Hlavní stránka EBERSPACHER

Země původu: Německo (Esslingen am Neckar)
Rok založení: 1865
Web: https://www.eberspaecher.com/
Nabízený sortiment: Eberspächer

Eberspächer | Výfukové systémy, co ušetří 60 % místa

Eberspächer se zabývá vývojem a výrobou automobilových dílů, které využívají jak samotné automobilky, tak zákazníci na aftermarketu. Společnost si dlouhodobě udržuje specializaci na výfukové systémy, topení, klimatizaci a ovládání vozidla skrze elektronické systémy. Při vývoji vozidel i konkrétních produktů spolupracuje Eberspächer přímo s automobilkami, od nichž také přebírá standardy kvality později aplikované na vlastní OE komponenty. K těm patří katalyzátory, filtry pevných částic, topné nebo chladící systémy. Vedle automotive působí například v lodním průmyslu a řešení dodává také do výrobních závodů. První velký úspěch znamenala instalace topení Eberspächer do legendárního VW Brouk, ovšem dnes firma působí po celém světě.

Výfukové systémy Eberspächer

Výfukové systémy Eberspächer jsou zaměřeny na snižování spotřeby paliva a emisí CO2, na jejichž redukci se klade stále větší důraz po celém světě. Ve spolupráci s výrobci aut se podařilo s náskokem splnit normy EURO VI, EPA 10 nebo Tier 4, aniž by došlo k omezení výkonu motorových jednotek. Moderní technologie aplikované do výfukových komponentů Eberspächer jsou k dispozici jak v prvovýrobě, tak na trhu s náhradními díly, kam proudí pouze ty srovnatelné s originálem.

Účinnost výrobků spočívá v lehčených konstrukcích, které umožňují aplikovat pokročilé designy s vyšší účinností, a zároveň snížit celkové zatížení vozidla až o 30 % oproti běžně užívaným dílům. Výhodou je rovněž možnost libovolně upravit výsledný zvuk, ať už pro lepší pocit kvůli zmenšenému motoru, nebo pro nastavení obzvláště tichého chodu. Všechny konstrukce jsou vždy v souladu s udržením výkonnosti automobilu a snížením uhlíkové stopy.

Tlumiče Eberspächer

Tlumiče Eberspächer jsou vyráběny přesně na míru konkrétnímu vozidlu a k vidění jsou nejenom na trhu s náhradními díly, ale také v prvovýrobě po celém světě. Pokročilé technologie v kombinaci s lehčenou konstrukcí umožňují variabilní tlumení hluku, kdežto o snížení objemu i hmotnosti se zasluhují jak samočinné, tak elektronicky řízené ventily. Nejpokročilejší technologie, jakou Eberspächer do svých tlumičů aplikuje, nese označení ActiveSilence.

Díky ní lze splňovat i nejpřísnější hlukové normy a přizpůsobovat zvuk u vozidel, která prošla downsizingem (zmenšením motoru) a naopak zvýšením výkonu. V některých moderních vozech tak postupně nahrazují konvenční tlumiče oproti nimž zabírají až o 60 % méně místa. To lze využít pro jiné komponenty nebo nechat vůz jednoduše lehčí, což povede ke snížení spotřeby i produkci CO2.

Katalyzátory Eberspächer

Katalyzátory Eberspächer se zásadní měrou podílí na snižování škodlivin ve výfukových plynech, pročež jsou vždy vyráběny na míru konkrétnímu vozidlu, aby docházelo k přesným reakcím. Využitím lehčeného materiálu dochází ke snížení jejich hmotnosti, ať mají keramickou nebo kovovou vložku. V kombinaci s ostatními díly pomáhají katalyzátory Eberspächer snížit hmotnost výfukového ústrojí až o 30 %. Z neustálého vývoje těží jak zákazníci na trhu s náhradními díly, neboť mohou pořídit velmi efektivní díl srovnatelný s originálem, tak samotné automobilky. Ty díky úsilí Eberspächer ušetří nejenom za vlastní řešení, ale rovněž získají konstrukčně efektivnější katalyzátory, které splňují nejpřísnější normy.

Filtry pevných částic (DPF) Eberspächer

Filtry pevných částic Eberspächer, zkráceně označované jako DPF, vychází z designů originálních dílů a odpovídají tak přesným vlastnostem vozů. Díky lehčené konstrukci pomáhají snížit hmotnost výfukového systému až o 30 %, aniž by ztratily na výkonu. V praxi jsou schopny DPF Eberspächer zachytávat až 95 % pevných částic z výfukových plynů naftových motorů, takže se do ovzduší dostane pouze nezbytné minimum. Firma tím nejenom přispívá k čistějšímu ovzduší, ale zároveň pomáhá automobilkám plnit přísné emisní limity.

Ostatní výfukové díly Eberspächer

Ostatní výfukové díly Eberspächer zahrnují v podstatě zbylé součásti tohoto ústrojí, které je kompletně navrhováno pod "jednou střechou". Tím dochází k co možná nejefektivnějšímu využití místa i vlastních technologií a výsledkem je až k 60% úspora místa a snížení hmotnosti až o 30 %. Jedná se jak o potrubí, svody, koncovky výfuku nebo elektronické senzory, tak o jednotlivé součásti tlumičů, katalyzátorů, filtrů pevných částic apod. Díky tomu dosahuje Eberspächer natolik skvělých výsledků, že řada automobilek využívá kompletní výfukové systémy v prvovýrobě.

Automobilová elektronika Eberspächer

Automobilová elektronika Eberspächer se zabývá komplexní problematikou řízení vozidel, ať jde o vysoce výkonné spínače nebo řídící jednotky (ECU). Systémy pomáhá implementovat do zcela nebo zásadně automatizovaných vozidel v oblasti asistenčních systémů a "zeleného pohonu". Zásadní podíl má firma také na elektrifikaci automobilů, kdy pomáhá rekuperovat mechanickou energii a využívat ji později jako elektrickou. Kromě těchto oblastí má Eberspächer přesah prakticky do celého procesu elektrifikace, v němž zajišťuje pro samotné automobilky řízení kvality, výroby, prodeje, nákupu i zahraničního obchodu.

Systémy topení Eberspächer

Systémy topení Eberspächer jsou navrženy s důrazem na komfort cestujících a úsporu paliva s puštěným i vypnutým motorem. Obvykle nejsou instalovány v prvovýrobě, ale až na přání zákazníků, kteří si chtějí užívat nadstandard. Portfolio zahrnuje několik předehřívačů, které lze díky kompaktním rozměrům namontovat do téměř jakéhokoliv auta. Jejich funkcí je vyhřátí kabiny a udržování příjemné teploty, aniž by musela být nastartovaná pohonná jednotka.

Výrobce nabízí jednotku pro ohřev vody (kapaliny), která zvyšuje teplotu chladící kapaliny, jejíž teplo je následně vháněno ventilátorem do kabiny vozidla. Zejména pro dodávky jsou vhodné ohřívače vzduchu, neboť je lze umístit kamkoliv do prostoru kabiny, a budou udržovat vzduch v příjemné teplotě. Portfolio Eberspächer skýtá také přídavná topení, která mohou být poháněna palivem, takže nedochází k zatěžování elektrických rozvodů.

Historie společnosti Eberspächer

Počátek firmy sahá do roku 1865, kdy Jakob Eberspächer založil dílnu v německém městě Esslingem am Neckar. Její zaměření však bylo na práci s kovovými rámy u prosklených střech, čemuž se věnoval i jeho syn. Počet zaměstnanců se postupně zvyšoval, a když došlo na přelomu 19. a 20. století k modernizaci výroby, bylo jich přesně 80. V následujících letech se připojil do firmy i druhý ze synů zakladatele a došlo k zásadnímu rozmachu, v roce 1925 už Eberspächer zaměstnával na 350 lidí. Zaměření však zůstává stejné, z linek sjíždí rámy pro skleněné střechy továrních hal, nádraží nebo hangárů, a jsou rozváženy do celé Evropy. Mezi největší zakázky patřila výroba střechy a její zasklení pro Milánské vlakové nádraží.

Do automobilového průmyslu vstupuje společnost Eberspächer teprve roku 1931, kdy zahájila výrobu tlumičů pro osobní vozy. Už o dva roky později se pouští do vývoje systému vytápění a počet zaměstnanců se postupně zvýšil až na 700. K firmě se připojila i třetí generace a zůstalo tak zachováno rodinné prostředí. Během Druhé světové války došlo k částečné reorganizaci výroby na součásti letadlových motorů. Po jejím skončení byla firma značně destabilizovaná a vyráběla pouze drobnější věci jako kovové kufry, protézy nebo malé vařiče.

Už v roce 1947 však probíhaly první práce na turbodmychadlech a později došlo k obnovení segmentu tlumičů a topných systémů, když se roku 1953 dostaly předehřívače do sériové výroby. O 20 let později expandoval Eberspächer do Kanady a zahájil sériovou výrobu katalyzátorů pro osobní automobily. Rok 1975 je zlomový, neboť byl vyvinut první ohřívač vozidla s možností instalace do prostoru cestujících. Později se společnost rozrůstá do Velké Británie a spouští vývoj filtrů pevných částic pro osobní vozidla.

Expanze pokračovala také v dalších letech, Eberspächer založil řadu závodů napříč Evropou a rozšířil záběr podnikání. Roku 1983 přijala německá vláda Spolkové republiky emisní normy, což vedlo k nasazení katalyzátorů v prvovýrobách. O několik let později zahájila firma stavbu vlastního vývojového centra v Esslingenu. V 90. letech dochází k založení dceřiných společností v Polsku, České republice, USA, Brazílii nebo ve Spojených státech amerických. Koncem milénia se dostávají elektrické ohřívače do sériové výroby a rychlá expanze zajišťuje Eberspächeru celosvětově nejsilnější postavení.

Hned v roce 2 000 probíhá rozsáhlá expanze do Číny, Indie, Ruska, Japonska a Korei, tedy na všechny významné automobilové trhy. Zpřísňující se podmínky vedou k založení výzkumného centra v Detroitu, kde dochází k posouvání efektivity katalyzátorů. Roku 2005 je představena unikátní technologie pro tlumení hluku z výfuků a několik let na to se pouští do elektronické oblasti vozidel. V roce 2010 začíná rovněž vyrábět klimatizace pro autobusy a vysokonapěťové ohřívače pro auta. Roku 2015 slaví 150. narozeniny a působí v cca 30 zemích světa.



Máte zájem o sortiment značky Eberspächer? Můžete ho nalézt pomocí hledácího pole na našem e-shopu.
 
Autor článku
Jaroslav Peremský
Jsem manažer prodeje a marketingu s mnohaletou praxí v různých firmách a odvětvích. V roce 2016 jsem se rozhodl plně zaměřit svoji pozornost na automobilový průmysl a prodej autodílů. Využil jsem svých zkušeností, které jsem spojil se svými zájmy a koníčky. Mým cílem je posunout laťku v oblasti prodeje autodílů na vyšší úroveň. V praxi jsem více jak 7 let a své nově nabyté znalosti v oblasti prodeje autodílů a spotřebního zboží pro auto-moto mohu díky blogu publikovat a sdílet s Vámi.
AKČNÍ NABÍDKA DUBEN 2024 ATE, SKV, ABS, BREMBO, AUTOROZVODY
KOMPRESORY VALEO AKCE AUTOROZVODY
POKLICE KOL, NOVINKA V NABÍDCE, AUTOROZVODY
VYHODNA DOPRAVA PPL CENA AUTOROZVODY
ČIŠTĚNÍ DPF! BEZ MECHANICKÉHO ZÁSAHU, ŠETRNĚ, EKOLOGICKY! DPFHOLICE