Země původu: USA
Rok založení: 1919
Web: https://www.moogparts.cz/
Nabízený sortiment: Moog

 

Moog – až 5krát odolnější kulové čepy

Moog je předním výrobcem v oblasti kulových čepů, jejichž kvalita je nezbytná pro správnou funkčnost podvozku, respektive řízení. Pokud by táhla neměla dostatečně efektivní a houževnaté čepy, mohlo by docházet k vychýlení dráhy, jakož ke ztíženým reakcím volantu, potažmo kol. Pro zvýšení bezpečnosti vyvíjí Moog čepy s důrazem na dlouhou životnost a zachování 100% efektivity i po letech užívání, což z nich dělá velmi žádané komponenty. Využívány jsou jak v osobních automobilech, tak v užitkových a nákladních, kde musí snášet podstatně vyšší zátěž a tlak vyvíjený v důsledku zatáčení. Moog získal řadu ocenění a přinesl spoustu inovací, například kulové čepy s technologií HybridCore, které jsou výrazně odolnější než běžné ocelové.

Firma původem ze Spojených států amerických působila dlouhou dobu pouze na domácím trgu, a do Evropy expandovala teprve v roce 2001, když její mateřská společnost Federal-Mogul rozšiřovala svůj vliv a kupovala výrobce na území Evropy i Asie. Zejména německé automobilky obvykle vybírají své dodavatele z řad tuzemských výrobců, ale Moog si přesto našel své místo a rychle zaujal vedoucí postavení. Kvalita kulových čepů při zachování příznivé ceny z nich dělala stále častější volbu automobilek, ale i mechaniků, kteří opravovali zavěšení kol a táhla.

Kvalitu podporuje Moog 3letou zárukou

Na perfektním zpracování čepů – a souvisejících částí – si Moog vybudoval své jméno. Ve světě auto-moto nastavil vysoký standard, který navíc se sbíranými zkušenostmi neustále zvyšuje. Ve výrobě se zabývá komplexní problematikou zavěšení kol, a kromě čepů proto vyrábí i jejich další součásti. Jedním z největších úspěchů jsou unikátní pouzdra s karbonovým vláknem, která vydrží několikrát déle než ostatní. K dlouhé životnosti kulových čepů Moog přispívá rovněž pozinkování, které je dělá odolnější vůči korozi. V portfoliu Moog jsou kulové čepy lisované i šroubované, a jejich kvalita je na území EU podtržena 3letou zárukou.

Čep řízení MOOG

Čepy Moog s technologií HybridCore

Při výrobě používá Moog technologii tzv. indukčního kalení, které zdvojnásobuje pevnost pouzder, zatímco jejich výdrž je pětinásobná. Během procesu dochází k vytvrzení povrchové vrstvy při zachování mikrostruktury jádra, což umožňuje vyrábět mnohem tvrdší materiál a zlepšit tak odolnost vůči únavě a mechanickému opotřebení. Za odolnost se zasluhuje rovněž přidané karbonové vlákno, díky němuž získává jednodílné hybridní pouzdro podstatně lepší třecí vlastnosti. Během výroby dochází ke speciální teplotní úpravě v konkrétních bodech pouzdra, což také zvyšuje jeho odolnost, a zároveň se snížil radiální průhyb. Nárůst radiálního vychýlení je díky čepům Moog snížen až o 40 % a matice s osazením mají vyšší zajišťovací sílu, čímž výrazně přispívají k bezpečnosti řízení.

Čepy Moog mají efektivnější kovové těsnění

Vývoj jde neustále kupředu, a Moog si ve výrobě čepů nejednou obhájil prvenství. Pro zvýšení jejich efektivity a prodloužení životnosti nahradil plastové těsnící kroužky na stabilizačních tyčích kovovými, které jsou odolnější vůči opotřebení. I po letech jízdy si tak čepy řízení zachovávají optimální těsnící vlastnosti a zabraňují vnikání vody i nečistot, které by jinak čepům snižovaly životnost.

Čep řízení MOOG

Čepy Moog jsou až o 50 % odolnější

Často namáhaná místa, jako je zavěšení kol, vyžadují neustálé inovace a důmyslná řešení. Čím kvalitnější komponenty budou, tím komfortnější bude nejenom kompletace vozu, ale zejména řízení. Materiál musí být zároveň odolný proti vnějším vlivům, jako je sůl na agresivní silnicích během zimy. Z tohoto důvodu opatřuje Moog své čepy ocelovými víčky, která jsou odolnější proti mechanickému opotřebení, a díky pozinkování odolávají korozi. U svých čepů řízení používá výrobce nejlepší syntetická maziva, čímž usnadňuje jejich montáž a zvyšuje komfort během jízdy. Čepy Moog mají až o 50 % delší životnost než některé ocelové čepy, které sice mohou být levnější, zároveň však vypoví službu mnohem dříve.

MOOG opravarenská sada

Moog získal prestižní ocenění NASCAR

Jak moc jsou kvalitní čepy řízení důležité dokazuje i prestižní ocenění od NASCAR, které Moog ukořistil v rámci supersportů již několikrát. Během závodů těchto výkonných aut zlepšily použité čepy Moog ovládání vozidla a nezklamaly ani v těch nejostřejších zatáčkách.

MOOG ocenění Nascar

Máte zájem o sortiment značky Moog? Můžete ho nalézt pomocí hledácího pole na našem e-shopu.

Autor článku
Jaroslav Peremský
Jsem manažer prodeje a marketingu s mnohaletou praxí v různých firmách a odvětvích. V roce 2016 jsem se rozhodl plně zaměřit svoji pozornost na automobilový průmysl a prodej autodílů. Využil jsem svých zkušeností, které jsem spojil se svými zájmy a koníčky. Mým cílem je posunout laťku v oblasti prodeje autodílů na vyšší úroveň. V praxi jsem více jak 7 let a své nově nabyté znalosti v oblasti prodeje autodílů a spotřebního zboží pro auto-moto mohu díky blogu publikovat a sdílet s Vámi.
AKČNÍ NABÍDKA DUBEN 2024 ATE, SKV, ABS, BREMBO, AUTOROZVODY
KOMPRESORY VALEO AKCE AUTOROZVODY
POKLICE KOL, NOVINKA V NABÍDCE, AUTOROZVODY
VYHODNA DOPRAVA PPL CENA AUTOROZVODY
ČIŠTĚNÍ DPF! BEZ MECHANICKÉHO ZÁSAHU, ŠETRNĚ, EKOLOGICKY! DPFHOLICE