DENSO

Země původu: Japonsko
Rok Založení: 1949
Web: www.denso.com
Nabízený sortiment: DENSO

 

Společnost DENSO byla založena v roce 1949 pod názvem Nippodenso Co., Ltd. Začínala jako malý výrobce automobilových elektrických komponentů. Čtyři roky po svém vzniku došlo vedení podniku ke klíčovému rozhodnutí navázat intenzivní spolupráci s německou firmou Robert Bosch GmbH. Tento krok umožnil ve velmi krátké době dosáhnout vysoké technické úrovně většiny nabízených produktů. V roce 1954 bylo založeno první středisko odborné přípravy s cílem zlepšit technické dovednosti zaměstnanců. Rok 1957 se nese ve znamení založení AICHI DENSO Co., Ltd., což znamená rozhodnutí o spuštění sériové výroby zapalovacích svíček. V roce 1961 za svůj technický přínos firma obdržela vysoce prestižní ocenění v oblasti kontroly kvality, tzv. Deming Prize.


Postupně začala firma pronikat se svými produkty i na americký a australský trh. V roce 1973 pak byla založena DENSO Europe se sídlem v Nizozemí.

Firma se postupně propracovala do pozice světového dodavatele systémů i komponent prakticky pro všechny automobilky.
Dnes je DENSO předním dodavatelem komponentů jako jsou zapalovací svíčky, filtry, alternátory a elektrické díly pro automobilový průmysl. Své aktivity neomezuje pouze na řadu míst v Evropě, kde vytvořila celou řadu nových výrobních provozů v zemích, jako jsou např. Španělsko, Maďarsko, Turecko, České republika nebo Velké Británie.

V současnosti má DENSO přibližně 220 poboček s působností ve 38 zemích a regionech celého světa, v nichž zaměstnává více než 152 tisíc pracovníků. Je aktivní prakticky ve všech aspektech automobilového průmyslu, přičemž se snaží skloubit místní potřeby s globálními standardy. Vývoj a výroba pokročilých technologií a produktů je plně v souladu s požadavky na životní prostředí a bezpečnost. DENSO investuje asi 9% konsolidovaných příjmů do výzkumu a vývoje v sedmi technických centrech po celém světě.

Mezi produkty DENSO, které najdete v našem e-shopu, patří kromě kompresorů, startérů, alternátorů, palivových čerpadel nebo olejových a vzduchových filtrů také palivové články. Pro benzínové i dieselové motory vyvíjí společnost technologie pro zlepšení kvality spalování, efektivitu a snížení produkce emisí.
Na 21. světovém kongresu o inteligentních dopravních systémech v Detroitu v září 2014 společnost DENSO prezentovala své bezpečnostní technologie. DENSO kombinuje vysoce přesné senzory s komunikačními technologiemi za účelem rozvoje aktivních i pasivních bezpečnostních prvků.
Kromě toho se společnost zabývá vývojem a výrobou navigačních technologií. Mimo jiné společnost DENSO Manufacturing Czech je významným dodavatelem klimatizačních jednotek a DENSO Air Systems Czech se specializuje na výrobu hliníkových komponentů pro klimatizační systémy automobilů.
 

Zapalovací a žhavicí svíčky DENSO

Zapalovací svíčky jsou nepostradatelnou součástí zážehových motorů a podstatným způsobem ovlivňují startovací schopnosti vozu a celkový výkon motoru. Jiskra zapalovací svíčky vytváří energii nezbytnou pro hoření stlačené směsi paliva a vzduchu, která se nachází ve válci. K procesu zapálení směsi je nutné přivést na elektrody zapalovací svíčky dostatečně vysoké elektrické napětí. Zapálením této směsi dochází k detonaci a následné expanzi plynů, které iniciují pohyb pístu.


Svíčky jsou tvořeny minimálně dvěma elektrodami navzájem odizolovanými keramickým tělesem. Střední elektroda může být z různých materiálů s vysokým bodem tání, např. ze slitiny s vysokým obsahem niklu, platiny či iridia. Další částí svíčky je kovové pouzdro, jehož součástí je šroubení, které slouží k našroubování svíčky do hlavy válců.


Již desítky let mají zapalovací svíčky DENSO skvělou pověst díky své špičkové kvalitě. V komplexním programu, který DENSO nabízí, najdeme svíčky standardní, platinové, s dvojitými hroty (TT), se super zapalováním (SIP), s označením Iridium Power, Iridium Tough nebo Iridium Racing. Tyto jedinečné výrobky významným způsobem přispívají ke zlepšení spotřeby paliva, k prodloužení k životnosti motoru, k optimalizaci jeho výkonu motoru a rovněž ke zkvalitnění studeného startu.

Zapalovací svíčky DENSO Twin Tip

Technologie TT (Twin-Tip) byla vyvinuta s cílem nalézt co nejmenší možné omezení pro účinek jiskry, a to tak, aby výbuch směsi mohl být rovnoměrně rozprostřen do všech směrů. Tím se minimalizuje efekt ochlazení a dochází k účinnějšímu a dokonalejšímu spalování, což v praxi znamená větší výkon a pochopitelně efektivnější spalování paliva. Jde o patentovanou technologii DENSO, která byla původně k dispozici pouze pro luxusní vozy, ale v současnosti je dostupná pro všechny automobily.

Zapalovací svíčky DENSO Iridium Power

DENSO rovněž přichází s vlastní optimalizovanou slitinou iridium-rhodium. Patentovaný vzorec nabízí vyšší koncentraci iridia ve srovnání s jinými produkty, a tím významně snižuje opotřebení. Základní konstrukce nové generace svíček DENSO Iridium Power kombinuje revoluční iridiovou slitinu s technologií 360° laserového svařování. Díky tomu může být hrot zmenšen až na 0,4 mm. To přináší snížení požadavků na napětí a ke zvýšení výkonu vypalování.

Filtry DENSO

Další skupinou produktů, které DENSO představuje ve svém portfoliu, jsou filtry. Nabídka japonského koncernu zahrnuje jak technologicky vyspělou řadu kabinových vzduchových filtrů, tak i vysoce kvalitních olejových filtrů.

Vzduchové filtry DENSO

Vzduchové filtry DENSO s označením First Time Fit®, využívají tří následných vrstev filtrovacích médií, která dokážou zachytit i velmi malé částice. Vzduchové filtry motoru napomáhají zlepšení výkonu vozu a díky zabránění vniknutí abrazivních částic do motoru snižují jeho opotřebení. To přináší i nezanedbatelnou úsporu paliva.

Kabinové filtry DENSO

Rovněž kabinové filtry DENSO označuje jako First Time Fit®. Pro cestující jsou stejně nepostradatelné jako vzduchové filtry pro motor.

Princip tohoto filtru spočívá ve zpracování vzduchu, který se do kabiny vozu dostane prostřednictvím klimatizace nebo topení. Filtry z fleecového materiálu zachycují zejména prachové částice, pyl nebo jiné dráždivé látky, což přináší velmi komfortní řešení zejména pro alergiky. Náhradní vzduchové filtry mohou obsahovat až pět vrstev filtračního média, a jsou schopny zachytit částice až o velikost 0,001 mikrometrů. Současně umožňují maximální průtok vzduchu při minimálním hluku. Snadná výměna kabinového filtru First Time Fit® je samozřejmostí a nezabere víc než pár minut. Výrobce doporučuje výměnu vzduchových filtrů provádět po najetí 10 - 15.000 km, popř. jedenkrát ročně.

Vhodným materiálem, který vzduchové filtry DENSO při výrobě využívá, je i dřevěné uhlí. Výborně slouží k filtrování škodlivých částic, k zachycení pachů, výfukových plynů, sazí nebo cigaretového kouře.

Další alternativou jsou pak filtry elektrostatické, kdy filtrační médium má silný elektrostatický náboj a díky němu zachycuje ultrajemné částečky. Mohou se pochlubit vysokou účinností a minimálními energetickými náklady. I ony patří do řady výrobků označených jako First Time Fit®.

Speciální variantou jsou pak kombinované filtry DENSO, které využívají prakticky všechny výše uvedené technologie, a současně umožňují použití nanovláken. Dokážou zachytit téměř 100% prachových, pylových a pevných částic a díky dodatečné vrstvě aktivního dřevěného uhlí uvnitř filtračního média odstraňují nepříjemné pachy. Výsledkem použití těchto filtrů je pak svěží a zdravý vzduch v kabině vozu.

Olejové filtry DENSO

Olejové filtry DENSO First Time Fit® obsahují dvojvrstvé filtrační médium určené k maximální ochraně motoru. Opatřeny jsou těžkým a odolným ocelovým pouzdrem; jejich konstrukce dále zahrnuje tvarovaný O-kroužek pro zabránění úniku a silikonový anti-odtokový ventil pro ochranu motoru proti jeho poškození a opotřebení při studených startech.

Alternátory DENSO

Společnost DENSO se již více než 50 let zabývá i vývojem a produkcí různých typů alternátorů.

Alternátor je točivý elektrický stroj, který přeměňuje kinetickou energii na elektrickou. V automobilu je hned po baterii dalším zdrojem elektrické energie. Do provozu se uvádí ihned po nastartování motoru. Produkuje výstupní střídavý proud, který slouží i k dobíjení autobaterie. Vzhledem k boomu integrace informačních a komunikačních technologií v moderních vozidlech vyrobených v posledních letech dochází k nárůstu požadavků na výkon alternátoru. Proto je zapotřebí stále účinnějších zařízení při zachování stejných nebo menších rozměrů a nižší hmotností.


Produkty DENSO jsou používány řadou špičkových světových výrobců automobilů. Již od roku 1988 má DENSO největší podíl na globálním trhu s alternátory. Výroba alternátorů je založena na využití nejmodernějších inženýrských technologií. Největší předností alternátorů DENSO je jejich nízká hmotnost, vysoká účinnost a životnost i za náročných podmínek. Jejich vysoká kvalita je dána jednak složitým procesem výroby, jednak použitím prvotřídních materiálů, jednak náročností výstupní kontroly. Statory a usměrňovače jsou testovány na 300 V, izolace statorů a rotory pak na 600 V. Kroužky rotoru jsou opracovány až na průměr 8 mikronů, což podstatným způsobem minimalizuje opotřebení alternátoru.


K dispozici jsou řidičům kompaktní alternátory DENSO s malým vnitřním ventilátorem, u nichž byla velikost statoru a rotoru uzpůsobena tak, aby díky zlepšení funkce magnetického obvodu byl zvýšen i výkon. Zvýšení rychlosti rotoru je důsledkem menšího průměru kladky. Samotný ventilátor je pak vybaven dvěma lopatkami, integrovanými s rotorem, které snižují šum, velikost, a tím i hmotnost ventilátoru.
SC alternátory jsou unikátní svým obdélníkovým vodičem ve statorové cívce. Toto řešení představila společnost DENSO jako první na světě a díky zvýšené hustotě závitů dochází ke snížení hmotnosti produktu a zvýšení výkonu. V současné době tvoří tento typ 70% celkové produkce alternátorů DENSO.

Alternátory DENSO PowerEdge nabízejí vynikající účinnost, snížení spotřeby paliva a vysokou trvanlivost. Charakteristické jsou svými kompaktními rozměry a nízkou hmotností. Alternátory PowerEdge přinášejí pokročilé funkce, mj. patentovanou technologii segmentového vodiče SC, zahrnující inovativní design s měděným statorem a rovnoběžným vodiči. Vybaveny jsou také ložisky s dlouhou životností.
DENSO alternátory také nabízí plnou kompatibilitu s citlivými elektronickými systémy. Nabízeny jsou ve verzích od 40 A do 160 A.

Elekrické komponenty DENSO - relé, startéry, senzory

Dlouhodobě je společnost DENSO také předním světovým dodavatelem elektrických součástek. Kvůli rostoucích nárokům na ochranu životního prostředí se zvyšují i požadavky na snižování spotřeby paliva a emisí, což vede k postupnému nárůstu objemu vývoje a prodeje hybridních nebo plně elektrických vozů.

S výrobci těchto vozů DENSO úzce spolupracuje na vývoji řady komponentů a v jeho sortimentu najdeme například spouštěče Start/Stop systémů, DC-DC měniče nebo invertory.

Relé DENSO

Již více než 60 let DENSO dodává elektrická relé pro automobily na celém světě. Relé je vlastně elektricky ovládaný spínač, který díky malému elektrickému signálu dokáže regulovat a spínat mnohem silnější proud. Relé First Time Fit® byla navržena tak, aby vyhovovala nejpřísnějším standardům automobilového průmyslu, což znamená vysokou odolnost vůči nárazům i tepelnou ochranu.

Startéry DENSO

Mezi prémiové elektrické komponenty společnosti DENSO patří také startéry. Původní redukční startér byl velmi robustní a výkonný. Nové výrobky této produktové řady jsou podrobeny přísným testům.

Patří sem například první startér na světě s redukčním segmentovým motorem s obdélníkovým vinutím vodiče, označovaný jako PS startér. Oproti redukčnímu startéru RA je tento produkt o 22% lehčí a o 14% kratší.

Jinou alternativou je pak TS startér (Tandem Solenoid), umožňující Start/Stop systém, který dokáže snížit spotřebu paliva o 3-5%. AE startér pak funguje jako klasický planetární startér, který díky jedinečné technologii nabízí snížení opotřebení a tím i významné prodloužení životnosti.

Senzory DENSO

Pro snížení emisí začali výrobci automobilů používat nejrůznější senzory pro kontrolu jednotlivých funkcí a produkci emisí.

Společnost DENSO byla jedním z prvních výrobců těchto senzorů. Patří sem snímače polohy vačkové a klikové hřídele typu Magnetic Resistant Element a Magnetic Pick-Up.

Senzory teploty chladicí kapaliny detekují teplotu chladicí kapaliny motoru, což má za cíl získávání důležitých detailních informací, které vyhodnocuje palubní počítač a které napomáhají k řízení vstřikování paliva, časování zapalování a řazení převodovky.


Mezi senzory řízení motoru patří i snímač absolutního tlaku v sacím potrubí (MAP). Poskytuje okamžité informace o tlaku v rozdělovači elektronické řídící jednotky motoru. Tyto údaje jsou posléze použity pro výpočet hustoty vzduchu a k určení průtoku vzduchu v motoru, což napomáhá při optimalizaci spalování.


Senzor množství nasávaného vzduchu (MAF) je jednou z klíčových součástí vznětových i zážehových motorů. Jeho hlavní funkcí je měřit hmotnost vzduchu spotřebovanou motorem při každé otáčce. Na základě těchto údajů se určuje optimální poměr vzduchu a paliva. Díky tomu pak řídící jednotka dokáže vyhodnotit, zda nedochází k poruše sání, jež by mohla vést k poškození turbodmychadla.

 

 

 

 



Máte zájem o sortiment značky DENSO? Můžete ho nalézt pomocí hledácího pole na našem e-shopu.

Autor článku
Jaroslav Peremský
Jsem manažer prodeje a marketingu s mnohaletou praxí v různých firmách a odvětvích. V roce 2016 jsem se rozhodl plně zaměřit svoji pozornost na automobilový průmysl a prodej autodílů. Využil jsem svých zkušeností, které jsem spojil se svými zájmy a koníčky. Mým cílem je posunout laťku v oblasti prodeje autodílů na vyšší úroveň. V praxi jsem více jak 7 let a své nově nabyté znalosti v oblasti prodeje autodílů a spotřebního zboží pro auto-moto mohu díky blogu publikovat a sdílet s Vámi.
AKČNÍ NABÍDKA DUBEN 2024 ATE, SKV, ABS, BREMBO, AUTOROZVODY
KOMPRESORY VALEO AKCE AUTOROZVODY
POKLICE KOL, NOVINKA V NABÍDCE, AUTOROZVODY
VYHODNA DOPRAVA PPL CENA AUTOROZVODY
ČIŠTĚNÍ DPF! BEZ MECHANICKÉHO ZÁSAHU, ŠETRNĚ, EKOLOGICKY! DPFHOLICE