Země původu: Spojené státy americké
Rok založení: 1953
Web: https://wd40.cz/
Nabízený sortiment: WD-40

WD-40 | Univerzální maziva a čističe

WD-40 patří mezi nejznámější výrobce univerzálních prostředků, které mají lubrikační, čistící, antikorozní nebo odmašťovací funkci. Uplatnění nachází v mnoha průmyslových provozech, dílnách, ale i domácnostech, kde slouží například k promazání zrezlých pantů nebo šroubů. Díky distribuci ve spreji s praktickou tryskou lze přípravek WD-40 dostat i do těžko přístupných míst, a má tak opravdu bohaté využití. Unikátní složení se dodnes nepodařilo zcela napodobit, čímž zůstává tento americký přípravek jedničkou ve svém oboru - nejenom pro své účinky, ale rovněž pro nízkou cenu.

V nabídce společnosti WD-40 je vícero druhů přípravků, jejichž vlastnosti se mírně liší tak, aby je šlo využít na specializovanou činnost jako je "rozmrznutí" zrezlých šroubů, nadměrná lubrikace apod.. Vedle klasického "wédéčka" Multi-Use v modrožluté plechovce se jedná o:

  • WD-40 Specialist je určené pro údržbu strojů, zejména v průmyslu, kde dochází k jejich častému a nadměrnému zatěžování
  • WD-40 Bike poskytne kompletní péči celému jízdnímu kolu, ošetří a ochrání nejenom ozubená kolečka, ale také ráfky, pneumatiky a jiné náchylné komponenty.
  • WD-40 Smart Straw zajišťuje extrémní ochranu kovů proti rzi a korozi a dokáže proniknout i do zasekaných dílů.
  • WD-40 Flexible je de facto univerzální produkt, který lze využít jak k promazávání, tak k odrezování, povolení zatuhlých šroubů, odmaštění, nebo k ochraně kovových povrchů.

Všechny produktové řady jsou dodávány v různě velkých baleních, kdy zejména pro domácnost a snadnou aplikaci slouží spreje s tryskou, zatímco do provozů a průmyslových objektů výrobce dodává svůj prostředek také ve velkých kanystrech.

Hlavní účinky přípravků WD-40

  • Zabraňuje korozi: Vysoká přilnavost ke kovovým povrchům zajistí, že WD-40 dokáže vyplnit i mikroskopické nerovnosti, z nichž vytlačí vlhkost a nečistoty, a pokryje je antikorozní vrstvou. Často se tak výrobky ve spreji používají k ošetření závitů, pantů, zámků, ozubených koleček, kol, motorů apod.
  • Odpuzuje vodu a vlhkost: I díky zmíněné přilnavosti se WD-40 dostane i do těch nejmenších nerovností. Jakmile je vyplní, vytlačí z nich vodu a odvede ji pryč, aby nemohla způsobit korozi. Přípravek je nevodivý a lze ho tak použít rovněž k zamezení zkratu následkem vlhkosti.
  • Odmašťuje a čistí: I když WD-40 promazává, odstraní z povrchu i záhybů mastnotu a další nečistoty Jedná se například o olej, zaschlou nebo zapečenou špínu.
  • Povoluje zaseknuté: Asi nejčastěji je WD-40 využíváno k opětovnému rozpohybování zasekaných dílů a mechanických konstrukcí. Typicky s jedná o výše zmíněné šrouby, motory, ozubená kola atd.

WD-40 Multi-Use

WD-40 Multi-Use je základním produktem, kterým si firma získala jméno po celém světě. Během několika let od uvedení na trh si našel cestu do mnoha autoservisů, kutilských dílen, průmyslových objektů, ale i domácností. Jeho největší výhodu udává už samotný název, a sice univerzálnost. Základní přípravek WD-40 Multi-Use je možné použít na povolení šroubů, odstranění koroze, promazání mechanických částí, očištění od zapečených nečistot. Po nanesení však působí i jako ochranná vrstva, která vytěsní i ty nejmenší nerovnosti a zabrání působení jakékoliv vlhkosti.

UNIVERZÁLNÍ MAZIVO WD-40 SPREJ 250ML WD-40 STD250ML

WD-40 Specialist

WD-40 Specialist představuje vysoce profesionální přípravky, které jsou zaměřený na konkrétní činnost, ale přesto je lze použít i univerzálně. Navrženy jsou tak, aby zvládaly i extrémní zátěže a udržely si skvělé vlastnosti při teplotních extrémech. Jednotlivá maziva lze využít od -35 do +200 °C a nevadí jim ani časté mechanické namáhání. V porovnání se "základním wédéčkem" jsou přípravky Specialist účinnější až o desítky procent při konkrétním úkolu. Zejména v zahraničí se pak vyskytují ještě další produkty jako Heavy-Duty Grease, což je profesionální přípravek pro nákladní vozidla, který zajistí antikorozní ochranu a odpuzování vody i za teploty u hranice 350 °C.

Lithiová vazelína WD-40

Lithiová vazelína WD-40 je speciálně navržena pro mazání zatěžovaných částí jako jsou tažná zařízení, dveřní závěsy automobilů, ložiska, vodní čerpadla, navijáky nebo řetězy. Vyznačuje se odolností proti teplotám od -25 do +30 °C a vysokou přilnavostí ke kovovým povrchům. Vazelína WD-40 po aplikaci nestéká ani nekape a poskytuje dlouhodobě skvělou lubrikaci i během extrémní zátěže.

MAZIVO WD-40 ŘADA SPECIALIST LITHIOVÁ VAZELINA 400 ML WD-40 LITH400ML

Penetrant pro rychlé uvolnění WD-40

Penetrant pro rychlé uvolnění WD-40 dokáže proniknout i do těžko přístupných míst, která jsou zrezlá a zatuhlá. Už během pár minut dokáže značně oslabit korozi a umožnit tak snazší odšroubování závitu, rozpojení částí apod. Výhodou je výborná teplotní odolnost od -20 do +90 °C, snadná aplikace a opravdu rychlá účinnost. Využití najde Penetrant WD-40 například při demontáži trubek, rozpohybování kohoutů, šroubů a jiných závitů, například v oblasti podvozku auta.

MAZIVO WD-40 ŘADA SPECIALIST PENETRANT 400 ML WD-40 PENETRANT400ML

Vysoce účinné mazivo PTFE WD-40

Vysoce účinné mazivo PTFE WD-40 je vhodné pro mazání extrémně zatěžovaných mechanismů. Funguje na bázi práškové syntetické složky, čímž dodává po aplikaci velmi dobře lubrikuje, chrání před korozí a zamezuje nadměrnému opotřebení. Aplikovat ho lze v teplotě od -20 do +100 °C, přičemž znatelně přispívá k delší životnosti strojů a nářadí. Pokud jde o konkrétní využití maziva PTFE od WD-40, hodí se k mazání náprav, křovinořezů a jiné zahradní techniky, hydraulických mechanismů, čepelí elektrického nářadí a vrtáků, ale i kovového zahradního nábytku.

MAZIVO WD-40 ŘADA SPECIALIST PTFE 400 ML WD-40 PTFE400ML

Účinné silikonové mazivo WD-40

Účinné silikonové mazivo WD-40 poskytuje velmi dobrou lubrikaci na bázi silikonu, který se hodí nejenom do velkých zátěží, ale zároveň až překvapivě odolá různým vlivům, skvěle přilne na povrchy všeho druhu, a má extrémní teplotní odolnost. Ta se pohybuje od -35 do +200 °C a dokáže tak fungovat i v náročných podmínkách. Využití má velmi pestré, silikonové mazivo WD-40 lze použít na PVC okna a zámky dveří, posuvná kování vrat, na těsnění oken a dveří u automobilů apod. Vůbec nejvyšší účinnost má na pryžové komponenty, jimž znatelně prodlužuje životnost.

MAZIVO WD-40 ŘADA SPECIALIST SILIKONOVÉ MAZIVO 400 ML WD-40 SILIKON400ML

WD-40 Bike

WD-40 Bike představuje přípravek pro kompletní péči o jízdní kolo, ať už jej servisujete doma nebo u specialistů. Největší uplatnění najde v oblasti řetězu, přehazovačky a dalších ozubených kol, stejně jako u brzd samotných. Pokud kolo ukládáte na zimu například do sklepa, poslouží WD-40 Bike jako úplná ochrana pro všechny části kola. Aplikovat ho lze i na samotné pneumatiky, ráfky, sedadlovou tyč apod. Přípravek bude aktivně odpuzovat vlhkost a zamezí jakékoliv korozi, částečně pak ochrání pneumatiky a duše před zpuchřením ve velkých mrazech.

UNIVERZÁLNÍ MAZIVO WD-40 BIKE ŘADA

WD-40 Smart Straw

WD-40 Smart Straw je navržen speciálně k ochraně kovových povrchů, které zbavuje koroze a zabraňuje tvorbě další. Díky unikátnímu složení, proniká přípravek pod rezatou vrstvu a vyplní i mikroskopické nerovnosti, aby ji odstranila. Ideální je pro rozpohybování zrezlých závitů, mechanických dílů apod. Vedle domácího použití na zahradnické nářadí a nábytek má velké uplatnění v dílnách automechaniků. Odrezovač a mazivo v jednom WD-40 Smart Straw lze použít na svorky baterií, zapalovací svíčky, motory, výfuky, zámky dveří nebo elektrické nářadí.

UNIVERZÁLNÍ MAZIVO WD-40 S APLIKATOROREM SMARTSTRAW 450ML WD-40 SMART450ML

I sportovci využívají WD-40

Skvělé účinky, snadná aplikace a rychlá účinnost udělala z přípravků WD-40 partnera mnohých sportovců z řad rallye, závodních motorek nebo motokrosu. Úspěchy vedly k založení vlastního týmu WD-40, který vznikl v roce 2015, a od té doby se několikrát umístil na stupni vítězů dva roky po sobě. A k úspěchům pomáhá WD-40 i dalším týmům a sportovcům, například BMX nebo biketrial jezdcům.

Historie společnosti WD-40

Počátky sahají do roku XX, kdy bylo v americkém San Diegu na jihu Kalifornie vynalezeno unikátní složení WD-40, které se od té doby nezměnilo. Tehdejší zaměstnanci firmy Rocket Chemical Company pracovali na vývoji účinných odmašťovadel a antikorozních látek pro letecký průmysl, v němž byly stroje vystavovány extrémním podmínkám. Dalším projektem bylo vyvinout látku pro NASA, která potřebovala aktivně odpuzovat vodu z celé konstrukce rakety Atlas. Výsledkem čtyř desítek desítek pokusů je dnešní WD-40, které nese název právě po 40. pokusu, který byl konečně úspěšný.

Ačkoliv se jednalo o produkt určený pro letectví, začali jej využívat sami zaměstnanci společnosti pro domácí potřeby. Jeho využití se rychle rozneslo, což vedlo k plnění "wédéčka" do sprejů, aby si jej mohli zakoupit i běžní lidé a jednoduše ho použít. V obchodech se objevují modrožluté plechovky od roku 1958 a firma během dvou let zdvojnásobila svou velikost. Původní název Rocket Chemical Company byl v roce 1969 změněn po vzoru hlavního produktu, a sice na WD-40.



Máte zájem o sortiment značky WD-40? Můžete ho nalézt pomocí hledácího pole na našem e-shopu.

Autor článku
Jaroslav Peremský
Jsem manažer prodeje a marketingu s mnohaletou praxí v různých firmách a odvětvích. V roce 2016 jsem se rozhodl plně zaměřit svoji pozornost na automobilový průmysl a prodej autodílů. Využil jsem svých zkušeností, které jsem spojil se svými zájmy a koníčky. Mým cílem je posunout laťku v oblasti prodeje autodílů na vyšší úroveň. V praxi jsem více jak 7 let a své nově nabyté znalosti v oblasti prodeje autodílů a spotřebního zboží pro auto-moto mohu díky blogu publikovat a sdílet s Vámi.
AKČNÍ NABÍDKA DUBEN 2024 ATE, SKV, ABS, BREMBO, AUTOROZVODY
KOMPRESORY VALEO AKCE AUTOROZVODY
POKLICE KOL, NOVINKA V NABÍDCE, AUTOROZVODY
VYHODNA DOPRAVA PPL CENA AUTOROZVODY
ČIŠTĚNÍ DPF! BEZ MECHANICKÉHO ZÁSAHU, ŠETRNĚ, EKOLOGICKY! DPFHOLICE