Země původu: Itálie
Rok založení:
Web:
http://www.metelli.com/
Nabízený sortiment: Metelli

Metelli | Díly motoru a podvozku top kvality

Metelli je přední italský výrobce komponentů motoru a podvozku, které exportuje do více než 90 zemí světa. Své jméno si vybudoval zejména díky vodním čerpadlům (pumpám), dílům podvozku a brzdového systému. V nabídce přitom nemá žádné překupované zboží, všechny autodíly přímo vyrábí v OEM kvalitě, jejíž vlastnosti se vyrovnají originálu, stojí však výrazně méně. Metelli se zároveň snaží jednotlivé komponenty zdokonalovat a dopřát tak motoristům větší komfort, než by měli se "standardní náhradou". Vývojové a technické oddělení také přineslo firmě řadu ocenění a uznání po celém světě od automechaniků, koncových zákazníků, i samotných automobilek. Některé komponenty jsou také známé pod značkami GRAF, ciFaM, KWP, TRUSTING nebo fri.tech.

Protože výrobci na kvalitě a cenové dostupnosti náhradních dílů pro aftermarket opravdu záleží, provádí neustálé výzkumy již existujících, i nově vytvářených kusů. Při metalurgickém analýze například zjišťuje, jak celkově vylepšit používaný materiál nebo směs (slitinu), a buď tím zásadně snížit cenu, nebo zvýšit odolnost daného dílu. Ve výrobních halách Metelli se nachází vysoce profesionální stroje, na jakých se běžně vyrábí originální komponenty do prvovýroby. Kvalitu dokazují i splněné standardy ECE R 90, testování ve vlastním centru i skutečném provozu, a nakonec stále rostoucí oblíbenost mezi odbornou i laickou veřejností.

Vodní čerpadla (pumpy) Metelli

Vodní čerpadla (pumpy) Metelli patří k leaderům celosvětového trhu, který pokrývají z Evropy přes Ameriku až po Asii. S více než tisícovkou druhů nabízí řešení pro téměř všechna vozidla staršího i nového ročníku, ať se jedná o downsizing nebo velký motor s libovolným výkonem. Italský výrobce zaujal takové postavení, že mnohdy zvyšuje standardy a účinnost originálních čerpadel. Kvalitu potvrzují i dodávky do prvovýroby desítkám automobilek, a rovněž téměř dominantní postavení na aftermarketu kvalitních vodních čerpadel do aut.

Vodní čerpadla (pumpy) Metelli

Vodní čerpadla Metelli jsou téměř vždy tvořena tělesem ze slitiny hliníku, která je odolná a zároveň lehká. Namáhaná oběžná kola jsou pak vyráběna z odolnější nerezové oceli, mosazi a litiny dle nejmodernějšího složení. Metelli si pro vodní pumpy automobilů vyrábí prakticky všechny komponenty, včetně kladek a mechanických ucpávek z plechu a karbidu křemíku. I díky tomu dokáže jejich efektivitu neustále zlepšovat a přicházet s novými nápady. K vylepšení však přispívá i řada patentovaných řešení a technologií, s nimiž společnost Metelli přišla. Někdy jsou vodní čerpadla této společnosti známá pod obchodní značkou GRAF, jíž převzala koncem 20. století.

VODNÍ PUMPA METELLI

Sada rozvodů s vodními pumpami Metelli

Sada rozvodů s vodními pumpami Metelli obsahuje všechny díly nutné k výměně rozvodů, které automechanici i výrobci vozů doporučují měnit zároveň s vodním čerpadlem. Nejedná se totiž o tolik nákladný díl a rozhodně se tak vyplatí vzít vše při jednom, než za rok platit několik tisíc za práci automechanika. Sada od Metelli obsahuje vedle čerpadla také rozvodový řemen a napínák. I tyto díly si italský výrobce zhotovuje sám, aby dosahovaly co nejvyšší kvality.

SADA ROZVODY, PUMPA METELLI

Kotoučové a bubnové brzdy Metelli

Kotoučové a bubnové brzdy Metelli mají společnou kvalitu a detailní způsob provedení, díky němuž jsou mechanicky odolné, dobře odvádí teplo, a nedochází na nich k tvorbě rzi. A zatímco bubny ustupují, kotouče mají v podání Metelli několik provedení, od základního po vrtané s různě tvarovanými drážky pro lepší odvod tepla a vlhkosti. V segmentu si italský výrobce udržuje i související komponenty jako brzdové destičky, čelisti apod. Také v tomto segmentu si vydobyl významné postavení na celosvětovém trhu a sklízí uznání od automobilek i koncových zákazníků.

Brzdové kotouče Metelli

Brzdové kotouče Metelli zaujímají na evropském, americkém i asijském trhu významné postavení, když jich nabízí více než 1 400 druhů. Vyráběny jsou výhradně z litiny s proměnným obsahem hliníku, což závisí na výkonové náročnosti vozidla. Vedle klasických (základních) má firma v nabídce rovněž vrtané pro lepší odvod tepla a vlhkosti, které lze povrchově upravit a zlepšit tak jejich vlastnosti. K tomu je nejčastěji využívána barva Elutherm 80, jejíž použití snižuje dopady na životní a zároveň má antikorozní účinky, nebo barvu DSP.

BRZDOVÉ KOTOUČE METELLI

Brzdové destičky Metelli

Brzdové destičky Metelli jsou navrhovány ve stejné dílně jako samotné kotouče, takže se doplňují a 100% spolu kooperují, i když je lze kombinovat i s díly jiných výrobců. Většina jich je zhotovována ze směsí kompositních materiálů, a poměrně nově také z vlastního unikátního materiálu HybriX. Ten zvyšuje brzdný efekt a pohodlí řidiče, protože ani s vyšší efektivitou nedochází k "trhnutí", jakmile sešlápnete brzdový pedál.

BRZDOVÉ DESTIČKY METELLI

Brzdové bubny Metelli

Brzdové bubny Metelli nabízí mimořádnou kvalitu vycházející z opracované oceli, díky níž jsou odolné vůči mechanickému poškození i vysokým teplotám. Pokud jsou nainstalovány do staršího vozidla, můžou zlepšit brzdné vlastnosti až o desítky procent, aniž by se jednalo o vysokou investici. Vzhledem k ustupujícímu trendu bubnových brzd mají v nabídce menší zastoupení, stále však bývají využívány na zadních nápravách některých vozů.

BRZDOVÉ BUBNY METELLI

Brzdové čelisti Metelli

Brzdové čelisti Metelli jsou dostupné pro nejnovější i starší vozidla z různých kontinentů, pročež výrobce udržuje v nabídce přes 700 druhů čelistí. Ty jsou nezbytné pro efektivní brzdění bubnovými brzdami, jakých se stále užívá na zadních nápravách. Přesto autodíly v podání Metelli neztrácí na efektivitě, vyráběny jsou z pokročilých materiálů s povrchovou úpravou, která snižuje opotřebení, lépe odolává vysokým teplotám, a snižují brzdnou dráhu. Pro dosažení nejlepších výsledků je vhodnou kombinací brzdový buben Metelli, fungují však i s produkty jiných výrobců.

BRZDOVÉ ČELISTI METELLI

Předmontované brzdové sady Metelli

Předmontované brzdové sady Metelli usnadňují mechanikům i domácím kutilům výměnu kompletního mechanismu, aniž by jej museli po částech skládat. To montáž nejenom usnadní, ale také zrychlí a zároveň budete mít jistotu 100% funkčnosti všech součástí, aniž byste ponechávali některé původní opotřebení. Portfolio s více než 450 sadami patří k nejrozsáhlejším na světě a všechny obsahují komponenty z dílny Metelli.

Závodní brzdové destičky Metelli

Závodní brzdové destičky Metelli využívají speciálně vyvinutých třecích materiálů, které dávají brzdám ještě vyšší výkon. Složení neobsahuje azbest, ale například uhlíková vlákna a keramické části, s nimiž jsou destičky odolnější vůči mechanickému tření, zvládají vyšší teploty a zároveň teplo lépe odvádí, nevytváří usazeniny a zbavují se vlhkosti. Vyrobeny byly speciálně pro nejnáročnější vozidla, který se prohání po závodních tratích, kde potřebují to nejlepší vybavení.

BRZDOVÉ DESTIČKY METELLI

Hydraulické díly brzdového systému Metelli

Hydraulické díly brzdového systému Metelli mají dnes velké velké zastoupení zejména u nových vozů, kde zcela nebo částečně nahrazují mechanická soustrojí. Důvody jsou jasné, fungují spolehlivěji a účinněji, takže umožňují přenášet větší sílu při nižším úsilí. To ovšem vyžaduje spolehlivé autodíly, jaké vyrábí právě Metelli, které je dodává jak na trh s náhradními díly, tak samotným automobilkám. Jednotlivé komponenty splňují přísné evropské normy a certifikace ISO.

Brzdové válce Metelli

Brzdové válce Metelli představují adekvátní náhradu za původní díly, které dosloužily. Ačkoliv jsou navrhovány a konstruovány tak, aby vydržely po celou životnost vozidla, může dojít k jejich předčasnému opotřebení nebo netěsnostem. Tento italský výrobce vyvíjí vlastní účinná a zároveň ekonomická řešení, díky nimž mohou brzdové systémy skvěle fungovat i ve starších autech. Pro dlouhou životnost a efektivitu dodává Metelli řadu válců také do prvovýroby největších automobilek ale silné postavení zaujímá také na trhu s náhradními díly. V každém ohledu jsou 100% testovány a ověřovány, než opustí výrobní závod.

BRZDOVÉ VÁLCE METELLI

Regulační ventily tlaku Metelli

Regulační ventily tlaku Metelli patří k velice namáhaným komponentům, které v podstatě řídí dodávky tlaku do válců brzd nebo brzdových třmenů v závislosti na sešlapávání brzdového pedálu a míry zatížení vozidla. Pro bezpečnou jízdu je tak 100% funkčnost naprosto nezbytná, a Metelli posouvá jejich odolnost a funkčnost zase o krok dále. V nabídce má regulační ventily prakticky pro všechna vozidla, která je využívají, a odpovídají kvalitě originálních dílů.

REGULAČNÍ VENTIL METELLI

Hlavní válce spojky Metelli

Hlavní válce spojky Metelli mají poměrně velké zastoupení na evropském trhu, kde pokrývají až 60 % vozového parku, a to včetně asijských a amerických aut. Jejich funkcí je přeměna tlaku vyvíjeného na pedál do tlaku hydraulického, který přes pracovní válec aktivuje kotouč spojky prostřednictvím axiálního ložiska. Všechny součástí si Metelli vyrábí samo a dosahuje tak vysoké mechanické odolnosti a dlouhé životností.

Například těla hlavní válců spojek jsou zhotoveny z litiny, hliníku a plastu, díky čemuž klesá jejich hmotnost i spotřeba paliva. Zároveň se jedná o materiály odolné vůči korozi a působení jiných vnějších vlivů. Tento i jiné díly do auta od Metelli jsou certifikovány dle ISO 14000 a splňují evropské směrnice o šrotování vozidel. Z dílny výrobce pochází také písty a těsnění po vzoru OE komponentů, čímž utváří odolný mechanismus s dlouhou životností a 100% funkčností.

Koncentrické spojkové válce Metelli

Koncentrické spojkové válce Metelli nachází uplatnění primárně v moderních automobilech, kde je síla působící na pedál v systému spojky přenášena hydraulickými systémy. nikoliv mechanickými. Základem válců je kombinace funkcí přejímaných z axiálního ložiska a podřízeného válce. To zabraňuje uvolnění vidlice mezi ložiskem a sekundárním válcem a spojka je tak ovládána přímo soustředným pohonem. Velkou výhodou je absence jakýchkoliv vůli a možnost variabilního nastavení, čímž dochází k udržení konstantní funkčnosti systému pro celou dobu životnosti spojkového válce Metelli.

KONCENTRICKÉ SPOJKOVÉ VÁLCE METELLI

Přenos energie (rychlosti) Metelli

Přenos energie (rychlosti) Metelli zahrnuje jenom několik komponentů, v nichž ale italský výrobce opravdu vyniká. Ať se jedná o kvalitu zpracování, mechanickou odolnost, nebo speciálně vyvinuté povrchy, díky nimž odolávají korozi a agresivním látkám. K přenosu otáček jsou v portfoliu hnací hřídele a klouby s konstantní rychlostí, které s nimi souvisí. Metelli je dodává vždy kompletní včetně příslušenství, a to často namontovaného, takže je možné náhradní díl rovnou instalovat. Ve všech případech jsou dodrženy přísné výrobní procesy a testování, aby komponenty OEM kvality odpovídaly těm originálním.

Hnací hřídele Metelli

Hnací hřídele Metelli pokrývají prakticky celý vozový park Evropy, ať se jedná o původem místní auta, nebo asijské a americké značky. I když dochází k jejich výměně málokdy, rovněž může dojít k únavě materiálu, poškození při autonehodě, nebo třeba zkorodování, není-li vůz udržován. Vyráběny jsou nejčastěji z vysoce odolné oceli se speciální povrchovou úpravou, a má tak nejenom mechanickou odolnost, ale rovněž zvládá teplotní extrémy a působení vnějších vlivů. Metelli vždy dodává hnací hřídele včetně bočního kloubu, bočního kloubového hřídele a těsnění. Jedná se o již smontovaný autodíl, takže ho není potřeba dávat dohromady, ale můžete rovnou instalovat.

HNACÍ HŘÍDELE METELLI

Klouby s konstantní rychlostí Metelli

Klouby s konstantní rychlostí Metelli nabízí vysokou odolnost vůči mechanickému tření a zvládání i velmi náročných jízd. Protože se jedná o namáhaný autodíl, může postupem času dojít k jeho opotřebení a následnému rozhození vůle. Aby byla náhrada co nejlepší, používá Metelli k jejich výrobě houževnatou ocel a slinuté materiály, které odolají i vysokým teplotám a únavě. K dostání jsou vždy s kompletním příslušenstvím jako jsou šrouby, manžeta, těsnicí kroužky, matice apod. Ty spolu 100% kooperují a žádné další díly nejsou vyžadovány, pročež bude přenos otáček mezi dvěma hřídeli v různém úhlu efektivní a bez ztrát.

HOMOKINETICKÉ KLOUBY METELLI

Manžety a jiné příslušenství Metelli

Manžety a jiné příslušenství Metelli umožňuje dokoupení pouze vybraných součástí, například pokud došlo k prasknutí ochranné manžety, zatímco kloub je v pořádku. Portfolio zahrnuje také svorky, šrouby, matice, těsnící kroužky a speciální maziva. Manžety jsou zastoupeny asi nejvíce a k jejich výrobě je nejčastěji využívána robustní guma, která dlouho vydrží a snadno se instaluje, nebo termoplast, jehož předností je vyšší odolnost vůči opotřebení a korozi. Stejně jako jiné náhradní díly, je veškeré příslušenství Metelli pro hnací hřídele a klouby vyráběno z maximální předností dle originálních, a nabízí tak perfektní náhradu za přijatelnou cenu.

MANŽETY METELLI

Díly motoru Metelli

Díly motoru Metelli mají velmi malé zastoupení a všechny prakticky souvisí s ventily, zatímco ostatní části přenechává tento výrobce jiným. Využívá svých profesionálních strojů k vyrábění citlivých komponentů s přesností setin milimetru, aby zhotovil kupříkladu sedla ventilů nebo nastavovací podložky k vyrovnání vůle. I přesto jim Metelli věnuje maximální péči a vyvíjí vlastní řešení, vylepšuje užívané slitiny, a celkově posouvá efektivitu jednotlivých autodílů o něco výše.

Vedení ventilů Metelli

Vedení ventilů Metelli slouží primárně k udržení jednotlivých ventilů ve správné poloze, resp. je směrovat do výfukové a sací komory; druhořadě pak přispívají k regulaci teploty a prevenci úniku oleje. Ačkoliv jsou tyto díly motoru navrhovány "napořád" a problémy s nimi téměř nejsou, může dojít k jejich opotřebení nebo materiálové únavě. To by mělo za následek přehřívání motoru a v extrémním případě i poškození většího rozsahu.

VEDENÍ VENTILŮ METELLI

Portfolio výrobce zahrnuje vedení ventilů z kovových slitin na bázi železa, které má vyšší mechanickou odolnost, a vedení na bázi mědi, která má zase optimální tepelnou vodivost. Kompromisem jsou však díly ze slinuté oceli, čímž je zajištěna materiálová i teplotní odolnost, a rovněž ochrana proti oxidaci teplem nad 700 °C. Komponenty od Metelli se proto hodí zejména do výkonných motorů s přeplňováním.

Sedla ventilů Metelli

Sedla ventilů Metelli jsou na trhu jen několik let, stále častěji však nabývají na významu napříč automotive odvětvím. I když se obvykle jedná o jakýsi kroužek, má v dlouhodobém měřítku zásadní vliv na životnost jednotlivých komponentů. V oblasti motoru jednoduše řečeno zabraňují propadnutí ventilu do hlavy válců a současně pomáhají utěsnit spalovací prostor. K jejich výrobě využívá Metelli tepelně odolnou ocelovou slitinu vlastního složení, zatímco ke zhotovení slinutých sedel ventilů slouží kov a karbid.

SEDLA VENTILŮ METELLI

Komponenty tak získávají nejenom tepelnou, ale rovněž mechanickou odolnost, a je tak zásadně prodloužena jejich životnost. Sedla ventilů Metelli si udržují skvělé mazací vlastnosti i při vysokých teplotách kolem 900 °C, a svou činností přispívají ke konstantnímu snižování emisí a navýšení výkonu hnací jednotky. Ačkoliv se jedná o poměrně malý autodíl, vyniká odolností vůči oděru i nárazu. Dík speciální slitině jsou sedla Metelli kompatibilní s hlavami válců z hliníku i oceli, včetně těch ve vysoce účinných a přeplňovaných motorech s benzinovým i naftovým pohonem.

Nastavovací podložky ventilů Metelli

Nastavovací podložky ventilů Metelli vyrovnávají vůli mezi zadní stranou vačkového laloku a ventilem, na něhož působí přímo bez vloženého vahadla. Jedná se o malý disk z tvrzeného kovu, respektive z normální oceli (AN), speciální oceli (AS), nebo z cementované a kalené oceli (A). Nejčastěji jsou vyráběny právě z posledního materiálu, který je mimořádně odolný vůči teplotám, oxidaci i mechanickému poškození. Detailní výrobou tak umožňují nastavovací podložky Metelli nastavovat rozdíly v setinách milimetru.

NASTAVOVACÍ PODLOŽKY VENTILŮ METELLI

Historie Metelli, výrobce kvalitních autodílů

Historie společnosti sahá až do roku 1962, kdy byla 1. srpna založena jako strojírenská dílna pro automobilový průmysl. O osm let později se rozrostla a spustila výrobu motorových dílů, v nichž pokračovala i nadále a rozšířila nabídku hydraulické brzdy a spojky. Ty průběžně dodávala jak na trh s náhradními díly, tak v menším množství také do prvovýroby vybraných automobilek. Zásadní modernizace nastala až v roce 1991, kdy firma Metelli instalovala ve svém závodě linku na výrobu kloubů s konstantní rychlostí, a po osmi letech navázala produkcí hnacích hřídelí pro osobní i lehká užitková auta. Působení na trhu se neobešlo bez konkurenčního boje, a tak roku 1996 spojila síly se společností Cifam, který se soustředila na výrobu brzdových dílů a hydraulických spojek.

Následující expanze měla za následek získání 100% podílu ve firmě GRAF Co., jejíž obchodní značku si Metelli ponechalo, neboť se jednalo už ve své době o vyhlášeného výrobce vodních čerpadel a brzdových kotoučů pro automobilový průmysl. Protože se začalo společnosti dařit také v tomto segmentu, rozšířila mezi lety 2008 a 2010 svou výrobu o brzdové destičky a brzdové čelisti. O pět let později převzala rovnou dva konkurenty, a to významné producenty brzdových dílů, jejichž značky Trusting a Fri.tech rovněž zachovala až dodnes. Kvalitou svých dílů si získala věhlas po celém světa, pročež dnes exportuje do více než 90 zemí světa a pokrývá evropský, asijský i americký trh.



Máte zájem o sortiment značky Metelli? Můžete ho nalézt pomocí hledácího pole na našem e-shopu.

Autor článku
Jaroslav Peremský
Jsem manažer prodeje a marketingu s mnohaletou praxí v různých firmách a odvětvích. V roce 2016 jsem se rozhodl plně zaměřit svoji pozornost na automobilový průmysl a prodej autodílů. Využil jsem svých zkušeností, které jsem spojil se svými zájmy a koníčky. Mým cílem je posunout laťku v oblasti prodeje autodílů na vyšší úroveň. V praxi jsem více jak 7 let a své nově nabyté znalosti v oblasti prodeje autodílů a spotřebního zboží pro auto-moto mohu díky blogu publikovat a sdílet s Vámi.
AKČNÍ NABÍDKA DUBEN 2024 ATE, SKV, ABS, BREMBO, AUTOROZVODY
KOMPRESORY VALEO AKCE AUTOROZVODY
POKLICE KOL, NOVINKA V NABÍDCE, AUTOROZVODY
VYHODNA DOPRAVA PPL CENA AUTOROZVODY
ČIŠTĚNÍ DPF! BEZ MECHANICKÉHO ZÁSAHU, ŠETRNĚ, EKOLOGICKY! DPFHOLICE