Země původu: Belgie
Rok založení: 1963
Web: www.walkerexhaust.com
Nabízený sortiment: Walker

Walker | Výfuky, DPF filtry, katalyzátory

Walker patří mezi největší výrobce výfuků, filtrů pevných částic, katalyzátorů a příslušenství pro automobilový průmysl, v němž si vydobyl významné postavení. I přesto, že společnost prosperovala a představila řadu inovací, byla zakoupena světovým gigantem Tenneco. Nezávisle na ostatních Walker nadále vyrábí kvalitní produkty pro osobní, užitková i nákladní vozidla, největší zastoupení má přitom na evropském trhu. Výfukové systémy Walker jsou dodávány automobilkám i mechanikům, koupit si je však mohou rovněž koncoví zákazníci na trhu s náhradními díly.

Výfuky Walker pro osobní i nákladní auta

Walker vyrábí kompletní výfukové systémy i jednotlivé komponenty, které dodává automobilkám i na trh s náhradními díly v OE kvalitě jako plnohodnotnou náhradu za originální kusy. V nabídce nechybí výfukové potrubí, rezonátory, tlumiče, koncovky, ale ani různé redukce, nástavce apod. K výrobě používá Walker téměř ve všech případech kvalitní ocel potaženou hliníkovo-křemíkovou vrstvou, která zajišťuje vysokou pevnost a antikorozní ochranu. Autodíly jsou dostupné pro osobní vozy, náklaďáky i užitková auta.

Výfukové trubky Walker

Výfukové trubky Walker mají mnoho podob, od zcela rovných jako jsou rezonátory, po zahnuté i větvené, které se využívají jako střední, prodlužovací i výfukové potrubí. K jejich výrobě je používán hliník, aluminizovaná ocel (ALS) nebo nízkouhlíková ocel (LCS), což zajišťuje vysokou kvalitu a spolehlivost. Univerzální trubky jsou vhodné pro automechaniky, kteří si je přizpůsobí dle potřeby - jejich výhodou je unikátní složení materiálu, díky němuž se snadno řežou a nevytváří otřepy.

Walker výfuková trubka

Rezonátory Walker

Rezonátory Walker jsou umisťovány za katalyzátorem a slouží k odladění některých zvukových frekvencí, například při velmi vysokých otáčkách motoru. V podstatě se jedná o menší tlumič, který však redukuje pouze vybranou výšku hluku. Rezonátory Walker mají 100% hliníkovou konstrukci, která zaručuje delší životnost a správnou akustiku. Všechny produkty jsou v OE kvalitě, čímž se stávají plnohodnotnou náhradou za původní originální kus.

Střední a prodlužovací výfukové potrubí Walker

Střední i prodlužovací výfukové potrubí Walker je napojeno na zbytek systému a mívá řadu záhybů. Vyráběno je z odolné hliníkové oceli, kdy se ocelový základ obalí slitinou hliníku a křemíku, čímž získá potrubí na tvrdosti a odolnost vůči korozi. Pro zajištění maximální životnosti je potrubí Walker ohýbáno už při výrobě přímo pro konkrétní podvozek.

Koncovky výfuku Walker

Koncovky výfuku Walker jsou vyráběny stejným procesem jako samotné potrubí, tedy z hliníkové oceli s vysokou tvrdostí a odolností proti korozi. Všechny mají OE kvalitu a jsou plnohodnotnou náhradou za originální díl.

Tlumiče výfuků Walker

Tlumiče výfuků Walker jsou navrženy pro běžná osobní a nákladní vozidla, supersporty i luxusní auta, a lze je rovněž na zakázku upravit. V nabídce jsou tlumiče výfuků univerzální, výkonné a pro extrémní snížení hlučnosti, většina je přitom navržena přímo pro konkrétní vozy dle specifikací výrobců. Oblíbené jsou například tlumiče Walker Pro-Fit mají pouzdro s bodovým svařováním, které poskytuje tlumičům větší stabilitu, trvanlivost a životnost.

walker tlumič výfuku

Univerzální tlumiče Walker

Univerzální tlumiče Walker lze použít v různých aplikacích a zakázkově je upravovat dle specifických potřeb. Základ tvoří odolné pouzdro s bodovým svařováním, což zajišťuje vysokou odolnost, trvanlivost a dlouhou životnost. Univerzální tlumiče jsou navrženy tak, aby optimálně snižovaly protitlak a zároveň tišily hluk.

Tlumiče Walker pro snížení hluku

Tlumiče Walker pro snížení hluku mají označení Quiet-Flow nebo SoundFX a jsou vyrobeny ze 100% nerezové oceli, která je výrazně odolnější než levnější hliníkové. Takový materiál s přehledem odolává korozi i vysokému zatěžování, struktura je přitom navržena tak, aby výfuky Walker nevytvářely zbytečný protitlak. Jednotlivé průchody uvnitř tlumiče jsou spojeny přepážkou, díky čemuž si udržují stejný výkon za jakékoliv teploty. Speciální drážkované trubice pak ještě více snižují hladinu zvuku, zatímco drenážní systém zajišťuje okamžitý odvod vlhkosti.

Výkonné tlumiče Walker

Výkonné tlumiče Walker jsou tvořeny nabídkou značek DynoMax a Thrush, což jsou přední výrobci výfukových ústrojí pro výkonné a závodní vozy, u nichž si chtějí dopřát pořádný zvuk. Vyráběny jsou z nerezové oceli a vyznačují se spolehlivostí, kvalitním zpracováním a dlouhou životností.

Filtry pevných částic (DPF) Walker

Filtry pevných částic Walker, známé také jako DPF, velmi účinně zachytávají částice ve výfukovém systému, čímž snižují dopady na životní prostředí, a zároveň pomáhají maximalizovat výkon motoru. V nabídce výrobce jsou oba rozšířené filtry pevných částic s keramickou nebo křemíkovou vložkou. Účinnost takových filtrů je až 98 %, což je velmi dobrá míra filtrace, jakou neznačkové filtry zdaleka nenabízí.

Walker dpf

Filtry pevných částic Walker z karbidu křemíku (SiC)

Filtry pevných částic Walker s vložkou z karbidu křemíku dnes využívá většina výrobců dieselových automobilů, protože jsou tvrdé, odolné proti nárazům a účinnost filtrace je nejméně 98 %. Křemíková vložka zvládá velmi vysokou teplotu tání až 2 650 °C, má však poměrně velkou roztažnost, což bude Walker do budoucna řešit SiC jádry. Dalšími výhodami jsou odolnost vůči korozi, mechanickému prasknutí a mají vyšší vodivost.

Filtry pevných částic Walker z keramiky

Filtry pevných částic Walker s vložkou z Cordiete jsou levnější než křemíkové a zajišťují účinnost filtrace alespoň 95 %. Teplota tání je nicméně max. 1 450 °C. kvůli čemuž od nich dnešní výrobci vozů upouští - stále však mají uplatnění ve starších typech s nižšími výkony.

Katalyzátory Walker

Katalyzátory Walker jsou vyráběny z odolného ocelové těla s ochranou proti korozi, na něž je napojeno hliníkové potrubí, které je spojuje s agregátem a zbytkem výfuku. V nabídce jsou standardní katalyzátory pro evropský a většinu světového trhu, a pak speciálně upravené pro luxusní nákladní vozy ve vybraných amerických státech. Walker navrhuje všechny katalyzátory pro snadnou instalaci a vždy na míru konkrétnímu automobilu.

Díky tomu jsou maximálně účinné, nepůsobí zbytečný protitlak a udržují tak výkon motoru na možném maximu. Katalyzátory Walker jsou uzpůsobeny pro snižování emisí a pomáhají mj. plnit nejpřísnější emisní normy EURO VI. Verze pro dieselové motory jsou v souladu se standardy EPA, což je další zárukou pro snižování emisí vypouštěných do ovzduší. Walker dává u svých katalyzátorů záruku 100% filtrace na prvních 40 000 km, a na životnost prvních 80 000 km, což odpovídá zhruba 5 letům provozu.

Walker katalyzátor

Příslušenství Walker

Společnost Walker vyrábí kromě samotných výfuků také řadu souvisejícího příslušenství, které je na trhu s náhradními díly možné zakoupit. Jedná se například o závěsy, svorky nebo těsnění, které Walker nabízí samostatně nebo v sadách. Například univerzální sada s tlumičem obsahuje všechny potřebné trubky, držáky, svorky i koncovku, což usnadňuje instalaci do vozu domácím kutilům i zkušeným automechanikům.

Aditiva do filtrů pevných částic Walker

Walker stojí rovněž za výrobou aditiv do filtrů pevných částic, která zajišťují jejich regeneraci, podporují optimální chod a zvyšují tak životnost keramické nebo křemíkové vložky. Ta je navíc očištěna od usazenin a nové saze jsou spalovány při nižší teplotě, takže se nemusí DPF tak rozpálit. Aditiva Walker jsou vhodná jak pro vlastní filtry pevných částic, tak pro originální produkty jiných výrobců. Správným užíváním vydrží vložka filtru déle a udrží si vysokou účinnost i po letech užívání, což příznivě ovlivní výkon motoru, množství vypouštěných emisí, a nakonec i ušetří náklady na předčasnou výměnu. V nabídce se nachází tři základní druhy označené čísly, kdy:

Aditivum pro DPF filtr EOLYS 176 3L WALKER 80618
  • 1 je aditivum vhodné pro filtry ve vozech vyrobených před 1. listopadem 2002
  • 2 označuje aditivum pro auta s filtry pevných částic, která byla vyrobena od 1. listopadu 2002 do 1. února 2010
  • 3 je značení pro aditiva, která se používají ve vozech s filtry pevných částic vyrobených po 1. únoru 2010

Historie výfukových systémů Walker

Společnost Walker byla založena v roce 1908 jako strojírenská firma, prozatím však mimo automobilový průmysl. O čtyři roky později se pustila do výroby speciálních zvedáků na auta, respektive heverů, které sloužily k uskladnění vozu na zimu. Lidé v té době vůz na zimu mírně nadzvedli, aby nedocházelo ke kontaktu pneumatik se zemí. Podnikání se dařilo a ještě téhož roku se firma přejmenovala na Walker Manufacturing Company. Obchod s hevery vzkvétal i nadále a roku 1929 k sobě Walker připojil konkurenční značku Ajax Auto Parts, čímž se stal jedním z největších výrobců heverů v Belgii.

V roce 1932 se Walker začal zajímat o oblast tlumičů výfuků, které v té době nebyly příliš efektivní - hluk téměř stejný, jako by tlumič namontovaný nebyl. Společnost představila vcelku zásadní inovaci, a sice trubkový děrovaný tlumič výfuku, čímž si rychle získala vedoucí postavení v této oblasti. S vývojem automobilů se zvedaly také nároky na tlumiče, a roku 1941 představil Walker první z nerezové oceli, který vydržel velké zátěže i teplotní extrémy. Další vývoj pokračoval až v roce 1953, kdy byl představen hliníkový tlumič a speciální zvukové komory pro lepší odladění zvuku.

Ve stejném roce uvedl Walker na trh také tlumič s technologií Precision Tuning, speciálně vyvinuté pro závodní a jiná výkonná vozidla s automatickou převodovkou a vyšší kompresí. Od druhé poloviny 20. století začínal svět řešit dopad výfukových plynů na životní prostředí, což nutilo výrobce tlumičů k zásadní inovaci. S tou nakonec přišel Walker v roce 1962, když představil předchůdce dnešních katalyzátorů, a záhy tím navázal spolupráci s kalifornskou regulační radou, čímž jí umožnil další výzkum tlumení dopadů motorových vozidel na životní prostředí.

Už o rok později Walker upravil komponent na velikost katalyzátoru použitelného ve vozidle, a roku 1964 vyráběl i výfukové potrubí. O tři roky později otevírá firma výzkumné středisko pro vývoj a testování tlumičů, v nichž cítí velký potenciál. V roce 1969 je firma Walker zakoupena konglomerátem Tenneco, jedním z největších výrobců autodílů na světě. Rok nato měl Walker za úkol vývoj levného univerzálního katalyzátoru, jaký by se mohl používat v levných sériově vyráběných vozech.

To se nakonec podařilo a roku 1978 představuje Walker rovněž první katalyzátor pro trh s náhradními díly - vyvinut byl přitom ve spolupráci s EPA, což je Agentura pro ochranu životního prostředí. V roce 1987 uvádí Walker na trh svou produktovou značku DynoMax Performance Exhaust, pod níž vyrábí komponenty pro výkonné vozy. Jedná se například o tlumiče výfuku, filtry pevných částic, turbodmychadel, výfukového potrubí apod. Rok nato je na trh uveden prémiový tlumič The Walker Advantage, který měl výrazně delší životnost než dosavadní tlumiče.

Walker se zároveň stává první firmou na světě, která zavádí doživotní záruku na tisíce komponentů (samozřejmě při splnění určitých podmínek). V roce 1993 kupuje Tenneco značku Thrush mufflers a rozšiřuje tak působnost v této oblasti. Před koncem 2. tisíciletí uvádí Walker na trh inovativní tlumič výfuku Quiet-Flow, jehož předností je jak vysoká kvalita, tak maximální snížení zvuku. Roku 2003 představuje tlumič SoundFX jako náhradní díl pro většinu evropských, asijských i amerických vozidel. Hranice Evropy začínají být malé, a tak Walker spouští výrobu pro některé automobilky z jiných kontinentů.

Pod značkou Thrush je roku 2007 představen vysoce výkonný dvoukomorový tlumič výfuku s bodovým svařováním. Pod produktovou značkou DynoMax zase uvádí na trh výfukového systémy Cat-Back z ušlechtilé oceli a tlumiče Ultra-Flo Welded SS z nerezové oceli. O pár let později představuje sérii dalších výkonných tlumičů pro osobní i sportovní vozy. Samotná značka Walker v roce 2012 pouští na trh s náhradními díly filtry pevných částic v OE kvalitě pro moderní užitková vozidla s dieselovým motorem.



Máte zájem o sortiment značky Walker? Můžete ho nalézt pomocí hledácího pole na našem e-shopu.

Autor článku
Jaroslav Peremský
Jsem manažer prodeje a marketingu s mnohaletou praxí v různých firmách a odvětvích. V roce 2016 jsem se rozhodl plně zaměřit svoji pozornost na automobilový průmysl a prodej autodílů. Využil jsem svých zkušeností, které jsem spojil se svými zájmy a koníčky. Mým cílem je posunout laťku v oblasti prodeje autodílů na vyšší úroveň. V praxi jsem více jak 7 let a své nově nabyté znalosti v oblasti prodeje autodílů a spotřebního zboží pro auto-moto mohu díky blogu publikovat a sdílet s Vámi.
AKČNÍ NABÍDKA DUBEN 2024 ATE, SKV, ABS, BREMBO, AUTOROZVODY
KOMPRESORY VALEO AKCE AUTOROZVODY
POKLICE KOL, NOVINKA V NABÍDCE, AUTOROZVODY
VYHODNA DOPRAVA PPL CENA AUTOROZVODY
ČIŠTĚNÍ DPF! BEZ MECHANICKÉHO ZÁSAHU, ŠETRNĚ, EKOLOGICKY! DPFHOLICE