Země původu: Německo (Ludwigsburg)
Rok založení: 1912
Web: https://www.beruparts.eu/
Nabízený sortiment: BERU

 

BERU – správný automobilista bere všema deseti


Značka BERU je technologickým lídrem v oblasti řešení studeného startu dieselových motorů. Jaké další produkty uvádí na světový trh s autodíly, jaká byla její historie od prvních krůčků a čím se proslavila? Najdete v našem článku.
 

BERU – v jednoduchosti síla


Firma BERU byla založena v roce 1912 poblíž města Ludwigsburg v Německu. Její původní název zpočátku zněl zákazníkům asi dost krkolomně. Uznejte sami: bezchybně vyslovit Auto-Armaturen-und Kühlerfabrik BERU Behr & Ruprecht, Ludwigsburg, to je těžký úkol i pro zdatného hyperpolyglota. Když si oba zakladatelé záhy uvědomili nejdůležitější pravidlo marketingu, že někdy méně znamená více, rozhodli se zredukovat název firmy na pouhé BERU. Což není nic jiného než slovo složené z prvních dvou písmen příjmení majitelů začínajícího podniku - Julia Behra a Alberta Ruprechta. Právě druhý jmenovaný stál za objevem, který určil budoucí směřování celého podniku. Vynalezl a nechal si patentovat inovativní zapalovací svíčku, která jednak spolehlivě zajišťovala vyvolání jiskry a její přeskok mezi elektrodami, jednak se vyznačovala vynikajícími kompresními charakteristikami.
V roce 1929 vyvinula společnost BERU první žhavicí svíčku pro spouštění studených vznětových motorů. Jak šel čas, původně rodinná firma se proměnila v přední společnost zaměřenou na žhavící a zapalovací techniku určenou pro dopravní prostředky. Také díky zvýšenému tlaku konkurence BERU neustále vyvíjela nové produkty a optimalizovala ty dosavadní, přičemž se specializovala především na výrobu žhavicích svíček pro dieselové motory. V této oblasti se posléze stala světovou jedničkou a dodnes jí dominuje.
Na svém kontě má řadu patentů a technologických inovací a její výrobky v současnosti pokrývají 98 % evropského trhu. Jejich prvovýrobní kvalita, enormní bezpečnost a dlouhodobá spolehlivost je natolik pověstná, že jim umožnila proniknout rovněž na trh japonský.
V roce 2005 koupil majoritní podíl v BERU americký koncern BorgWarner a o pět let později se název firmy oficiálně změnil na BorgWarner BERU Systems GmbH.
Zároveň také došlo k přerodu ve společnost s ručením omezeným. Z praktického hlediska tato změna pro značku BERU znamenala zejména pozitivní posun ve vývoji v oblasti senzoriky.
 

BERU – efektivní spolupráce a ekologická vstřícnost


Autodíly značky BERU jakožto produkt OEM kvality jsou na trh uváděny prostřednictvím husté prodejní a servisní sítě svého výhradního distributora a jediného vlastníka licence, společnosti Federal-Mogul.
Filosofie značky BERU zároveň staví na šetrném přístupu k životnímu prostředí. Důkazem pro toto tvrzení je řada výjimečných produktů. Např. žhavicí svíčka s tlakovým senzorem (PSG), který využívá ekologicky šetrnější technologii účinnějšího spalovaní, tak přispívá k celkovému snížení emisí CO2 vypouštěných do ovzduší.
 

Zapalovací svíčky BERU – z jiskry vzejde nejen plamen, ale i energie


Zapalovací svíčka je jedním z důležitých komponentů zážehového motoru, který by bez ní nemohl fungovat. Součástka, jejíž první exemplář byl vyroben roku 1860, slouží k zapálení stlačené směsi před horní úvratí pístu. Musí dlouhodobě odolávat silnému tlaku a dalším extrémním podmínkám v podobě vysokých teplot a působení chemických vlivů. Společnost BERU při jejich výrobě využívá prvotřídní materiály, které těmito vlastnostmi disponují. Například speciální slitiny na bázi niklu a elektrody s měděným jádrem poskytují vysokou odolnost proti korozi a vynikající tepelnou vodivost. Ještě lepší tepelnou vodivost má stříbro. Nejmodernější technologie při výrobě elektrod svíčky
pak sázejí na přednosti iridia, k nimž patří mimořádná schopnost zapálit směs vzduchu a paliva. Dalším hojně používaným kovem je platina, jejíž charakteristickou vlastností je odolnost vůči korozi i vysokým teplotám.
 
Zapalovací svíčky řady Ultra Plus Titan jsou charakteristické vysokým výkonem, odolností i optimalizovanou účinností. Využívají řadu unikátních patentovaných postupů, například technologii ochrany proti přeskoku jiskry. Pro tyto výrobky je typický unikátní design vnější elektrody, který dodává vyšší odolnost proti opalu a současně zajišťuje výraznější spolehlivost zapalování.

Špičkové benzínové motory vyžadují nejnovější technologie zapalovacích svíček. Nová řada zapalovacích svíček BERU Ultra X Titan je přesně tím, co nastavuje standardy z hlediska výkonnosti, odolnosti a využití paliva.
Ze svíček řady Ultra X vzešla nejefektivnější řada zapalovacích svíček v odvětví - Ultra X Titan! Společným jmenovatelem této řady svíček jsou - Titanová slitina s vysokou odolností vůči erozi, delší životnost, zvýšená spolehlivost zapalování a efektivní spalování paliva.


 

Žhavicí svíčky BERU – aby motor chytil na první dobrou


Vznětové (dieselové) motory sice vycházejí z principu samovznícení směsi paliva a vzduchu, nicméně pro bezproblémové startování vozidla jsou klíčové žhavicí svíčky, a to zejména v zimě. Nasávaný vzduch je za těchto podmínek studený, podobně jako písty a válce. Motor nevyprodukuje potřebný dostatek tepla (více než 750 °C), aby mohlo k samovznícení dojít. K dosažení takto vysoké teploty ve spalovacím prostoru jsou nutné žhavicí svíčky zašroubované v hlavě válců. Jejich pracovní teplota se pohybuje v rozmezí 800 a 1350 °C.
Žhavicí svíčky BERU garantují vysokou úroveň spolehlivosti a bezpečnosti. I to je důvod, proč jsou - společně se systémem okamžitého startu (ISS) - využívány drtivou většinou světových automobilek. Dalším z důvodů, proč tomu tak je, je společenský tlak na snížení ekologické zátěže pocházející z automobilové dopravy. A právě převratné technologie z laboratoří firmy BERU, které napomáhají rychlému vzniku jiskry během studeného startu, tyto požadavky moderní doby jednoznačně splňují.
 

Žhavící svíčky BERU PSG

Žhavící svíčky s technologií snímače tlaku BERU, jsou na trhu celkem již pro 52 aplikací automobilů, jako jsou například vozy Opel, Volkswagen a Audi. BERU opět dokládá svou vedoucí technologickou pozici na trhu v segmentu žhavících svíček.
Beru PSG (Presure Sensor Glow Plugs) umožňuje dosahovat v moderních dieselových motorech vyššího spalovacího tlaku.
Žhavící svíčky BERU PSG mají klíčový význam pro přesné řízení procesu spalování motoru a umožňuje udržovat stávající i budoucí normy emisí výfukových plynů.




 

Řídící jednotky žhavení BERU – jízda v pohodovém rytmu


V sortimentu dnes již nadnárodní společnosti BERU nechybějí ani řídící jednotky žhavení. Řídící jednotka zajišťuje ovládání žhavení, které slouží k potřebnému nahřátí vzduchu, případně napomáhá při startu studeného motoru. Během tohoto procesu zohledňuje řadu faktorů pro určení ideální doby předžhavení. Podle údajů naměřených snímačem vyhodnocuje teplotu ve válci motoru. Řídící jednotka dále rozhoduje o tom, zda je potřeba žhavení aktivovat rovněž při startu motoru nebo při samotném chodu; také ovlivňuje dobu vstřiku paliva, nastavuje žhavení, pokud je motor v chodu i podle množství vstřikovaného paliva a upravuje otáčky motoru nebo teplotu nasávaného vzduchu.
 

Ostatní náhradní komponenty firmy BERU pro zapalování


Kromě dílů určených pro dopravní techniku v nabídce firmy BERU figurují také senzory a speciální zapalovací elektrody pro průmysl, zapalovací kabely, relé žhavení, rozdělovače zapalování, čidla teploty, regulátory alternátoru, zapalovací moduly. Zapomenout nesmíme ani na čidla tlaku oleje, snímače otáček klikové hřídele, ventilátory chlazení motoru včetně jednotlivých součástí (př. termospínač, předřadný odpor, spojka), lambda sondy a další součástky určené nejen pro automobilový průmysl.
 

 



Máte zájem o sortiment značky BERU? Můžete ho nalézt pomocí hledácího pole na našem e-shopu.

Autor článku
Jaroslav Peremský
Jsem manažer prodeje a marketingu s mnohaletou praxí v různých firmách a odvětvích. V roce 2016 jsem se rozhodl plně zaměřit svoji pozornost na automobilový průmysl a prodej autodílů. Využil jsem svých zkušeností, které jsem spojil se svými zájmy a koníčky. Mým cílem je posunout laťku v oblasti prodeje autodílů na vyšší úroveň. V praxi jsem více jak 7 let a své nově nabyté znalosti v oblasti prodeje autodílů a spotřebního zboží pro auto-moto mohu díky blogu publikovat a sdílet s Vámi.
AKČNÍ NABÍDKA DUBEN 2024 ATE, SKV, ABS, BREMBO, AUTOROZVODY
KOMPRESORY VALEO AKCE AUTOROZVODY
POKLICE KOL, NOVINKA V NABÍDCE, AUTOROZVODY
VYHODNA DOPRAVA PPL CENA AUTOROZVODY
ČIŠTĚNÍ DPF! BEZ MECHANICKÉHO ZÁSAHU, ŠETRNĚ, EKOLOGICKY! DPFHOLICE