Země původu: USA (přesunuto do Francie)
Rok založení:1853
Web: https://www.motul.com/
Nabízený sortiment: Motul

Motul | Výrobce olejů a maziv pro auta a motorky

Motul je francouzský výrobce olejů a maziv pro automobily a motorky, v menší míře pak nabízí například aditiva nebo provozní kapaliny. Jeho produkty se vyznačují vysokou kvalitou i v nejnižší cenové kategorii, do níž přenáší vlastnosti svých prémiových produktů. Největší skupinu produktů Motul tvoří motorové oleje, v níž jsou zastoupeny jak minerální pro starší vozidla, tak syntetické pro moderní hnací jednotky. Vybrané oleje jsou vhodné pro konkrétní značky vozů, jiné lze použít univerzálně. Výrobce pravidelně podporuje svými mazivy vyhlášené závodní akce a na základě získaných informací v těchto extrémně náročných podmínkách pak vylepšuje maziva pro ostatní prostředky.

Co je viskozita olejů?

Pojem viskozita je při výběrů olejů velmi důležitý – udává totiž, jak moc jsou řídké, či naopak tekuté. Například takový med lze přirovnat k plně syntetickým, a tedy nejúčinnějším mazivům. Neznamená to ovšem, že jsou vhodné do každého motoru. Zejména starší a slabé agregáty vyžadují oleje polosyntetické nebo minerální, které jsou o poznání řidší. Při výběru oleje se vždy řiďte doporučením výrobce, nikdy nezkoušejte olej jiného typu.

Motorové oleje Motul

Motorové oleje Motul se vyznačují vysokou kvalitou a efektivitou, díky níž vykazují agregáty nižší spotřebu paliva, mechanické opotřebení, ale také vyšší tepelnou vodivost a čistější ústrojí. Při jejich vývoji využívá Motul moderní technologie a vyvíjí vlastní, například Technosynthese – unikátní postup výroby olejů pro vysoce výkonné motory. Svou nabídkou pokrývá benzinové, naftové i hybridní motorizace, přičemž některá maziva zaměřuje na vozidla konkrétních výrobců.

  • Minerální oleje Motul jsou vhodné pro méně výkonné a slabší motory, kterým poskytují optimální mazání a dostatečný odvod tepla.
  • Plně syntetické oleje Motul mají vůbec nejúčinnější složení pro vysoce výkonné a moderní motory po downsizingu, v nichž dochází k extrémním tlakům. Díky přidaným aditivům pak pomáhají šetřit palivo, čistí agregát a snižují množství vypouštěných emisí.
  • Polosyntetické oleje Motul jsou kombinací obou výše zmíněných a používají se pro středně výkonné a moderní motory. Obsahují omezené množství aditiv, která motor pročišťují a snižují spotřebu paliva.

Motorové oleje Motul pro osobní auta

Motorové oleje Motul pro osobní auta pokrývají poměrně hodně motorizací a řada z nich se úzce zaměřuje na vybrané značky automobilů. Velmi často jsou zastoupena prémiová maziva pro vysoce výkonné benzinové i naftové motory, ale rovněž pro hybridní pohony. Společnost Motul testuje své motorové oleje pro osobní auta výhradně v závodních supersportech, čímž jsou maziva pro běžné vozy maximálně účinné. Svou nabídkou pokrývá francouzský výrobce moderní agregáty i veterány vyráběné od počátku 20. století.

  • Minerální oleje mají v nabídce Motul malé zastoupení – využívány jsou pouze pro některé slabší agregáty starých vozidel. Těm poskytují potřebnou ochranu za velmi nízkou cenu.
  • Plně syntetické oleje jsou nejúčinnější maziva Motul – navržena pro výkonné a moderní motory, kterým snižují spotřebu paliva a zvyšují výkon. Obsahují řadu aditiv, díky nimž je agregát stále čistý a plní přísné emisní normy.
  • Polosyntetické oleje Motul představují kombinaci obou výše zmíněných – jsou účinné, obsahují však méně aditiv a mají vyladěnou hustotu pro středně výkonné motory.

Oleje Specific Motul

Oleje Specific Motul jsou 100% syntetické a řadí se mezi nejúčinnější v nabídce výrobce. Většinu z nich lze použít pro vozidla různých značek, téměř vždy však fungují lépe s konkrétními vozy výrobců – zastoupeny jsou de facto všechny velké automobilky jako Ford, Volkswagen nebo BMW s benzinovými i naftovými motory. Těm poskytují nejenom lepší ochranu proti mechanickému opotřebení, ale zároveň snižují palivo, spotřebu oleje a nabízí mimořádnou teplotní stabilitu.

MOTOROVÝ OLEJ MOTUL SPECIFIC 948B 5W20 5L - Viskózní třída 5W-20

Oleje Eco-Clean / Eco-Energy / Eco-Lite Motul

Oleje Eco Motul jsou navrženy pro ekonomičtější provoz vozidel, u nichž snižují spotřebu paliva až o 10 %. Nejúčinnější je v tomto směru Eco-Nergy a Eco-Lite, například Eco-Clean pak zajišťuje kromě optimalizace chodu motoru a snížení spotřeby také jeho čistotu. Některé druhy jsou obzvláště vhodné pro značky konkrétních výrobců jakou je Toyota, Honda, BMW, Mercedes-Benz nebo FIAT.

MOTOROVÝ OLEJ MOTUL 8100 ECONERGY 0W30 5L - Viskózní třída 0W-30

Oleje Synergie+ Motul

Oleje Synergie+ jsou zcela unikátní maziva s technologií Technosynthese, která byla navržena pro motory s vysokým výkonem. Jedná se například o dieselová auta s turbem a přímým vstřikováním, nebo o benzinové vozy vybavené katalyzátorem a vstřikováním paliva. V dlouhodobém měřítku šetří opotřebení motoru i spotřebu paliva a lze ho použít také ke zvýšené ochraně vozů s vysokým nájezdem.

MOTOROVÝ OLEJ MOTUL 6100 SYNERGIE+ 10W40 4L - Viskózní třída 10W-40

Oleje Motion Motul

Oleje Motion Motul jsou 100% minerální a nabízí univerzální použití pro benzinové, naftové i alternativní pohony. Motor si díky nim udržuje stabilní výkon a dostatečný odvod tepla.

MOTOROVÝ OLEJ MOTUL 4000 MOTION 15W40 5L - Viskózní třída 15W-40

Oleje Power / Power+ / X-Power / Turbolight Motul

Oleje Power Motul vznikly pomocí Technosynthese, tedy technologie speciálně vyvinuté pro motory s vysokou zátěží. Stále vyšší tlak znamená rychlejší opotřebení, čemuž oleje Power účinně předchází jak v naftových motorech s turbem a přímým vstřikováním, tak v benzinových s katalyzátory a přímým vstřikováním paliva, a rovněž pro LPG. Maziva Motul si udržují skvělé mazací vlastnosti i při vysokých teplotách a extrémních zátěžích, hodí se navíc pro vozy s dlouhým kilometrovým nájezdem.

MOTOROVÝ OLEJ MOTUL 4100 TURBOLIGHT 10W40 5L - Viskózní třída 10W-40

Oleje Classic Oil Motul

Olej Classic Motul nabízí velmi doboru ochranu pro veterány a vozy vyrobené mezi roky 1900 a 1950, jejichž fungování i použité komponenty jsou diametrálně odlišné od těch současných. Díky unikátnímu složení je plně kompatibilní s látkovým, plstěným i papírovým těsněním, čistí motor od usazenin a zabraňuje vzniku sazí.

Oleje Multi Diesel Motul

Oleje Multi Diesel Motul využívají technologii Technosynthese, která byla vyvinuta zvláště pro velmi výkonné motory. V tomto případě je olej Motul uzpůsoben čistě pro dieselové motory.

Oleje Sport Motul

Oleje Sport Motul jsou navrženy pro vyladěné motory závodních vozidel s vysokým výkonem, ať se jedná o benzinové nebo naftové. Mazivo je uzpůsobeno pro atmosferické i přeplňované s větším počtem ventilů a pracuje perfektně při nízkých i vysokých otáčkách.

Oleje X-Clean, X-Max, X-Cess, X-Lite Motul

Oleje Motul s předponou X jsou velmi účinná maziva s alternativní přidanou složkou, která z nich dělá efektivní volbu pro konkrétní typ motoru:

  • X-Clean oleje jsou vhodné pro benzinové atmosférické i naftové přeplňované motory s přímým vstřikováním paliva, nebo bez něj. Vhodné jsou rovněž pro prlnění přísných emisních norem.
  • X-Cess oleje vznikly pro výkonná auta s moderními benzinovými i naftovými motory. Maziva zlepšují výkon a nadstandardně chrání proti mechanickému opotřebení i při extrémních zátěžích.
  • X-Max oleje obsahují technologii Full SAPS a byly navrženy speciálně pro vysokoobjemové agregáty s benzinovým i naftovým systémem.
MOTOROVÝ OLEJ MOTUL 8100 XCLEAN+ C3 5W40 5L - Viskózní třída 5W-40

Oleje Hybrid Motul

Oleje Hybrid Motul splňují rozličné potřeby hybridních motorů Hybrid Electric Vehicles i Pluh-in Hybrid Vehicles. Vhodné jsou jak pro atmosferické, tak pro přeplňované benzinové motory s přímým vstřikováním i bez něj. U hybridních pohonů zásadně snižují tření mechanických součástí a prodlužují životnost motoru.

Motorové oleje Motul pro nákladní a užitková auta

Motorové oleje Motul pro nákladní a užitkové vozy nesou nejčastěji označení Tekma a zahrnují jak oleje syntetické pro výkonné agregáty, tak minerální pro ty starší. Nákladní vozy vyžadují velmi účinná maziva, což ta Motul splňují a přidávají něco navíc. Výrazně snižují mechanické opotřebení a udržují si tepelnou stabilitu při různě vysokých otáčkách, přidaná aditiva pak napomáhají ke snižování spotřeby paliva v řádech procent. Vybrané oleje Motul pro užitkové vozy splňují přísné emisní normy včetně EURO VI.

  • Minerální oleje jsou vhodné pro starší užitková vozidla se slabším motorem, jemuž poskytují optimální ochranu a dostatečný odvod tepla.
  • Plně syntetické oleje mají nejvyšší účinnost a ochrání i ty nejvýkonnější motory. Obsahují také řadu aditiv pro snížení spotřeby paliva a vypouštěných emisí.
  • Polosyntetické oleje kombinují vlastnosti obou výše zmíněných. Mají optimální viskozitu a širokou škálu použití v moderních i starších nákladních vozech.

Oleje Optima a Mega Motul

Oleje Optima a Mega Motul jsou navrženy pro celkovou optimalizaci motoru nákladního vozu. Snižují opotřebení třecích částí i spotřebu paliva až o 1,5 %, což je znatelný rozdíl. I během nízkých teplot umožňuje snadné startování a stejně dobře obstojí při extrémních zátěžích. Přidaná aditiva zajišťují kompletní pročištění motoru a ochranu proti oxidaci.

Oleje Ultima Motul

Oleje Ultima Motul vznikly pro motory poháněné palivem s nízkým obsahem síry, bez ohledu jestli se jedná o nákladní vůz, autobus, nebo zemědělský stroj. Zajišťuje prodloužený interval výměny oleje a nízké emise po vzoru norem EURO. Vhodný pro řadu dieselových vozů s turbodmychadlem a přímým vstřikováním paliva, stejně jako pro ty vybavené EGR ventilem a filtrem pevných částic.

Oleje Norma a Supra Motul

Oleje Norma Motul zajišťují optimální fungování motorů užitkových i nákladních vozů. zemědělských strojů a autobusů, u jejichž motorů zásadně snižují zanášení pístů a prodlužují tak jejich životnost. Vybrané oleje Norma lze využít rovněž pro hydraulické systémy a převodovky.

Oleje Futura Motul

Oleje Futura využívají technologii zvanou Technosynthese s unikátním složením, aby podávaly výkonné dieselové motory ještě lepší výsledky. Nabízí vysokou ochranu třecích částí a skvělou tepelnou vodivost.

Motorové oleje Motul pro motorky

Motorové oleje Motul pro motorky a skútry snižují mechanické opotřebení a pomáhají zoptimalizovat chod motoru. Velké zastoupení mají plně syntetická maziva vyrobená pomocí Technosynthese, v nabídce však nechybí ani minerální. Cílem olejů Motul je nejenom snížit mechanické opotřebení, ale zároveň zredukovat spotřebu paliva a zajistit čistotu motoru. Vybrané druhy lépe fungují s konkrétními značkami motorek, jiné lze použít zcela univerzálně.

Oleje 7100 Motul

Oleje 7100 Motul jsou 100% syntetické a tvoří nejúčinnější skupinu maziv pro výkonné motorky. Spolehlivě chrání agregát před mechanickým opotřebením i v případě smyku, vhodné jsou rovněž pro mokré spojky a motocykly s katalyzátorem. Udržují si výbornou tepelnou vodivost za studených startů i během extrémních výkonů. Vybrané fungují lépe s konkrétními značkami motorek jako je Husqarna nebo KTM.

MOTOROVÝ OLEJ MOTUL 4T 7100 ESTER 10W40 4L - Viskózní třída 10W-40

Oleje 5100 Motul

Oleje 5100 Motul byly navrženy pro snížení spotřeby paliva a snadnější řazení, které se znatelně zlepšuje také u starších strojů. Optimální chod motoru je zajištěn díky technologii Technosynthese, díky níž si udržuje tepelnou stabilitu a motorové ústrojí čisté. Vybrané oleje 5100 Motul fungují lépe v motorkách značek Honda, lze je však používat univerzálně.

MOTOROVÝ OLEJ MOTUL 4T 5100 ESTER 15W50 4L - Viskózní třída 15W-50

Oleje ATV Motul

Oleje ATV Motul jsou určeny pro čtyřkolky a jiná sportovní vozidla. Podporují snadné startování i výkon mokré spojky, a mají skvělou tepelnou vodivost, čímž vytváří skvělou ochranu proti opotřebení.

MOTOROVÝ OLEJ MOTUL ATVUTV 4T 10W40 4L - Viskózní třída 10W-40

Převodové oleje Motul

Převodové oleje Motul vychází ze zkušeností s ostatními mazivy, z nichž přebírá nejlepší vlastnosti upravené pro tento citlivý mechanismus. Výrobce klade velký důraz na účinnost maziv, která znatelně snižují mechanické tření a zlepšují vlastnosti již opotřebených převodovek. Vybrané druhy pomáhají šetřit pohonné hmoty, jiné vydrží i extrémní zátěže jako v závodních vozech. Převodové oleje Motul však dělají řazení pohodlnější i při nízkých teplotách a lépe jde "hýbat" také s řadicí pákou. V nabídce jsou maziva pro osobní, užitkové i nákladní vozy, pro motocykly, zemědělské stroje a zahradní techniku.

  • Minerální převodové oleje bývají využívány v zahradním nářadí a slabších strojích, v nichž nedochází k tak vysokým zátěžím a tepelným výkyvům.
  • Plně syntetické převodové oleje, nebo také 100% syntetické, jsou zpravidla nejúčinnější a vhodné pro extrémně zatěžovaná ústrojí v běžných, závodních i nákladních vozech, kde jsou tlaky na převodovku mnohem vyšší. Jejich vlastnosti přitom umocňuje řada aditiv, která například čistí mechanismus nebo zlepšují tření.
  • Polosyntetické převodové oleje kombinují minerální a syntetickou složku, díky čemuž mají perfektní viskozitu a adekvátní ochranu včetně některých aditiv.
PŘEVODOVÝ OLEJ MOTUL 75W90 MOTYLGEAR 1L - Viskózní třída 75W-90

Aditiva a speciální kapaliny Motul

Motul má ve své nabídce rovněž celou řadu speciálních kapalin, jako jsou nemrznoucí směsi, chladící a hydraulické kapaliny, nebo aditiva. Výrobce se snaží přispět je zlepšení provozních vlastností ve více oblastech vozidel, které spolu mnohdy úzce souvisí. Zkušenosti získané testováním v náročných podmínkách pak využívá k vytvoření různých olejů, maziv a kapalin, s nimiž budou vozidla fungovat lépe.

MOTUL DIESEL SYSTEM CLEAN AUTO 300ML

Historie Motul, výrobce olejů a maziv

Historie Motul sahá až do dalekého New Yorku, kde byla založena v roce 1853 jako výrobce vysoce kvalitních maziv. Ta byla využívána v lodích a průmyslových strojích, doba automobilů přišla až v posledním čtvrtstoletí 19. století, kdy se po ulicích proháněly první sofistikované vozy. Následující roky vyvíjel Motul stále účinnější maziva a v roce 1920 expandoval na zahraniční trhy, zejména do Evropy. Velký zájem byl ve Francii, kde domluvil Ernst Zaug distribuci olejů široké veřejnosti. Během roku 1957 pozastavil místní distributor svou činnost a odprodal patenty i celý business partnerské firmě Supra Penn z Francie, která pak přesunula sídlo do své země.

V roce 1966 představila společnost polosyntetický olej Century 2100, který byl 10krát účinnější než běžná maziva. Jednalo se o velmi revoluční produkt, s nímž Motul oslovil jak výrobce automobilů, tak mnohé koncové spotřebitele. Na jeho úspěch znovu navázal roku 1971 s mazivem Century 300V, což byl pro změnu první 100% syntetický automobilový olej. Krátce poté přišla expanze na zahraniční trhy, z nichž si Motul získal významné postavení v Německu, Španělsku, Itálii, USA, Brazílii, ve východní Asii a Indii, ale také v Rusku nebo v Brazílii. Oleje francouzského výrobce byly během několik desetiletí známy téměř po celém světě - prakticky všude tam, kde probíhala výroba automobilů ve velkém.

Stejně jako u jiných velkých výrobců, ani Motul nezůstal pouze u olejů pro osobní auta, ale v průběhu vyvinul také maziva pro užitková a nákladní, později rovněž pro motocykly. Od roku 2001 se společnost pustila do nového segmentu, když začala vyrábět průmyslová maziva pod značkou Motul Tech. Firma je považována za velkého průkopníka a inovátora, což oceňují nejenom automobilky, ale rovněž koncoví spotřebitelé a mechanici. To dokazují i dlouhodobá partnerství s předními výrobci vozů a motorek jako je Nissan, Subaru, Toyota (největší výrobce aut na svtě), Honda, Suzuki nebo Yamaha. Všichni sází na prémiové oleje Motul v běžných vozidlech i závodních supersportech.

Motul byl prvním výrobcem maziv, který použil k vytvoření 100% syntetického oleje na principu esterové technologie. Takovým olejem byla například vlajková loď 300V, kterou využívali v řadě závodních strojů po celém světě. Dnes podporuje například prémiový tuning BMW GP-Infinity.



Máte zájem o sortiment značky Motul? Můžete ho nalézt pomocí hledácího pole na našem e-shopu.

Autor článku
Jaroslav Peremský
Jsem manažer prodeje a marketingu s mnohaletou praxí v různých firmách a odvětvích. V roce 2016 jsem se rozhodl plně zaměřit svoji pozornost na automobilový průmysl a prodej autodílů. Využil jsem svých zkušeností, které jsem spojil se svými zájmy a koníčky. Mým cílem je posunout laťku v oblasti prodeje autodílů na vyšší úroveň. V praxi jsem více jak 7 let a své nově nabyté znalosti v oblasti prodeje autodílů a spotřebního zboží pro auto-moto mohu díky blogu publikovat a sdílet s Vámi.
AKČNÍ NABÍDKA DUBEN 2024 ATE, SKV, ABS, BREMBO, AUTOROZVODY
KOMPRESORY VALEO AKCE AUTOROZVODY
POKLICE KOL, NOVINKA V NABÍDCE, AUTOROZVODY
VYHODNA DOPRAVA PPL CENA AUTOROZVODY
ČIŠTĚNÍ DPF! BEZ MECHANICKÉHO ZÁSAHU, ŠETRNĚ, EKOLOGICKY! DPFHOLICE