Země původu: Německo (Esslingen am Neckar)
Rok Založení: 1902
Web: https://www.borgwarner.com/
Nabízený sortiment: Wahler

Wahler | Nejstarší výrobce EGR a termostatů

Wahler je historicky nejstarším výrobcem termostatů a jedním z největších producentů EGR ventilů pro automobilový průmysl, v němž se pohybuje od počátku minulého století. Za tu dobu si získal mnoho významných klientů z řad automobilek, motoristů, automechaniků, ale i firem pro distribuci náhradních dílů. Základem společnosti Wahler je kvalita po vzoru OE a vysoký standard bez kompromisů, čímž se proslavila po celém světě. Úspěchy a možnosti dalšího rozvoje dovedly firmu pod křídla amerického koncernu BorgWarner, který získal řadu prestižních ocenění za aktivní snižování emisí. Kombinací technologií z obou společností dochází k zásadnímu snížení emisí, takže mohou spalovací motory fungovat i pod současnou velmi přísnou legislativou Evropské unie.

Termostaty Wahler

Termostaty Wahler si získaly jméno díky vysoké efektivitě i za extrémních podmínek, v nichž mohou jiné druhy selhat. Zvolením správných materiálů a pokročilých technologií zajišťují 100% fungování a přispívají k regulaci teploty v chladícím okruhu. V důsledku možných poruch začal Wahler už před desítkami let vyrábět termostaty, které zabrání přehřátí motoru v případě, že dojde k jejich poruše. Motor sice nezíská správnou provozní teplotu, zabrání se však jeho přehřátí a možné pohromě.

I když byl Wahler v roce 2013 odkoupen společnost BorgWarner, objevují se v nabídce termostaty pod jednotnou značkou Wahler a některé další díly pod BorgWarner:

Wahler termostat

  • Integrované termostaty
  • Elektricky vyhřívané termostaty mají širší pracovní rozsah a dle potřeby upravují vnitřní teplotu motoru na základě signálů z řídící jednotky. Ve vozech patří k nejvyužívanějším pro svou cenu i šetrnost k životnému prostředí.
  • Elektromotorické termostaty vychází z těch s prstencovými šoupátky a využívají se ve vozech, kde je vyžadována vysoká přesnost polohování šoupátka a velmi přesná regulace průtoku.
  • Termostatické ventily fungují nezávisle na teplotě motoru, kde umožňují ovládání otevírání ventilu a zároveň přispívají ke snížení spotřeby paliva, čímž šetří peněženku řidiče i životní prostředí.
  • Termostatické vložky pochází z dílny BorgWarner a slouží k přesné regulaci chladící kapaliny. Mají robustní konstrukci, která zajišťuje dlouhou životnost a spolehlivost dílů.
  • Termostaty teploty oleje jsou z výroby přednastaveny na pevný teplotní rozsah, v němž regulují cirkulaci mazacího oleje.
  • Termospínače zajišťují přesný a okamžitý přenos informací o teplotě, takže může řídící jednotka včasně reagovat.

Těsnění termostatu Wahler

Těsnění termostatu Wahler je navrhována v souladu s vlastními díly, pročež garantují 100% účinnost a nepropustnost. Samotný termostat totiž funguje jako ventil mezi velkým a malým okruhem chlazení, a dojde-li k jeho uzavření nebo jen částečnému pootevření, nesmí vznikat tlak v jeho okolí. To by mělo za následek neúčinnou regulaci teploty a možné poškození ventilu, resp. termostatu. Těsnění Wahler je proto vyráběno pouze z kvalitních materiálů, aby nedocházelo k jeho selhání a tím o negativnímu ovlivnění chodu celého motoru.

EGR ventily Wahler

EGR ventily Wahler jsou známy svojí extrémní životností a účinností, v níž patří mezi průkopníky. U spalovacích motorů je díky nim snížena spotřeba paliva o několik procent a zabraňují vypouštění značného množství emisí. Také v tomto směru využil Wahler svých znalostí a zkušeností s regulací tepoty ve voze a posunul efektivitu EGR ventilů o level výše. Kromě běžných osobních automobilů jsou k vidění v užitkových a nákladních autech všech známějších značek po celém světě.

Wahler EGR ventil

Nabídka Wahler obsahuje revoluční novinku pojmenovanou jako chlazený EGR ventil, který zefektivňuje spotřebu paliva u motorů s přímým vstřikováním nafty a benzinu, a zároveň tím pomáhá snižovat emise NOx. K dokonalosti ventilu pomohlo spojení s americkým koncernem BorgWarner, jehož technologie zajišťují chlazení v potřebné míře. Chlazený EGR ventil byl navržen k ještě lepší optimalizaci teplot motoru pro efektivnější spotřebu paliva a snížení emisí, a také zvyšuje možnosti v řízení teploty.

Potrubí EGR ventilů Wahler

Potrubí EGR ventilů Wahler slouží pro směrování plynů ze sběrného výfukového potrubí a za spolupráce EGR ventilu zajišťují recirkulaci plynů, tedy jejich vracení, zpět do spalovacích komor. V průběhu může docházet k zanášení potrubí a omezení výkonnosti motoru, čemuž Wahler předchází důmyslnou konstrukcí, vhodnými materiály i správnou kooperací jednotlivých dílů. Pokud by ovšem došlo k poškození trubky, dodává je Wahler jako náhradní díly na aftermarket.

Historie Wahler, výrobce termostatů a EGR ventilů

Počátky Wahler sahají až do roku 1902, kdy ji založil Gustav Wahler jako strojírenskou společnost. Počáteční zaměření bylo nestálé a zaměřovalo se na současnou poptávku v automobilovém průmyslu, který byl prakticky stále u zrodu. V roce 1920 pak inženýři firmy Gustav Wahler GmbH & Co.KG jako první na světě vytvořili technologii termostatu, jíž si zároveň patentovali. Zpočátku se jednalo o sériovou produkci v řádech desítek až stovek kusů, automobil byl tou dobou přeci jenom neobvyklou záležitostí. V roce 1928 však společnost získala velkou zakázku od Daimler-Benz (vyrábí například Mercedes) a spustila sériovou výrobu termostatů.

Během několika let firma kompletně přeorientovala výrobu na autodíly pro regulaci teploty ve vozech, přičemž hlavním produktem se stal právě zmiňovaný termostat. Dnes jsou v nabídce například také přípojky, EGR ventily a související díly jako těsnění, potrubí apod. Wahler dodává své díly do prvovýroby automobilek jako německý Volkswagen, Daimler a BMW, francouzský Renault a Peugeot, americký Ford nebo General Motors, japonské Mitsubishi a Nissan, ale i indické Tata Motors, nebo švédské Volvo.

Společnost Wahler dodává i řadě dalších automobilek a stejně tak na trh s náhradními díly, kde si mohou termostaty a další komponenty zakoupit také automechanici nebo samotní motoristé. Jenom samotné termostaty představují asi 80 % produkce společnosti, která má celosvětově vedoucí postavení co do počtu dodávaných kusů, tak i z hlediska kvality, efektivity termostatů a nových technologií. Některé komponenty jsou prodávány také pod značkami Behr (německý výrobce komponentů chlazení pro automobily) nebo Valeo (francouzský výrobce senzorů a kompresorů pro auta).



Máte zájem o sortiment značky Wahler? Můžete ho nalézt pomocí hledácího pole na našem e-shopu.

Autor článku
Jaroslav Peremský
Jsem manažer prodeje a marketingu s mnohaletou praxí v různých firmách a odvětvích. V roce 2016 jsem se rozhodl plně zaměřit svoji pozornost na automobilový průmysl a prodej autodílů. Využil jsem svých zkušeností, které jsem spojil se svými zájmy a koníčky. Mým cílem je posunout laťku v oblasti prodeje autodílů na vyšší úroveň. V praxi jsem více jak 7 let a své nově nabyté znalosti v oblasti prodeje autodílů a spotřebního zboží pro auto-moto mohu díky blogu publikovat a sdílet s Vámi.
AKČNÍ NABÍDKA DUBEN 2024 ATE, SKV, ABS, BREMBO, AUTOROZVODY
KOMPRESORY VALEO AKCE AUTOROZVODY
POKLICE KOL, NOVINKA V NABÍDCE, AUTOROZVODY
VYHODNA DOPRAVA PPL CENA AUTOROZVODY
ČIŠTĚNÍ DPF! BEZ MECHANICKÉHO ZÁSAHU, ŠETRNĚ, EKOLOGICKY! DPFHOLICE