spojil se svými zájmy a koníčky. Mým cílem je posunout laťku v oblasti prodeje autodílů na vyšší úroveň. V praxi jsem více jak 7 let a své nově nabyté znalosti v oblasti prodeje autodílů a spotřebního zboží pro auto-moto mohu díky blogu publikovat a sdílet s Vámi.
AKČNÍ NABÍDKA DUBEN 2024 ATE, SKV, ABS, BREMBO, AUTOROZVODY
KOMPRESORY VALEO AKCE AUTOROZVODY
POKLICE KOL, NOVINKA V NABÍDCE, AUTOROZVODY
VYHODNA DOPRAVA PPL CENA AUTOROZVODY
ČIŠTĚNÍ DPF! BEZ MECHANICKÉHO ZÁSAHU, ŠETRNĚ, EKOLOGICKY! DPFHOLICE