SACHS

Země původu: Německo (Schweinfurt)
Rok Založení: 1895
Web: www.sachsperformance.com
Nabízený sortiment: SACHS

 

Na světě není příliš mnoho firem, které se mohou pyšnit více než 120letou historií. ZF SACHS je jednou z nich. Tento renomovaný dodavatel vybavení a originálních i náhradních komponentů pro vozidla světových značek ve svých výrobcích dokázal skloubit tradici poctivé řemeslné práce a nejmodernějších technologických postupů. I proto je SACHS již po několik desítek let evropskou jedničkou a světovou dvojkou v dodávkách dílů do prvovýroby.

Firmu s komplikovaným názvem Schweinfurter Präcisions-Kugellager-Werke Fichtel & Sachs, jež se původně zabývala výrobou kuličkových ložisek a dalších komponentů, založili v roce 1895 dva rodáci ze Schweinfurtu - Ernst Sachs a Karl Fichtel. Již brzy poté jejich společnost přidala do svého dynamicky se rozvíjejícího portfolia výrobu volnoběžných nábojů a kompletních jízdních kol. Firma se zdárně rozvíjí, má za sebou první úspěchy a přináší řadu inovací a výrobků, které si nechává patentovat.

Po roce 1929 (18 let po smrti Karla Fichtela) vsadil SACHS na nový výrobní program: začal vyvíjet a vyrábět spojky, tlumiče pérování a dokonce i malé pohonné jednotky pro motorová vozidla. Mopedy a motocykly vybavené motory s malou kubaturou byly (a dodnes jsou) natolik populární, že výraz „fichtl“ kdysi znal každý kluk a chlap.

Pět let po konci 2. světové války SACHS otevírá první zahraniční výrobní podnik v Brazílii. Od té doby dál roste závratným tempem, rozšiřuje svůj celkový záběr a expanduje. Zatím poslední akvizicí byla v květnu společnost TRW Automotive, která byla následně integrována v rámci organizace jako Active & Passive Safety Technology Division. Kromě ní skupinu ZF SACHS se v současnosti tvoří dalších 6 divizí, např. Sachs Powertrain, Sachs Chassis Systems, E-Mobility aj. Tento nadnárodní koncern v současnosti zaměstnává přibližně 135 000 lidí, působících na 230 místech ve 40 zemích.

Kvalita výrobků značky SACHS je na takové úrovni, že si tuto společnost jako svého dodavatele vybralo šest stájí Formule 1, mezi nimi i slavný tým Ferrari, dále pak Toyota nebo Red Bull. Produkty značky SACHS pronikly i do dalších odvětví automobilového sportu: jsou jimi vybaveny vozy, které se pravidelně účastní legendárního závodu 24 hodin Le Mans, rallye Paříž - Dakar, světové série závodů WRC a mnohých dalších akcí, které mají co dělat s motosportem.

ZF SACHS je předním dodavatelem většiny světových automobilek jako jsou např. Ford, VW, BMW, Opel, Honda, Mazda, Peugeot a další. K patrně nejznámějším výrobkům, které naleznou uplatnění nejen v prvovýrobě, ale na celém aftermarketu, patří zejména tlumiče pérování, kompletní spojkové sady i jednotlivé díly, podvozky s automatickou regulací světlé výšky, hydraulika, převodovky a další.

Je zřejmé, že ZF SACHS nezahálí ani v oblasti inovací a použití revolučních technologií: celý automobilový svět zná speciální patentované produkty jako např. zařízení Dynastart, podporující systém Start- Stop a rekuperaci energie, tlumič Nivomat, jednoduchý a účinný prvek k udržování světlé výšky automobilu a mnohé další.

Jsme si jistí, že si z pestré nabídky autodílů SACHS vyberete v našem e-shopu i vy.

Pojďme se nejprve podívat na základní rozdělení výrobků:

Spojky, spojkové sady, lamely a přítlačné talíře SACHS

Pokud byste chtěli víc informací o tom, jak mechanismus spojky funguje a k čemu vlastně slouží, odkážeme vás na náš článek, který se tomuto tématu věnuje podrobněji.

SACHS patří k předním dodavatelům špičkových spojkových systémů a jednotlivých dílů do prvovýroby osobních vozidel; na poli dodávek pro nákladní vozy je dokonce světovou jedničkou.

Náhradní spojkové díly značky SACHS nabízejí tutéž kvalitu jako ty, které jsou určené pro OEM program. Kromě nich SACHS úspěšně rozvíjí vlastní výkonostní program, v jehož rámci vyrábí autodíly s označením Performance. Jsou vhodné nejen k běžnému provozu, ale všude tam, kde jsou kladeny nároky na vysokou spolehlivost a dlouhou životnost, ať již jde o sportovní účely, oblíbený tunning nebo o vozidla, u nichž se předpokládá vyšší zátěž spojkového systému a požaduje extrémní výkon. Specialitou značky SACHS v tomto směru je samonastavitelný přítlačný talíř (Sachs XTend), který výrazně prodlužuje životnost spojky.

Také další autodíly s označením Performance vynikají špičkovou tepelnou odolností:
ať již jde o zesílené přítlačné talíře, keramické sportovní lamely, které přenášejí točivý moment od motoru až na vstupní hřídel převodovky nebo spojková ložiska.

Spojkové sady SACHS

Přítlačné talíře SACHS

 

Doplňkový sortiment

V našem e-shopu si můžete vybrat nejen výrobky řady Performance (celé spojky a spojkové sady), ale i další doplňkový sortiment v OE kvalitě. Např. gumové dorazy pro vymezení maximálního pohybu tlumiče, hydraulická koncentrická vypínací ložiska, pracovní a hlavní spojkové válce, spojková lanka a trubičky.
Také prachovky, které zakrývají kloub a slouží tak k jeho ochraně proti prachu a vodě. Společnost SACHS si je vědoma toho, že prachovky jsou mechanicky hodně namáhány, a proto pro jejich výrobu používá jen ten nejkvalitnější materiál. Totéž platí o visco spojkách, které společně s ventilátorem udržují teplotu motoru v ideálních hodnotách.

Viskospojky větráku chladiče SACHS

Lamely pro osobní vozidla SACHS

Dvouhmotové setrvačníky SACHS

Bylo by chybou přinést informace týkající se spojkového systému a přitom se nezmínit o setrvačníku. Tato součástka s ozubeným prstenem pro startér je našroubovaná na klikovou hřídel a má za cíl eliminovat torzní kmitání klikového mechanismu a celkovou nevyrovnanost chodu. Současně sklouží k uchování a znovupoužití energie, což výrazně napomáhá při snižování spotřeby paliva.

Dvouhmotové setrvačníky německého výrobce autodílů SACHS jsou rozděleny do dvou samostatných celků (primární a sekundární) navzájem spojených pružinami. Dohromady tvoří tlumící pružinový systém, který je navíc naplněný mazivem. Výsledkem je - kromě již výše uvedených vlastností - oddělení a redukce vibrací motoru a spolehlivé snížení hluku.

Tlumiče pérování SACHS

jsou jedním z nejdůležitějších součástí automobilu,které mají na starost jeho stabilitu. Opotřebené nebo málo účinné tlumiče jsou příčinou špatných jízdních vlastností - nejsou schopny dostatečně pohlcovat rázy způsobené najetím do hlubokých výmolů nebo naopak způsobují kolébání vozu; jsou zdrojem nejistoty a nízkého komfortu při průjezdu zatáčkami, při intenzivním brzdění atd.

SACHS má pro podobně nebezpečné situace řešení vždy po ruce. V jeho portfoliu najdeme hned několik řad výkonných tlumičů:

Sachs Advantage

Výjimečně kvalitní plyno-kapalinové tlumiče s jednoplášťovou nebo dvouplášťovou konstrukcí, které slouží převážně osobním vozům, nesou označení SACHS Advantage.

Hledáte-li spolehlivou alternativu k běžnému podvozku, to vše při splnění všech vysokých nároků, pak tuhé, M-paketové tlumiče SACHS Advantage jsou jednoznačně správnou volbou. Nabízejí čitelné a předvídatelné chování vozu, nadstandardní stabilitu a vysoký jízdní komfort.

 

Sachs Super Touring

Tlumiče pérování řady SACHS Super Touring, přední i zadní, teleskopické, dobíjené plynem nezaostávají v ničem za díly určenými k prvovýrobě. Jsou perfektním řešením všude tam, kde hledáte výrobek s výhodnou cenou a současně s vlastnostmi a v konstrukčním provedení, jaké nabízejí OE produkty. K přednostem patří maximální bezpečnost, komfort, kvalitní zpracování a jednoduchá montáž.

 

 

SACHS Performance Sport

Jak již název napovídá je určena především sportovně laděným automobilům. Svou speciální konstrukcí vycházejí vstříc individuálním požadavkům, které jsou na konkrétní model kladeny.

SACHS Nivomat

Pod označením Sachs Nivomat se skrývá řada patentovaných tlumičů, které umožňuje automatickou regulací světlé výšky vozidla. Nezávislý pohyb tlumiče, vycházející z kinetické energie kmitání kol, sám určuje míru nastavení vysunutí pístnice. Tyto tlumiče bývají často montovány na zadní nápravu osobních aut, u nichž existuje předpoklad častého střídání zatížení. Využívají je často vozy s karosérií typu SUV, MPV, kombi apod.

 



Máte zájem o sortiment značky Sachs SACHS? Můžete ho nalézt pomocí hledácího pole na našem e-shopu.

Autor článku
Jaroslav Peremský
Jsem manažer prodeje a marketingu s mnohaletou praxí v různých firmách a odvětvích. V roce 2016 jsem se rozhodl plně zaměřit svoji pozornost na automobilový průmysl a prodej autodílů. Využil jsem svých zkušeností, které jsem spojil se svými zájmy a koníčky. Mým cílem je posunout laťku v oblasti prodeje autodílů na vyšší úroveň. V praxi jsem více jak 7 let a své nově nabyté znalosti v oblasti prodeje autodílů a spotřebního zboží pro auto-moto mohu díky blogu publikovat a sdílet s Vámi.
AKČNÍ NABÍDKA DUBEN 2024 ATE, SKV, ABS, BREMBO, AUTOROZVODY
KOMPRESORY VALEO AKCE AUTOROZVODY
POKLICE KOL, NOVINKA V NABÍDCE, AUTOROZVODY
VYHODNA DOPRAVA PPL CENA AUTOROZVODY
ČIŠTĚNÍ DPF! BEZ MECHANICKÉHO ZÁSAHU, ŠETRNĚ, EKOLOGICKY! DPFHOLICE