Země původu: Nizozemsko
Rok založení: 1927
Web: http://www.nrf.eu/
Nabízený sortiment: NRF

NRF | Kvalitní systémy chlazení a klimatizace

NRF je přední výrobce chladících a klimatizačních zařízení pro automobilový průmysl, v němž působí od roku 1927. Během svého fungování firma navázala spolupráci s největšími automobilkami v Evropě, kterým dodává výrobky přímo do prvovýroby. Zakládá si na vysoké kvalitě a adekvátní cenové politice, čímž si získala uznání u tuzemských i zahraničních výrobců. NRF dodává komponenty chlazení pro osobní, užitkové i nákladní automobily, a rovněž pro námořní plavidla a průmyslové stroje. V nabídce je přes 8 000 druhů výrobků a jejich počet neustále roste. Zejména v posledních několika letech se dostávají výrobky NRF také do povědomí koncových zákazníků a automechaniků.

Komponenty chlazení NRF na všech místech vozu

V nabídce společnosti NRF jsou jak kompletní systémy, tak jednotlivé komponenty klimatizace a chlazení, které dodává jak automobilkám do prvovýroby, tak zákazníkům na trh s náhradními díly. Jedná se například o "hlavní" chladiče umístěné před motorem, vodní pumpy, které jsou de facto srdcem celého chladícího systému, EGR chladiče, co ochlazují spaliny a zvyšují tak výkon motoru, nebo o kondenzátory, odpařovače a větráky chladičů. Nabídka NRF je mnohem pestřejší a zasahuje v podstatě do každé oblasti chladícího okruhu ve vozidlech, ať už v osobních, užitkových, nebo nákladních.

Komponenty chlazení motoru od NRF

NRF se zaměřuje primárně na chlazení motoru a jeho jednotlivých součástí. Ať se jedná přímo o hnací jednotku, EGR ventil u moderních motorů, nebo třeba chladič turba v případě dieselových vozů. V této oblasti má NRF největší zkušenosti a mj. pomáhá automobilkám s plněním přísných emisních norem. Například chlazení EGR je stejně významné jako ventil samotný, když ochlazováním podporuje jeho efektivní činnost.

Chladič kapaliny NRF

Chladič kapaliny NRF je využíván u spalovacích motorů, a jeho funkcí je chlazení motoru, respektive snižování teploty chladící kapaliny, která se následně vrací zpět do bloku motoru. Společnost NRF vyrábí tyto chladiče ve více než 2 200 provedeních pro osobní, užitkové i nákladní automobily, a to ze všech standardních materiálů, jako je hliník, měď a železo. Všechny přitom dodává v kompletní sadě Easy Fit včetně všech potřebných komponentů pro montáž. Spoleřnost přizpůsobuje svou nabídku potřebám trhu, kdy jenom na tom evropském jezdí více jak 100 milionů aut s průměrným stářím 10 - 15 let. Náhradní chladiče NRF pro automobily jsou proto vyráběny v tzv. Ekonomické třídě, díky čemuž jejich cena odpovídá hodnotě vozu, ale stále si zachovávají vysokou kvalitu zpracování. Současná nabídka chladičů NRF by měla pokrývat 90 % trhu, takže je lze použít pro téměř jakékoliv vozidlo.

Chladič motoru NRF

Olejový chladič NRF

Olejový chladič NRF je používán zejména u motorů s vysokým výkonem nebo velkou tepelnou zátěží, a zajišťuje snižování teploty oleje. Pokud by nebyl dostatečně ochlazován, došlo by ke snížení viskozity oleje, a tedy k poškození ložisek a dalších komponentů. Olejový chladič NRF funguje na stejném principu jako chladič kapaliny umístěný před motorem. V nabídce NRF je přes 250 chladičů motorového a převodového oleje, přičemž jsou vždy konstruovány s ohledem na funkčnost a technické specifikace vozidla. Použití opět nachází v osobních a užitkových vozech, ale stejně tak v nákladních, kde dochází až k extrémnímu zahřívání v důsledku vysokého výkonu motoru. Olejové chladiče NRF jsou dle typu auta chlazeny vzduchem, nebo efektivněji chladící kapalinou, a dodávány v sadě Easy Fit se všemi díly, které montáž vyžaduje.

Olejový chladič NRF

Chladič turba (mezichladič) NRF

Chladič turba NRF, známý také jako mezichladič, zajišťuje snižování teploty vzduchu, který proudí z turbodmychadla. Do válce se díky tomu dostane vzduch o vyšší hmotnosti, což umožní shoření větší dávky paliva, a zvýšení výkonu motoru. Společnost rovněž vyvinula mezichladiče, které zamezují samozápalům u v moderních motorech osobních i nákladních vozů. Základem je kvalitní hliníkové jádro, které splňuje potřebnou chladící kapacitu a zabraňuje ztrátám energie. V nabídce firmy je přes 600 mezichladičů, které lze instalovat do téměř 90 % vozidel na evropském trhu. Dle vysokých standardů firmy jsou dodávány v sad Easy Fit včetně všech součástí potřebných k montáži.

Chladič turba NRF

Chladič EGR ventilu NRF

EGR chladič patří k nejdůležitějším součástem motoru z hlediska legislativy, a to zejména v Evropské unii. Jeho funkcí je ochlazování výparů, jejichž část se pak může vrátit přes EGR ventil zpět do motoru, a být opětovně využita. Díky tomu klesá množství emisí, které dieselový motor vypouští do ovzduší. Zejména u nákladních a užitkových vozidel s výkonnými motory se jedná o ušetření extrémního množství NOx. Chladiče EGR ventilů značky NRF splňují nejpřísnější normy, včetně EURO VI. Vynikají zejména vysokou účinností, kvalitou a odolností, takže perfektně fungují i po letech služby. V nabídce NRF je téměř 100 druhů chladičů EGR ventilu, které dodává buď samostatně, včetně EGR ventilu, nebo s jádrem výměníku tepla. Všechny varianty jsou také dodávány jako sada Easy Fit, tedy včetně všech komponentů nutných pro montáž.

Chladič EGR ventilu NRF

Větráky NRF pro chlazení motoru

Větrák NRF jsou v procesu ochlazování motoru neméně významné než samotný chladič. V důsledku neustálého vývoje a použití správných materiálů mohou větráky NRF odvést až 90 % stejného výkonu, což zajišťuje vysokou efektivitu, ale také nižší zatěžování chladiče a dalších komponentů v chladícím okruhu. Všechny větráky NRF jsou důkladně testovány a vyráběny s důrazem na minimální vibrace, což v praxi znamená i nízkou hlučnost. Proudění vzduchu je bez jakéhokoliv odporu i při vysoké zátěži, kdy musí jak chladič, tak i větrák pracovat naplno. Výrobce NRF má největší nabídku ventilátorů pro chladiče v Evropě - portfolio čítá přes 600 větráků pro osobní, užitkové i nákladní automobily - a jejich počet neustále stoupá.

Ventilátor NRF

Pomocná vodní čerpadla NRF

Pro osobní automobily vyvíjí NRF tzv. pomocná vodní čerpadla, která však mají trochu jinou funkci než "hlavní" vodní pumpa. Jedná se o elektronicky řízený motor, který v systému chlazení zajišťuje správnou cirkulaci chladící směsi pomocí obtokové hadice vedoucí z toku vodní pumpy k parkovacímu ohřívači, který zajišťuje vyfukování teplého vzduchu do kabiny vozu. Použitím kvalitních materiálů a důkladnému testování výkonu jsou pomocná vodní čerpadla NRF maximálně výkonná a vydrží déle než řada konkurenčních.

NRF - pomocná čerpadla, elektrické vodní čerpadlo

Komponenty klimatizace NRF

NRF zúročuje své zkušenosti s chladícími systémy také v oblasti klimatizace, která zásadně přispívá k pohodlí posádky v teplých, ale také naopak chladných dnech. A právě hlavní komponenty klimatizačního okruhu podléhají rychlému opotřebení. Jedná se například o kompresory, které jsou srdcem celého systému, kondenzátory, nebo vysoušeče klimatizace. Společnost NRF využívá k výrobě vysoce kvalitní materiály, díky nimž slouží často namáhané komponenty i několikrát déle než neznačkové. Všechny součástí přitom vyrábí v souladu s principy HVAC.

Kompresory klimatizace NRF

Kompresor je srdcem klimatizačního systému, v němž zajišťuje stlačování chladícího média a jeho následnou distribuci. Protože právě tento komponent podléhá rychlému opotřebení, vyrábí NRF kompresory z vysoce kvalitních materiálů, které odolají mnohem déle než jiné, zejména neznačkové díly. V nabídce NRF je přes 600 značkových kompresorů pro osobní, užitkové i nákladní automobily, s nimiž pokrývá zhruba 80 % trhu, tedy asi 9 000 modelů vozidel. Kompresory jsou dodávány v Easy Fit sadě včetně všech komponentů potřebných pro montáž. Společnost NRF má v nabídce jak pístové kompresory s pevným či proměnným výtlakem, tak rotační lopatkové a spirálové.

Komresor klimatizace NRF

Kondenzátory NRF

Kondenzátory NRF jsou známé svou vysokou kvalitou a překvapivou funkčností, kterou převyšují některou konkurenci o desítky procent. Pro osobní, užitkové i nákladní auta nabízí více jak 800 kondenzátorů, s nimiž pokrývá téměř 90 % evropského trhu. Výkon kondenzátorů NRF zajišťuje použití technologie Parallel Flow, a všechny jsou vyráběny v souladu s přísnými normami ISO 9002 a QS-9000. Výrobce je standardně dodává jako součást sady Easy Fit, který obsahuje kompletní komponenty pro montáž.

Expanzní ventily, odpařovače a větráky NRF

Odpařovače jsou jedním z posledních článků v klimatizačním okruhu. Jakmile projde částečně ochlazená kapalina z kondenzátoru přes expanzní ventil, zamíří právě do výparníku, v němž dochází k výraznému snížení její teploty. Ochlazený vzduch pak do prostoru kabiny vyfukuje větrák, jejichž výrobu rovněž zajišťuje NRF. Díky tomu, že se angažuje v celém klimatizačním systému, může jednotlivé komponenty dokonale sladit a dosáhnout tak mnohem vyšší efektivity, než kdyby byl každý od jiného výrobce. Jenom odpařovačů (výparníků) má NRF v nabídce přes 100, které lze instalovat do zhruba 500 vozidel.

NRF - expanzní ventil

Vysoušeče (sušárny) klimatizace NRF

Vysoušeč má v okruhu klimatizace dvě zásadní role. Tou první je absorbování vlhkosti poté, co chladící kapalina proudí z kondenzátoru do expanzního ventilu. Neméně důležité je pak funkce filtrování nečistot, jako jsou kovové částice, třísky, případně jiné materiály. Společnost NRF má ve své nabídce přes 260 vysoušečů, s nimiž pokrývá zhruba 65 % osobních, užitkových i nákladních vozidel, které jezdí na území Evropy. Ačkoliv je klimatizační okruh uzavřen a "zapečetěn", aby nedocházelo ke vniku nečistot zvenčí, může v průběhu času dojít například k únavě těsnění. Vysoušeče NRF jsou velmi výkonné, a pokud už nejsou opotřebované, zachytávají prakticky 99,99 % všech nečistot a odpařují veškerou vlhkost, čímž předchází zanášení systému i vnitřní korozi.

NRF - vysoušeč klimatizace

Nabídka NRF je opravdu obsáhlá, v článku jsou přitom zmíněny pouze hlavní oblasti výroby v automobilovém průmyslu. Vedle něj dodává společnost NRF komponenty i celá řešení také pro lodě, průmyslové závody, i některé zemědělské stroje. Důkazem kvality je dlouhodobá spolupráce s výrobci jiných komponentů, ale i automobilek jako je Mercedes, BMW, Audi, Volvo, Volkswagen a desítky dalších na území Evropy a Asie.



Máte zájem o sortiment značky NRF? Můžete ho nalézt pomocí hledácího pole na našem e-shopu.

Autor článku
Jaroslav Peremský
Jsem manažer prodeje a marketingu s mnohaletou praxí v různých firmách a odvětvích. V roce 2016 jsem se rozhodl plně zaměřit svoji pozornost na automobilový průmysl a prodej autodílů. Využil jsem svých zkušeností, které jsem spojil se svými zájmy a koníčky. Mým cílem je posunout laťku v oblasti prodeje autodílů na vyšší úroveň. V praxi jsem více jak 7 let a své nově nabyté znalosti v oblasti prodeje autodílů a spotřebního zboží pro auto-moto mohu díky blogu publikovat a sdílet s Vámi.
AKČNÍ NABÍDKA DUBEN 2024 ATE, SKV, ABS, BREMBO, AUTOROZVODY
KOMPRESORY VALEO AKCE AUTOROZVODY
POKLICE KOL, NOVINKA V NABÍDCE, AUTOROZVODY
VYHODNA DOPRAVA PPL CENA AUTOROZVODY
ČIŠTĚNÍ DPF! BEZ MECHANICKÉHO ZÁSAHU, ŠETRNĚ, EKOLOGICKY! DPFHOLICE