Hlavní stránka FAI AUTOPARTS

Země původu: Anglie (Velká Británie)
Rok založení: 1968 (1962)
Web: https://www.faiauto.com/
Nabízený sortiment: FAI Autoparts

FAI Autoparts | Značkové sady řetězových rozvodů

FAI Autoparts je obchodní značkou britského výrobce FAI Automotive, který se specializuje na výrobu náhradních dílů pro osobní i užitkové vozy. V celosvětovém měřítku je přitom zdaleka největším výrobcem sad rozvodových řetězů, a jako jedna z mála firem je dodává v originální kvalitě. Portfolio má natolik rozsáhlé, že se s ním jiní výrobci nemohou rovnat. čímž získává téměř monopolní postavení - ne však na úkor kvality - FAI si zakládá na vysokém standardu všech autodílů a s klidem je lze označit za prémiové. Nabídka tohoto výrobce je velmi rozsáhlá a zasahuje do různých oblastí. Vedle řetězových sad jsou to také vačky, ložiska motoru, písty, ventily, torzní tlumiče, hlavy válců a další komponenty.

Sady řetězových rozvodů FAI

Sady řetězových rozvodů FAI Autoparts se vyznačují velmi vysokou kvalitou a životností, která je i násobně delší než u některých neznačkových dílů. Zákazníci z řad automechaniků i řidičů jim tak mnohdy dávají přednost, což dosvědčuje i dominantní postavení na světovém trhu. FAI má v nabídce přes 500 sad řetězových rozvodů prémiové kvality, které lze použít ve více jak 16 000 automobilů různých motorizací a značek. Zastoupeny jsou jak nejběžnější modely osobních vozů, tak užitková a luxusní auta.

Sada řetězových rozvodů

Ve více než 50 zemích světa má FAI Autoparts zákazníky jako Škoda, BMW, Audi, Citroën, Hyundai, nebo Kia, kteří vnímají sady pro řetězové rozvody FAI jako vysoký standard kvality. Ačkoliv dávali výrobci v posledních dekádách přednost rozvodovým řemenům, stále častěji se vrací „do kurzu“ řetězy, které jsou výrazně účinnější a déle vydrží. O to se zasluhují správně zvolené materiály a precizní výroba s důrazem na každý detail. Dnes jsou tak k vidění i u české Škoda Auto.

Dlouhá životnost značkových sad rozvodů FAI

Ačkoliv jsou sady rozvodových řetězů FAI velmi odolné, mohou po nějaké době vyžadovat výměnu. Následkem jejich opotřebení bude například nepravidelný chod nebo "chrastění" motoru při volnoběhu. Sady rozvodových řetězů FAI odolávají mechanickému opotřebení mnohem déle, a na rozdíl od nekvalitních komponentů nevypoví službu skokově, ale pozvolna. Součástí rozvodů bývá někdy i vodní pumpa, kterou je dobré měnit současně s řetězem, ozubenými kolečky apod.

Rozvodová sada FAI

Někteří majitelé vozů ji kvůli ušetření opomíjí – nesprávně fungující vodní pumpa může ovšem "rozhasit" chod celého spalovacího motoru a následně ho poškodit. FAI dodává sady včetně rozvodového řetězu, ozubených koleček, šroubů a dalších komponentů potřebných k montáži. A protože poptávka stále stoupá, pokračuje anglický FAI v jejich zdokonalování. Před pár lety představil například řetězy „High Torque“ pro moderní motory s vysokým točivým momentem. Využívány jsou například u automobilů s motorem po downsizingu.

Vačkové hřídele FAI Autoparts

Vačkové hřídele FAI vynikají perfektním zpracováním kvalitních materiálů, které jim umožňují efektivně fungovat jak ve slabých, tak v silných motorech i při vysokých teplotách. Pro hnací jednotky s velkými objemy jsou vačky nejčastěji tvořeny odlitky z chlazeného železa, které má velmi dobré třecí vlastnosti, a tedy vysokou odolnost vůči mechanickému opotřebení. Top produktem jsou pak o něco odolnější vačky ocelové tvářené za studena, které nachází využití u malosériových vozů a prémiových značek.

Fai vačkový hřídel

FAI nicméně svou výrobou pokrývá jak osobní, tak užitkové a nákladní vozy většiny evropských značek. Díky tomu bývají vačkové hřídele FAI první volbou jak při opravě městských osobních aut, tak vysokoobjemových tahačů, které zdolávají dlouhé vzdálenosti. Vysoká kvalita je nezbytná, aby vačky dokázaly včas otevírat ventily ve válcích při optimálním chodu motoru i za vysokých otáček. Skvělé třecí vlastnosti a odolnost proti teplotním výkyvům zároveň znamenají dlouhou životnost a správný chod klikové hřídele.

Fai vačkový hřídel s příslušenstvím

Ostatní autodíly FAI Autoparts

FAI se věnuje také výrobě ostatních komponentů, které ve většině případů souvisí s motorem. Například pro vačkové hřídele vyvíjí a vyrábí vlastní ložiska, ale také kompletní hlavy válců a ventily pro jejich efektivní plnění palivem. Ke správnému zapalování pak žhavící svíčky, a zabývá se rovněž výrobou podvozkových komponentů. Například spirálovými pružinami, táhly, čepy a závěsnými rameny.

FAI čepy, klouby, ramena

Historie FAI, největšího výrobce řetězových rozvodů

Historie společnost FAI Autoparts sahá do druhé poloviny 20. století, kdy se Ian Walker, někdejší poloprofesionální závodní jezdec, rozhodl založit vlastní tým s názvem Ian Walker Racing. Během následujících let dobýval Evropu i Severní Ameriku se čtveřicí vozů. V roce 1968 se však rozhodl závodní tým zrušit a založil firmu Ian Walker Service na prodej autodílů a servis výkonných vozů, zejména značky Lotus. Současně spustili výrobu vačkových hřídelů, hlav válců a několika dalších komponentů pro hnací jednotku. Společnost se mj. proslavila i tím, že prováděla výbrusy vaček.

Zásadní zlom přišel o několik let později, respektive v roce 1976, kdy se firma dostatečně rozrostla a začala vyrábět dnes proslulé řetězové rozvody, řetězy, vačkové hřídele, opravné sady olejových čerpadel atd. Z původních 8 se dnes FAI Autoparts zaměřuje na 25 produktových řad a nabízí přes 40 000 druhů značkových autodílů v OE kvalitě. Ty jsou vhodné pro více než 100 různých značek vozů, od osobních po nákladní. Největších z produktových řad jsou pak sady řetězových rozvodů, s nimiž tvoří FAI nejrozsáhlejší nabídku na světě. Název FAI se nicméně objevil až v roce 1988 a je zkratkou pro Flexatherm Automotive International.



Máte zájem o sortiment značky FAI Autoparts? Můžete ho nalézt pomocí hledácího pole na našem e-shopu.

Autor článku
Jaroslav Peremský
Jsem manažer prodeje a marketingu s mnohaletou praxí v různých firmách a odvětvích. V roce 2016 jsem se rozhodl plně zaměřit svoji pozornost na automobilový průmysl a prodej autodílů. Využil jsem svých zkušeností, které jsem spojil se svými zájmy a koníčky. Mým cílem je posunout laťku v oblasti prodeje autodílů na vyšší úroveň. V praxi jsem více jak 7 let a své nově nabyté znalosti v oblasti prodeje autodílů a spotřebního zboží pro auto-moto mohu díky blogu publikovat a sdílet s Vámi.
AKČNÍ NABÍDKA DUBEN 2024 ATE, SKV, ABS, BREMBO, AUTOROZVODY
KOMPRESORY VALEO AKCE AUTOROZVODY
POKLICE KOL, NOVINKA V NABÍDCE, AUTOROZVODY
VYHODNA DOPRAVA PPL CENA AUTOROZVODY
ČIŠTĚNÍ DPF! BEZ MECHANICKÉHO ZÁSAHU, ŠETRNĚ, EKOLOGICKY! DPFHOLICE