Země původu: Spojené státy americké
Rok založení: 1935
Web: https://airtexasc.com/
Nabízený sortiment: Airtex

Airtex | Palivová čerpadla a vodní pumpy

Airtex se řadí mezi celosvětové leadery na poli vývoje i výroby palivových čerpadel a vodních pump, které dodává automobilkám do prvovýroby i na trh s náhradními díly v OEM kvalitě. Původem americká firma si za více než 60 let zkušeností vybudovala nejenom pevné postavení, ale i respekt konkurence a výrobců vozidel. Z laboratoří Airtex pochází řada patentovaných zlepšení a technologií, s nimiž jsou palivová i vodní čerpadla ještě účinnější, déle vydrží, a snižují spotřebu paliva.

V řadě případů se tato společnost podílí na vývoji řešení pro nové konstrukce aut v Evropě, Americe i Asii, a dle požadavků zákazníka vytváří produkty s novým designem. To je umožňuje implementovat do jakéhokoliv vozu při zachování nebo zvýšení účinnosti, optimalizaci hnací jednotky, a snížení dopadů na životní prostředí. Mezi automechaniky i motoristy jsou čerpadla Airtex oblíbená pro svou neobvykle dlouhou životnost a příznivou cenu.

VODNÍ PUMPY, PALIVOVÁ ČERPADLA, ROZVODOVÁ SADA AIRTEX

Neustálá inovace vodních i palivových čerpadel Airtex

Mezi největší odběratele originálních dílů patří firmy jako Ford, Mazda, General Motors, CAT, John Deere, Parker a řada dalších. Vedle osobních vozidel tak Airtex pokrývá užitková i nákladní, těžkou techniku, zemědělské stroje nebo důlní vozidla. Své zkušenosti dokáže dnes využít pro téměř jakýkoliv stroj, a podílí se tak přímo na navrhování konstrukčního řešení daných automobilů. Inovativní přístup, prestiž a vysokou kvalitu produktů dokazují i certifikace jako IATF 16949 a ISO 14001, nebo ocenění od výrobců Ford Q1 a General Motors BIQS.

Palivová čerpadla Airtex

Palivová čerpadla Airtex ušla od svého počátku pořádný kus cesty, během níž se vyvíjela po boku celého automotive průmyslu a do jisté míry se zasloužila o průběžné snižování emisí. Původní mechanická mají dnes v sortimentu firmy stále menší zastoupení, neboť starší vozy s hřídelí poháněnými čerpadly ubývají. Přesto jsou maximálně propracovaná a navržená tak, aby sloužila dlouhé roky a zefektivnila využívání paliva, což je z pohledu úspory a ekologičnosti u starších vozidel ještě důležitější než u těch nových.

PALIVOVÁ ČERPADLA AIRTEX

Novější a moderní auta dostávají od Airtex elektrická palivová čerpadla, která jsou precizně zpracovaná a dosahují tak přesných dodávek pohonných hmot. To ocenila řada výrobců, která je instalovala do více než 250 milionů vozidel po celém světě. Jednotlivé komponenty si firma vyrábí sama, aby mohla ovlivnit každý detail svých produktů. V každém dílu se odráží desítky let zkušeností a inovace, díky nimž mají palivová čerpadla Airtex výrazně vyšší účinnost a delší životnost než některá konkurenční.

Vodní čerpadla Airtex

Vodní čerpadla Airtex patří dlouhodobě k leaderům světového trhu, což firma dokazuje zejména v posledních dekádách. Dostupná jsou pro osobní, a užitkové i nákladní vozy, v nichž udržuje srdce chladícího systému optimální teplotu motoru. Zvoleny byly ověřené materiály, což zajišťuje dlouhou životnost vodních čerpadel Airtex a potřebný průtok chladící kapaliny stejně, jako je tomu u OE dílů.

VODNÍ PUMPA AIRTEX

K jejich montáži totiž slouží stejné stroje, takže není výrobní proces pro trh s náhradními díly jakkoliv omezen. Výsledkem jsou precizně broušené sestavy ložisek s konstantním promazáváním, odolná těsnění proti úniku kapaliny nebo tlaku, a robustní (avšak lehká) těla vodních čerpadel Airtex. Jejich design navíc umožňuje maximalizovat průtok chladiva a snášet i extrémní teploty.

VODNÍ PUMPA AIRTEX

 

Rozvodové sady Airtex

Rozvodové sady Airtex obsahují všechny komponenty důležité k upevnění řemene, který je důležitou součástí chlazení motoru. Ve spolupráci s vodním čerpadlem tak dosahují ještě lepších výsledků a vše je možné vyměnit najednou s jistotou 100% kompatibility. Jenom v USA pohání 80 nejvyužívanějších rozvodových sad Airtex přes 93 % tamního trhu.

ROZVODOVÁ SADA AIRTEX

V Evropě není pokrytí tak dominantní, stále však velmi dobré. Součástí jednotlivých setů jsou výrobky OEM kvality navržené ve vlastních laboratořích, zatímco k výrobě slouží výhradně houževnaté materiály s cílem dlouhé životnosti. To platí jak pro řemen, tak pro napínací kladky, tlumiče a pružiny, jejichž parametry jsou vždy uzpůsobeny požadavkům konkrétní vozidla.

Historie vodních a palivových čerpadel Airtex

Společnost Airtex-ASC vznikla roku 1935 jako výrobce sad náhradních palivových čerpadel, které sloužily k opravám automobilů značek Ford a Chevrolet. V té době už jezdilo po silnicích několik známých modelů jako třeba Ford Model 48, Ford Köln nebo Eifel vyráběný v Německu, Ford CX určený pro trh Velké Británie, ale i starší auta jako Ford Model B a Model 18. Rozvoj firmy značně zkomplikovala Druhá světová válka, během níž přestal Airtex vyrábět automobilové díly a soustředil se, jako většina ostatních, na armádní produkty. Ty se objevovaly hlavně ve válečné technice Spojených států amerických, kde se montovaly do tanků a dalších vozidel.

Po válce došlo k obnovení původního zaměření, jakož i k celkovému rozvoji automobilového průmyslu. V důsledku rychlé expanze koupil Airtex v roce 1958 společnost UIS, Inc., která měla rozsáhlé podíly na automobilovém trhu s náhradními díly. Začátek vodních čerpadel se datuje na začátek 70. let 20. století, kdy došlo k velké změně ve výrobním procesu. Namísto litiny se používala konstrukce z hliníku, která poskytovala lepší podmínky pro neustále se zmenšující motory s vyššími otáčkami a provozní teplotou. Společnost Airtex byla mezi prvními, která zařadila vodní čerpadla do výroby, a položila tak základy pro budoucí expanzi.

Koncem 80. let nabírala nový směr také čerpadla palivová, jejichž požadavky silně ovlivňovala vládní opatření po celém světě. Vysoká míra emisí začínala mít znatelný vliv na životní prostředí, což vedlo výrobce k vývoji nového typu palivových čerpadel, která snižovala spotřebu paliva a množství emisí. Výsledkem byly elektronické komponenty namísto mechanických, na něž se nově zaměřil inženýrský tým Airtex. Roku 1987 došlo k uzavření smlouvy o distribuci autodílů s významnou firmou SKF, což zajistilo slušný nárůst objednávek.

O rok později buduje Airtex ASC novou moderní továrnu na výrobu vodních čerpadel, do níž instaluje zakázkově vyrobené stroje a specializované montážní linky se samostatnými buňkami. V roce 1990 dochází k expanzi do Číny a stavbě závodu pro tamní automobilky, respektive japonské a korejské výrobce působící v zemi draka. Koncem 20. století dochází k vybudování dalšího závodu enormní rozlohy, v němž budou vyvíjena i vyráběna vodní čerpadla nové generace.

V polovině roku 2003 odkoupila firmu Airtex a její značky Wells Manufacturing, Champion Laboratories, Neapco, Pioneer a Flexible Lamps soukromá investiční společnost Carlyle Group. Tím došlo k přejmenování na United Component Technologies a ke sloučení ASC se značkou Airtex, z čehož pochází dnešní úplný název Airtex-ASC. Vývoj i výroba vodních i palivových čerpadel Airtex stále roste a firma tím upevňuje postavení leadera na celosvětovém trhu.



Máte zájem o sortiment značky Airtex? Můžete ho nalézt pomocí hledácího pole na našem e-shopu.

Autor článku
Jaroslav Peremský
Jsem manažer prodeje a marketingu s mnohaletou praxí v různých firmách a odvětvích. V roce 2016 jsem se rozhodl plně zaměřit svoji pozornost na automobilový průmysl a prodej autodílů. Využil jsem svých zkušeností, které jsem spojil se svými zájmy a koníčky. Mým cílem je posunout laťku v oblasti prodeje autodílů na vyšší úroveň. V praxi jsem více jak 7 let a své nově nabyté znalosti v oblasti prodeje autodílů a spotřebního zboží pro auto-moto mohu díky blogu publikovat a sdílet s Vámi.
AKČNÍ NABÍDKA DUBEN 2024 ATE, SKV, ABS, BREMBO, AUTOROZVODY
KOMPRESORY VALEO AKCE AUTOROZVODY
POKLICE KOL, NOVINKA V NABÍDCE, AUTOROZVODY
VYHODNA DOPRAVA PPL CENA AUTOROZVODY
ČIŠTĚNÍ DPF! BEZ MECHANICKÉHO ZÁSAHU, ŠETRNĚ, EKOLOGICKY! DPFHOLICE