SKF

Země původu: Švédsko (Göteborg)

Rok založení: 1907

Web: http://www.skf.com/
Nabízený sortiment: SKF

SKF je další z řady významných nadnárodních korporací, které svou produkci zaměřují na výrobu autodílů. Název je zkratkou švédského Svenska Kullagerfabriken, což bychom do češtiny mohli volně přeložit asi jako Švédská továrna na výrobu ložisek. Jejím zakladatelem byl Sven Gustaf Wingqvist (1876-1953), známý průmyslník, inženýr a vynálezce. SKF byla založena v Göteborgu v roce 1907, a to právě z iniciativy Svena Wingqvista a vlastníků firmy Gamlestadens Textile Industry, u níž byl Wingqvist od roku 1899 zaměstnán jako provozní inženýr. SKF tedy vznikla jako její dceřiná společnost. Wingqvist byl jmenován výkonným ředitelem, současně zastával i funkci technického manažera.

K založení vlastního podniku Wingqvista vedla nespokojenost s dosavadní konstrukcí a s malým využitím kuličkových ložisek. Protože Wingqvist byl muž činu, nelenil a v témže roce, kdy SKF vznikla, přišel s vlastním revolučním řešením: navrhl dvouřadé kuličkové naklápěcí ložisko.

To oproti dosavadním výrobkům přineslo značnou řady výhod: vynikající výkonnost při vysokých otáčkách i při nízkém zatížení, schopnost vyrovnávat statické a dynamické nesouososti, a to vše při nízkých hodnotách tření i hlučnosti.

Nezůstalo jen u jednoho převratného vynálezu, vzápětí následovaly další. Za všechny jmenujme alespoň válečkové ložisko, soudečkové ložisko nebo metodu tlakového oleje pro snadnou montáž vysoce přesných válečkových ložisek.

Dnes značka SKF patří mezi celosvětově největší výrobce ložisek se zkušenostmi z více než čtyřicítky průmyslových odvětví. Svou činnost zakládá na znalostním inženýrství a na vývoji stále nových technických řešení.

SKF se primárně orientuje na tři oblasti, jimiž jsou průmyslový trh, automobilový trh a specializovaná odvětví. Do jejího sortimentu patří ložiska, náboje, rozvody, kladky, volnoběžky, řemenice, napínáky, řemeny, brzdové kotouče, spojková ložiska, uložení tlumičů, prachovky tlumičů, homokinetické klouby, poloosy, manžety, vodní pumpy aj. Přičemž produkty této firmy nacházejí využití ve více než 80 milionech osobních a lehkých užitkových vozů. Z poskytovaných služeb lze dále jmenovat vibrační diagnostiku či posuzovaní stavu strojního zařízení.

SKF spolupracuje s mnoha výrobci automobilů předních světových značek; sortiment od SKF se dostává do vozidel Citroën, Peugeot, Škoda, Volvo a do mnohých dalších. Také se jedná o významného partnera jedné ze stájí monopostů F1 - Ferrari, a to již od roku 1947, tedy vůbec nejdéle v historii F1.

Společnost SKF se současně snaží maximálně omezit dopad svého působení na životní prostředí. Do svých obchodních procesů z tohoto důvodu začleňuje řízení enviromentálního životního cyklu. Je také držitelem globálního certifikátu na základě normy ISO 14001.

V současné době SKF zaměstnává téměř 49 000 lidí na celém světě, působí ve více než 140 výrobních a provozních místech ve zhruba 30 zemích. Výjimkou není ani Česká republika: dceřiná pobočka švédského koncernu SKF Lubrication Systems CZ postavila v roce 1995 nový výrobní areál společnosti v Chodově v Karlovarském kraji. Nicméně samotná historie působení SKF u nás je daleko starší a sahá až do začátků Československa. Již roku 1919 zde zahájila svou činnost firma Kuličková ložiska SKF s.r.o.

Jsme hrdí na to, že kvalitní a spolehlivé výrobky švédské značky SKF nabízí i náš e-shop.

A jaké to jsou?

SKF ložiska

poskytují oproti tradičním konstrukcím ložisek pro uložení kol řadu nesporných výhod – při jejich výrobě je kladen důraz na přesnost zpracování a kvalitu použitých materiálů.

Řešení má SKF pro řidiče vozů všech kategorií: např. pro uložení kol závodních automobilů SKF dodává přesná kuličková ložiska s kosoúhlým stykem s tenkým průřezem. SKF vychází požadavkům zákazníků opravdu vstříc a na zakázku dokáže zhotovit ložiska s konstrukcí přesně přizpůsobenou rozměrům ložiskových kroužků a zvláštní vnitřní geometrii.

Protože vývoj a inovace jsou u SKF na prvním místě, přichází mezi prvními, kdo v automobilovém průmyslu používá revoluční materiály jako polyéteréterketon, nitrid křemíku pro valivá tělesa, vitonová těsnění aj.

Také díky tomu mají výrobky švédského koncernu před konkurencí v mnoha ohledech náskok, např. umožňují rychlejší a jednodušší montáž, mají optimální tuhost i dlouhou provozní trvanlivost. Minimální vůle řízení, snížené hladiny hluku a vibrací vozu je dosaženo správným předpětím ložisek, které je nastaveno za pomoci sofistikovaného softwaru už přímo při jejich výrobě.

 

SKF náboje kol

Dalším výrobkem určeným převážně pro závodní vozy jsou náboje kol k uložení kola vozu s centrální maticí.

Náboj kola, pro uložení kol v obecném slova smyslu, je částí systému zavěšení kola, který při daných rozměrech poskytuje možnost, jak zvýšit únosnost ložiska.

Varianta s jednou maticí ložiska třetí generace umožňuje rychlou výměnu kola, lepší ovladatelnost auta díky vyšší tuhosti náboje současně s vyšším přenosem síly, k němuž dochází při průjezdu zatáčkou. To vše při optimálních rozměrech komponentů, jejich vysoké tuhosti a snížené hmotnosti.

SKF náboje kol pro uložení kol s označením X-Tracker je dalším oblíbeným výrobkem, který potěší zejména majitele luxusních vozů s velkou kubaturou a vysokým výkonem. Součástí asymetrické ložiskové jednotky X-Tracker je i v tomto případě dvouřadé kuličkové ložisko s kosoúhlým stykem, přičemž vnější řadu tvoří velký počet kuliček o větším průměru, než jaký má vnitřní řada. Výsledkem je vyšší tuhost, nižší hmotnost a minimalizaci tření. Tento produkt redukuje ztráty vzniklé třením až o 25 %.

SKF je dodavatelem ložisek a dalších náhradních součástek i pro aftermarket, a to ve stejné kvalitě jako jsou OEM komponenty.

 

Výrobky SKF pro účinný přenos výkonu

Efektivní přenos výkonu zajišťují jednotlivé součásti hnacího a převodového ústrojí. Pod názvem SKF Power Transmission se skrývá kompletní řada výrobků, jejichž úkolem je právě účinný přenos výkonu na hnací mechanické zařízení. Najdeme v ní řemeny, řemenice, řetězová kola, řetězy, spojky, pouzdra a náboje. Komponenty SKF sloužící k přenosu výkonu nacházejí využití nejen v automobilovém průmyslu, ale také v mnoha dalších hospodářských oblastech, mj. i v průmyslových aplikacích a v některých zemědělských strojích.


 

Optimálně navržený řemenový pohon je zárukou spolehlivého přenosu výkonu po mnoho let s minimálními náklady na údržbu. SKF autodíly jsou právě takovými produkty.

SKF řemeny

Jednou z největších výhod řemenových převodů, které umožňují propojení pohyblivých částí strojů, je schopnost přenosu výkonu na relativně velké osové vzdálenosti bez velkých ztrát výkonu.

Oproti standardním obalovaným řemenům mohou řemeny SKF v provedení Xtra Power přenášet až o 40% vyšší výkon. Skládají se z více vrstev, přičemž každá z nich má své unikátní vlastnosti.

  1. Pro tažné prvky klínových řemenů Xtra Power používá SKF polyester. Řemeny jsou speciálně upravené tak, aby mohly pracovat s vysokou napínací silou a při malém prodloužení.
  2. Nad i pod tažnými prvky se nachází příčně orientovaná směs vláken z polychloroprénu, která umožňuje přenášet větší dynamická zatížení, a to bez jakékoliv ztráty pružnosti.
  3. Další vrstvu tvoří krycí tkanina s vysokou odolnosti vůči opotřebení i otěru drážky řemenice a s vynikající pevností v ohybu.

Tato konstrukce řemenů poskytuje vylepšený přenos hybné síly při nízké úrovni vibrací.

Jejich další předností je dobrá odolnost proti rázovým zatížením. SKF slibuje při výměně stávajících řemenů novými řemeny řady Xtra Power prodlužení životnosti až o 40%.

V sortimentu SKF najdete řemeny se standardními profily SPZ, SPA, SPB, SPC (podle normy ISO) a s úzkými profily 3V, 5V, 8V (podle normy RMA).

SKF řemenice

Výkonnost řemenu úzce souvisí s výkonností řemenice; proto její konstrukce musí vycházet ze stavby řemene. SKF přináší pestrou škálu standardních řemenic i řemenic ve speciálním provedení. Několik věcí však mají společných. Špičkovou kvalitu, které je dosaženo pomocí těch nejmodernějších metod řízení výrobních procesů tak, aby splnily i ty nejnáročnější průmyslových standardy. Jejich výroba se řídí příslušnými normami ISO nebo RMA. Všechny řemenice značky SKF jsou dokonale staticky vyváženy na jakost vyvážení G6,3, aby mohly dlouhodobě zajišťovat přesný chod i při vysokých provozních otáčkách. Kuželová pouzdra, jimiž jsou řemenice SKF opatřeny, slouží ke snadné a přesné montáži.

SKF pouzdra a náboje

Při výrobě pouzder a nábojů SKF používá vysoce kvalitní ocel se silnou antikorozní ochranou, které je dosaženo pomocí rozšířených technologií pro úpravu povrchu - fosfátováním nebo černěním. Montáž i demontáž pouzder SKF je velmi snadná a lze ji provádět i se základním nářadím. Důkazem tohoto odvážného tvrzení jsou např. svěrná pouzdra SKF FX s velkým přesahem v uložení (360°).

SKF dodává náboje a pouzdra v těchto variantách:

  • Přivařovací náboje
  • Šroubované náboje
  • Kuželová pouzdra
  • QD pouzdra
  • Svěrná pouzdra FX

Nabídku výrobků švédské společnosti SKF určených k účinnému přenosu výkonu uzavřeme konstatováním, že řidiči, mechanici, odborníci, profesionálové i amatéři si mohou vybrat také ze mnoha různých typů kladek a napínáků řemenů.

 



Máte zájem o sortiment značky SKF? Můžete ho nalézt pomocí hledácího pole na našem e-shopu.
 
Autor článku
Jaroslav Peremský
Jsem manažer prodeje a marketingu s mnohaletou praxí v různých firmách a odvětvích. V roce 2016 jsem se rozhodl plně zaměřit svoji pozornost na automobilový průmysl a prodej autodílů. Využil jsem svých zkušeností, které jsem spojil se svými zájmy a koníčky. Mým cílem je posunout laťku v oblasti prodeje autodílů na vyšší úroveň. V praxi jsem více jak 7 let a své nově nabyté znalosti v oblasti prodeje autodílů a spotřebního zboží pro auto-moto mohu díky blogu publikovat a sdílet s Vámi.
AKČNÍ NABÍDKA DUBEN 2024 ATE, SKV, ABS, BREMBO, AUTOROZVODY
KOMPRESORY VALEO AKCE AUTOROZVODY
POKLICE KOL, NOVINKA V NABÍDCE, AUTOROZVODY
VYHODNA DOPRAVA PPL CENA AUTOROZVODY
ČIŠTĚNÍ DPF! BEZ MECHANICKÉHO ZÁSAHU, ŠETRNĚ, EKOLOGICKY! DPFHOLICE