ABS

Země původu: Nizozemí (Ijsselstein)
Rok založení: 1978
Web: https://www.abs-bv.nl
Nabízený sortiment: ABS

 

Název značky ABS vznikl jako zkratka tří slov All Brake System, což si dovolíme přeložit jako Všechny brzdové systémy. Její historie sahá do roku 1978, kdy v Nizozemí vznikla stejnojmenná společnost. Již od svých počátků se profiluje jako významný dodavatel brzdových systémů i veškerých komponentů, které s nimi souvisejí. Dnes sídlí tento významný výrobce v holandském městě Ijsselstein v provincii Utrecht. Hned na začátku své existence se zvolili majitelé firmy specifický koncept, který jim přinesl náskok před konkurencí a následný úspěch. Zatímco jiní dodavatelé v té době dováželi autodíly pouze od jednoho konkrétního výrobce z ciziny a zastupovali tak jen jednu značku, v ABS se rozhodli, že budou pokrývat veškerou poptávku pomocí importu ze všech zemí, kde se komponenty určené pro automobilový průmysl vyrábějí.

Konkurenční výhoda ABS je tedy vychází z dokonalé znalosti trhu s autodíly, dodavatelů i odběratelů. Přičemž nově vytvořená široká síť dodavatelů byla ve své době zcela revolučním konceptem.

Dalším podstatným faktorem úspěchu, který se zvoleným typem byznysu úzce souvisí, je špičková logistika. Dostatečný počet skladových zásob zajišťuje maximální časovou flexibilitu, a tím krátké dodací lhůty na zboží, jež každý měsíc ze skladů odchází v objemu stovky tisíc kusů. Svůj centrální sklad má dodavatel v domovském Nizozemí, konkrétně v Ijsselsteinu. Tyto prostory mají celkovou rozlohu více než 5 000 m². Kompletní nabídku zboží si mohou potenciální zákazníci prohlédnout jednak v katalogu (v papírovém i na DVD), jednak na internetu prostřednictvím e-shopu, kde lze samozřejmě i realizovat vlastní objednávku.

V roce 1990 ABS otevřelo svou pobočku - Automobilové servisní centrum - jakožto první mezinárodní zastoupení v Tasmánii, brzy poté následovaly australský Perth (1994)a Adelaide (1996). Dnes se tato centra rozrostla na celkový počet 55 a jsou tak přítomná v každém státě napříč celou Austrálii.

Od května 2013 se ABS Automobilová servisní centra prostřednictvím Metcash Automotive Brands Group připojila ke zvučným jménům prodejců autodílů, jako je Autobarn a AutoPro. S tímto spojením přichází větší příležitost pro růst a vývoj holandského podniku a možnost stát se uznávaným lídrem v oblasti trhu s autopříslušenstvím.

ABS přirozeně působí také ve všech evropských zemích a svoje partnery má i v České republice. Aktuálně zaměstnává přes sedm desítek lidí a ve svém portfoliu předkládá bezmála 30 000 produktů.

Přibližně 20 % z celé produkce zajišťuje samostatně, ostatní produkty pocházejí z dílen světoznámých značek jako ATE, TRW (Lucas), Akebono nebo DELPHI. K zákazníkům jsou součástky distribuovány pod vlastní značkou ABS. Společnost je schopná pokrýt tímto způsobem dodávky pro drtivou většinu vyráběných modelů současných automobilů.. Kvalitu výrobků dokladuje také certifikát ISO9001, jehož je společnost dlouholetým držitelem. Současně všechny díly odpovídají nejpřísnějším evropským standardům tak, aby byl zaručený bezproblémový provoz.

V neposlední řadě patří mezi nesporné přednosti nizozemské firmy i to, že své produkty dodává na trh za příznivé ceny. Klíčové jsou totiž v rámci firemní filosofie vztahy nejen s obchodními partnery, ale i se samotnými zákazníky. Pilířem fungování jsou primárně zkušenosti, přehlednost a jednoduchost. Firemní slogan „Driven by expertise” (Řízeno odborností) ostatně hovoří za vše.

Značka ABS pochopitelně nemůže chybět ani v našem e-shopu. V její nabídce můžete najít brzdové destičky, kotouče, čelisti, bubny, lanovody, třmeny, ložiska, ramena, čepy, tyčky, táhla a silentbloky. Nelze si nevybrat.

Brzdové destičky a brzdové čelisti ABS

Tento sortiment zahrnuje více než 1 450 druhů brzdových destiček a přes 650 typů brzdových čelistí, které jsou určeny osobním vozidlům. Stejně jako originál, tak i brzdové destičky pro aftermarket jsou vybaveny výkonnými třecími segmenty, indikátory opotřebení, sponkami, protihlukovými a antivibračními vrstvami. ABS dodává sady brzdových destiček pro přední i zadní nápravu. Všechny tyto produkty jsou plně v souladu s evropskou normou ECE R90. Každý takovýto výrobek musí obsahovat označení s datem výroby, kódem země, informaci o použitém třecím materiálu a číslo R90.

Brzdové kotouče ABS

Patří k tomu nejlepšímu, co nizozemská firma nabízí. Přesvědčivá nabídka více než 1 900 druhů brzdových kotoučů a více než 450 brzdový bubnů spolehlivě uspokojí majitele evropských, japonských, korejských i amerických osobních vozidel.

Všechny brzdové kotouče a brzdové bubny jsou pečlivě vyrobeny na špičkových, počítači řízených CNC strojích, což zaručuje perfektní brzdné vlastnosti, správnou rovnováhu, vynikající odvod tepla a dlouhou životnost.

S činností brzd souvisí další součástky, které rovněž figurují v produkci společnosti ABS.

Brzdové třmeny A.B.S.

Brzdové třmeny jsou nezbytné pro bezpečné zastavení vozu. Patří k nejdůležitějším částem brzdového systému. S pomocí třmenu jsou uchyceny brzdové destičky (vnější i vnitřní), jejichž povrch vykazuje vysoký součinitel tření. Tím, jak destičky tlačí kolmo na rotor, dochází ke zpomalení pohybu kola nebo k jeho úplnému zastavení. Brzdový třmen má uvnitř namontovaný brzdový píst, přičemž dražší nebo na rychlou sportovní jízdu zaměřené vozy mají třmeny s několika písty. Tlak, který píst vyvíjí při sešlápnutí brzdového pedálu, je rovnoměrně rozveden po celé ploše destiček a přenáší se na brzdový kotouč, čímž vzniká vysoké tření. Kotoučové brzdy se vyrábějí ve variantách s pevným nebo plovoucím třmenem.

Společnost A.B.S. nabízí široký sortiment brzdových třmenů, který zahrnuje více než 2400 typů těchto výrobků určených pro evropské a asijské vozy. Tyto třmeny vždy obsahují nové gumové manžety, nové vložky válců, ve většině případů i nové ovládací mechanismy ruční brzdy. Vnější povrch třmenů je pokryt povlakem Cr203 (Chronium3), který se vyrábí v souladu s normami zaměřenými na podporu ochrany životního prostředí.

Další výrobky značky A.B.S.

A.B.S. má ve svém sortimentu řadu různých druhů spojovacích kabelů a brzdných lanek či lanek spojky nebo lanek ruční brzdy.

Společnost A.B.S. má pro své klienty také bohatou nabídku stabilizátorů. Ty se obvykle nacházejí v moderních vozidlech, kde snižují naklopení karoserie při průjezdu zatáčkou. Zlepšují stabilitu vozu a napomáhají ke zlepšení jízdního komfortu a zvýšení bezpečnosti.

Brzdové kapaliny, hadičky, brzdová potrubí, třmeny, válečky, ovládaní táhla, bovdeny, hlavní brzdový válec, posilovače brzd i další příslušenství, prostě vše, co podstatným způsobem přispěje k vašemu bezpečnému návratu domů.

Podvozkové díly A.B.S.

Podvozek vozidla se skládá z přední a zadní nápravy, pružin, které slouží k zachycení nárazů, a tlumičů, jež mají na starost pohlcení energie, která při těchto nárazech vzniká. Mezi části podvozku rovněž patří kola, jejichž účelem je snižovat třecí odpor auta při jeho pohybu po povrchu vozovky či v jiném terénu. Dále se sem řadí brzdová soustava, řízení a čepy.

Těm z vás, kteří by se chtěli dozvědět víc o jednotlivých částech podvozku, doporučujeme přečíst si tento článek. Zmiňujeme v něm různé koncepce vozů, z nichž konstrukce podvozku vychází. Dále v něm uvádíme informace o několika typech náprav, které používají starší i novější modely automobilů.

Řízení vozu

má za cíl udržovat přímý směr jízdy vozu, stejně jako umožnit jeho změnu. Nároky na bezpečnost řízení při současném zachování vysokého jízdního komfortu neustále stoupají. Spolehlivý mechanismus řízení v kombinaci s efektivním brzděním poskytuje nejen citlivou odezvu a předvídatelné chování vozu, ale především zajišťuje vysokou míru bezpečnosti posádky, eliminuje rizika a předchází vážným dopravním kolizím.

ABS neponechává nic náhodě a při výrobě jednotlivých součástí řízení i náhonu kol vychází ze svých bohatých zkušeností. Důkladný výběr materiálu, sofistikovaná konstrukce, nejmodernější technologie i dlouhodobé testování jsou zárukou toho, že tyto autodíly splní veškerá očekávání miliónů řidičů, kteří na ně při svých cestách spoléhají.

Ať už jsou to táhla řízení, homokinetické klouby, spojovací tyče, ložiska, ramena, čepy nebo tyčky, pokud nesou logo ABS, vždy je provází výjimečná kvalita a dlouhá životnost.

Závěsná ramena A.B.S.

Zavěšení kol je jednou z nejdůležitějších součástí nápravy. Slouží k přenosu relativního svislého pohybu kola vzhledem ke karoserii nebo rámu, dále k přenosu síly mezi kolem a k zajištění neustálého kontaktu kola s vozovkou. Zavěšením kol vozu se v podstatě rozumí jejich přichycení ke karoserii nebo k rámu vozu. Tato konstrukce zamezuje nežádoucímu bočnímu posuvu kola, umožňuje řízení a brzdění a má také podstatný vliv na komfort jízdy.

Rozlišujeme dva hlavní způsoby zavěšení kol. V případě závislého zavěšení jsou kola součástí jednoho celku, pevné kompaktní soustavy s prvky, které se vzájemně ovlivňují. Jejich postavení zůstává stále stejné za všech okolností a pohyb jednoho kola se při propružení přenáší také na druhé kolo. Takovéto konstrukční řešení se označuje jako tuhá náprava. Tuhé nápravy mají vyšší hmotnost a setkat se s nimi můžeme zejména u užitkových automobilů nebo u zadních náprav některých osobních vozů.

Při nezávislém zavěšení je každé kolo přichyceno samostatně a nezávisle na kole protilehlém; kola se tedy při propružení navzájem neovlivňují. Nezávislé zavěšení nápravy obvykle využívá vlastností progresivních ocelových spirálových pružin, které jsou upevněny k automobilu s pomocí ramen a spojů v různých bodech. Ramena těmito body otáčejí a umožňují tak stlačení pružin, které se podílejí na celkovém odpružení automobilu.

Součástí víceprvkové nápravy (multilink), která se používá pro nezávislé odpružení především u luxusních nebo sportovně laděných vozů, jsou podélná a příčná ramena. Tato závěsná ramena jsou upevněna ke karosérii, a tím, že nemají stejnou délku, zajišťují optimální polohu rejdové osy. Každé rameno je na svém konci opatřeno pružným kloubem nebo kulovým čepem.

Kulové čepy A.B.S.

Z hlediska systému řízení jsou velmi důležité kulové čepy ramen podvozku. Mají na starost přesný přenos tažné nebo tlačné síly z řízení na kola vozů pomocí spojených tyčí řízení. Jde o jedny z nejvíce namáhaných autodílů. Jsou enormně zatěžovány zejména při dynamické jízdě v zatáčkách a při intenzivním brzdění. Velké opotřebení kulového čepu je příčinou vznikající vůle, což se projevuje nízkou stabilitou a špatnou odezvou při řízení vozu. To může být při jízdě velmi nebezpečné. Z tohoto důvodu je nutné při jejich výrobě používat materiály nejvyšší kvality. Pro čep se používá prvotřídní ocel s povrchovou úpravou dosahující vysoké tvrdosti, zatímco pro pouzdra, v nichž jsou čepy uloženy, se při výrobě používají moderní syntetické hmoty a polymery. Díky tomuto řešení je možné eliminovat předčasné opotřebení kulového čepu a naopak lze dosáhnout významného prodloužení jeho životnosti.

V oblasti závěsných ramen či kulových čepů nabízí společnost A.B.S. více než 3100 různých produktů vyráběných z litiny, plechu či hliníku. Sortiment koncových, tvarových a axiálních tyčí zahrnuje kolem 1500 položek.

Spojovací tyče A.B.S.

Spojovací tyč je součástí mechanismu řízení vozidla, přičemž pohyb jednoho kola je přenášen s její pomocí na kolo druhé. Vnější spojovací část je spojena s nastavovacím pouzdrem, které umožňuje nastavit délku tyče a úhel vyrovnání automobilu. Problémy se spojovací tyčí se většinou projeví nestabilitou, otřesy volantu a dalšími vibracemi. Kromě zhoršené ovladatelnosti vozidla, která se projevuje např. samovolným natáčením kol při držení volantu v přímém směru, má opotřebení různých částí podvozku další negativní dopad v podobě velmi nízkého jízdního komfortu, zhoršené geometrie a nesouměrného opotřebení pneumatik.

Zatímco spojovací tyč je určena k otáčení kol, kulový čep umožňuje pohyb ve všech směrech. Je to v podstatě ložisko s čepem, které usnadňuje dosáhnout plynulého pohybu s minimální vůli. Právě schopnost pohybu všemi směry bez omezení je největší výhodou volného zavěšení kol.

V případě opotřebení jakéhokoliv z podvozkových dílů je nutné jej vyměnit, neboť následně dochází k neúměrnému zatěžování i ostatních součástí podvozku a k jejich rychlému opotřebení. Aby bylo dosaženo maximální bezpečnosti automobilu, je vhodné vyměnit vždy celé zavěšení. Společnost A.B.S. nabízí právě pro tyto účely sady ABS Smart kit, které obsahují kompletní zavěšení pro obě strany.

 

Ložiska kol, soupravy a náboje kola

Patří k nejdůležitějším součástem každého vozu. Není na místě jejich správnou funkčnost podceňovat, neboť jejich zvýšené opotřebení nebo nesprávná instalace může být příčinou těžké dopravní nehody. Poškození ložiska má samozřejmě negativní vliv i na práci asistenčních systémů, přičemž poruchu signalizuje některá z četných kontrolek.

Součástí ložiska je náboj, který je do něj nalisovaný. Na tisícihran náboje je nasunuta poloosa, která převádí otáčivý pohyb z rozvodovky, popř. z diferenciálu převodovky.

Ve společnosti ABS se vyrábějí náboje s různým vnějším i vnitřním průměrem a výškou, s různým počtem děr ráfku kola. V naší nabídce nesmějí chybět ani náboje kola s integrovaným snímačem ABS i bez, s integrovaným snímačem otáček kola nebo s integrovaným ložiskem. Zkrátka – u nás dostanete jen to nejlepší pro většinu nových i starších modelů.
 



Máte zájem o sortiment značky ABS? Můžete ho nalézt pomocí hledácího pole na našem e-shopu.

Autor článku
Jaroslav Peremský
Jsem manažer prodeje a marketingu s mnohaletou praxí v různých firmách a odvětvích. V roce 2016 jsem se rozhodl plně zaměřit svoji pozornost na automobilový průmysl a prodej autodílů. Využil jsem svých zkušeností, které jsem spojil se svými zájmy a koníčky. Mým cílem je posunout laťku v oblasti prodeje autodílů na vyšší úroveň. V praxi jsem více jak 7 let a své nově nabyté znalosti v oblasti prodeje autodílů a spotřebního zboží pro auto-moto mohu díky blogu publikovat a sdílet s Vámi.
AKČNÍ NABÍDKA DUBEN 2024 ATE, SKV, ABS, BREMBO, AUTOROZVODY
KOMPRESORY VALEO AKCE AUTOROZVODY
POKLICE KOL, NOVINKA V NABÍDCE, AUTOROZVODY
VYHODNA DOPRAVA PPL CENA AUTOROZVODY
ČIŠTĚNÍ DPF! BEZ MECHANICKÉHO ZÁSAHU, ŠETRNĚ, EKOLOGICKY! DPFHOLICE