Země původu: Německo
Rok založení: 1882
Web: www.knipex.com
Nabízený sortiment: Knipex

Knipex | Kombinované, štípací a jiné kleště

Knipex je v celosvětovém měřítku předním výrobcem kleští, kterým věnuje většinu svého úsilí - menší část sortimentu tvoří například klíče, pinzety a různé sady. Díky soustředěné výrobě na jeden segment dodává do světa vysoce kvalitní kleště a jiné nářadí, jehož obliba neustále roste mezi výrobci, mechaniky, dělníky i domácími kutily. Kvalita je vždy až na prvním místě, a přesto si kleště Knipex udržují příznivou cenu, za níž pořídíte takřka věčný produkt. Společnost vyrábí vyšší desítky druhů kleští, kombinované, úchopné, štípací, siko kleště na trubky, ale i řadu speciálních.

Kombinované kleště Knipex

Kombinované kleště Knipex jsou vyráběny v 6 provedeních: Chromvanad, mini, silové, kombinované, kombinované úzké ploché a Lineman's Pliers. Každé z nich přitom má přitom specifické vlastnosti, díky nimž je práce jednodušší. Nechybí kombinované kleště Knipex s klasickou konstrukcí, ani s prodlouženou pro úsporu vynakládané síly na stlačení. Většinou jsou vyráběny ze speciální nástrojové oceli, a vybrané druhy jsou pro zvýšení odolnosti chromvanadové.

Kombinované kleště Knipex klasické

Kombinované kleště Knipex klasické jsou základním nástrojem každého kutila. Mají všestranné využití a masivní konstrukci, která je vhodná jak pro uchopení plochých materiálů, tak pro vytahování hřebíků. Ostré a relativně dlouhé břity zase poslouží pro štípání drátů. Klasické kombinačky Knipex jsou vyrobeny z nástrojové oceli kalené olejem.

Knipex kombinované kleště klasické 0302180

Silové kombinované kleště Knipex šetří 35 % síly

Silové kombinované kleště Knipex mají zvýšený pákový efekt, díky němuž šetří 35 % síly potřebné ke stisknutí. Kontaktní plocha má hluboké drážky pro lepší uchopení, ostré břity mají vysokou tvrdost a zvládnou štípat jakékoliv dráty. Kombinačky Knipex jsou vyráběny z nástrojové oceli, která je kovaná a následně kalená v oleji.

Knipex kombinované kleště silové 0202225T

Kombinované kleště Knipex Lineman's Pliers šetří 50 % síly

Kombinované kleště Knipex Lineman's Pliers mají optimalizovaný převod na pákovém efektu, čímž šetří 50 % potřebné síly oproti běžným kombinačkám. Kleště s masivní konstrukcí tak obstojí v praxi ještě lépe, ergonomicky tvarované úchyty pak zajistí, že vás nebudou bolet ruce ani při silném stisku. Na stříhání drátů slouží velmi ostré břity, zatímco čelisti jsou křížově ozubené pro pevné uchopení a tažení. Kombinované kleště Lineman's Pliers jsou vyrobeny z velmi odolné vanadové elektrooceli, která je kovaná a zakalená v oleji pro lepší odolnost vůči mechanickému opotřebení i korozi.

Knipex kombinované kleště linemans 0912240T

Kombinované kleště Knipex úzké ploché

Kombinované kleště Knipex úzké ploché jsou vhodné pro práci na těžko dostupných a úzkých místech, kam špičatá čelist snáze dosáhne. Pro lepší uchopení plochých dílů je vnitřní část na jedné straně vypouklá, zatímco vyfrézovaná drážka umožňuje pohodlné vytahování hřebíků. Kleštím nechybí ostré břity pro štípání drátů všech tvrdostí, což výrazně usnadňuje větší pákový efekt. Kombinované kleště Knipex úzké ploché jsou kovány ze speciální nástrojové oceli, která je následně kalená v oleji.

Knipex kombinované kleště úzké ploché 0822145T

Kombinované kleště Knipex mini

Kombinované kleště Knipex mini nachází využití v řemeslné výrobě a hobby, případně při práci s drobnými předměty. Mají základní provedení s krátkými čelistmi, včetně štípacích břitů - vhodné jsou pro uchopení, tahání, utahování a štípání měkkého drátu. Vyrobeny z vanadové elektrooceli, kované a následně zakalené v oleji.

Knipex kombinované kleště mini 0805110

Chromvanadové kombinované kleště Knipex

Chromvanadové kombinované kleště Knipex vychází z klasického designu, byly však navrženy speciálně pro vysoké namáhání. Speciální vlastnosti kleštím propůjčuje chrom-vanadová ocel, která jim zároveň dává lesklý povrch. Vhodné pro uchopení plochých i kulatých materiálů, čelisti jsou velmi odolné vůči mechanickému poškození a ostré břity umožňují štípat jakkoliv tvrdé dráty.

Knipex kombinované kleště chromvadanové 0106160

Kleště pro uchopení a montáž Knipex

Kleště pro uchopení Knipex jsou navrženy k práci s materiály, které je potřeba přidržet ve správné poloze. Nabídka výrobce je v tomto segmentu velmi obsáhlá, prakticky pro každou činnost existuje speciální druh kleští, jichž Knipex nabízí více jak 20: kleště s kulatými čelistmi, s kulatými čelistmi a břitem, ploché, ploché s břitem, půlkulaté s břitem, s půlkulatými čelistmi a středovým břitem, montážní, montážní s příčnými profily, na telefonní spoje, Langback (prodloužené čelisti), na halogenové žárovky, jehlové, na nastavování, ploché, přesné přidržovací na elektroniku, montážní na elektroniku, pro jemnou mechaniku, pro mechaniky atd.

Kleště pro uchopení Knipex s kulatými čelistmi

Kleště pro uchopení Knipex s kulatými čelistmi jsou určeny pro práci s drátem, a vybrané modely také pro stříbrné šperky. V nabídce jsou s kulatými čelistmi a tupou špičkou, které jsou vyrobené z kované nástrojové oceli zakalené v oleji, nebo s kulatými čelistmi a břitem se špičkami ostrými, vyrobené z kované vanadové elektrooceli zakalené olejem. První kleště Knipex s kulatými čelistmi jsou vhodné pro ohýbání drátěných ok, zatímco druhé pro jemnou práci s drátem a stříbrnými šperky, často se užívají při práci s elektronikou. Zvláštní skupinou jsou potom jehlové kleště Knipex, jejichž konstrukce je velmi podobná, avšak o něco tenčí. Ty jsou určeny jsou pro jemné ohýbací a nastavovací práce, typicky v elektronice.

Knipex kleště montážní kulaté čelisti 22021604k

Půlkulaté kleště Knipex a s půlkulatými čelistmi

Kleště Knipex s půlkulatými čelistmi a středovým břitem jsou speciálním nástrojem například pro stříhání jednotlivých vodičů v kabelových svazcích, typicky se užívají pro měkký drát. Mnohem obsáhlejší je pak segment kulatých kleští Knipex pro uchopení, které se vyrábí s břity na štípání drátů nebo bez nich. Konstrukci pak mívají buď zcela rovnou u zahnutou v různých úhlech a délkách. Vyrobeny jsou z kované vanadové elektrooceli kalené v oleji, samotné hroty jsou odolné proti zkrutu.

Knipex kleště montážní pulkulaté čelisti 2502160

Montážní kleště Knipex

Montážní kleště Knipex mají využití při uchopování, které vyžaduje sevření větší silou - to platí rovněž pro montážní kleště s příčnými profily se zhruba dvakrát delší konstrukcí. Ty jsou vhodné například pro zavádění trubek, šroubů a kabelu na těžko přístupná a úzká místa, velké využití mají v automobilovém průmyslu. Všechny montážní kleště Knipex jsou vyráběny z odolné nástrojové oceli kalené v oleji, což je dělá odolnými proti zkrutu, opotřebení i korozi.

Zvláštní skupinou jsou montážní kleště na elektroniku s různě tvarovanou konstrukcí (špičaté, kulaté, ploché, rovné, zahnuté apod.). Učeny jsou k přidržování a pro jemnou práci, mají proto hladké čelisti, pružinu pro stejnoměrné otevírání, a tenké povlaky rukojetí vytažené až k hlavě kleští. Vyráběny jsou ze speciální oceli na kuličková ložiska, povrch bývá vysoce lesklý nebo lesklý s olejovým filmem.

Knipex kleště montážní 2871280

Ploché kleště Knipex

Ploché kleště Knipex připomínají kombinačky, mají však pouze krátké a široké čelisti s ozubenou plochou, celá konstrukce je poměrně masivní. Nabídku plochých kleští rozšiřuje model s břity, který se hodí k uchopování a stříhání v jemné elektronice. Všechny tyto modely jsou vyrobeny z kované a olejem kalené nástrojové oceli. Další variantou jsou ploché kleště Knipex s dlouhými čelistmi, jejichž vnitřek je hladký a směrem ke špičce se ztenčují. Využití najdou při držení materiálů a dosáhnou do hůře dostupných míst. Vyrobeny z kované chromvanadové oceli kalené olejem.

Knipex kleště ploché 20021604k

Kleště Longback Knipex

Kleště Longback Knipex vychází ze základních modelů montážních, kulatých, půlkulatých a jiných, oproti nimž mají prodloužené čelisti. To usnadňuje manipulaci a dosah, zároveň si uchovávají odolnost i při vysokém sevření. Do skupiny lze zařadit ještě kleště na telefonní spoje, které mají delší čelisti v různých tvarech (ploché, kulaté, půlkulaté) a s křížovým ozubením. Vyráběny jsou z kované chromvanadové oceli kalené olejem.

Knipex kleště longback 30161604k

Kleště Knipex pro mechaniky

Kleště Knipex pro mechaniky nabízí vysoce odolné nástroje s různě tvarovanou konstrukcí - zastoupeny jsou jak úplně rovné, tak různé zahnuté v půlce čelistí nebo až na konci. Speciálním tvarem jsou například půlkulaté kleště se zahnutými čelistmi pro uchopení konektorů zapalovacích svíček, případně jiných součástek válcového tvaru. Čelisti mají křížové ozubení pro efektivnější uchopení a vyrobeny jsou z kované vanadové elektrooceli zakalené v oleji.

Knipex kleště na konektory svíček 38952004k

Štípací kleště Knipex

Štípací kleště Knipex mají několik podob – zastoupeny jsou jak čelní „štípačky“, tak boční. Konstrukce je klasická nebo silová, takže pro štípání postačí menší síla při zachování stejného efektu. Knipex vyrábí štípací kleště do náročných provozů, v němž odolávají korozi i mechanickému poškození – ať se jedná o samotné tělo štípaček nebo břity, které zůstávají ostré i po letech užívání. Zhotoveny jsou z nástrojové oceli, která jim dodává tvrdost i odolnost vůči korozi.

Čelní štípací kleště Knipex

Čelní štípací kleště Knipex byly navrženy pro extrémní namáhání, pročež jsou odolné vůči mechanickému poškození i korozi. Díky vyváženému rozložení hmotnosti usnadňují štípání i tvrdých materiálů, pro dělníky i mechaniky jsou přitom určeny klasické štípací kleště Knipex, pákové nebo kladivové, které mají jednu stranu plochou pro zatloukání hřebíků. Speciálně pro automotive pak nabízí podkovářské kleště pro odtrhávání karoserie.

Knipex kleště podkovářské 55003004k

Pákové štípací kleště Knipex

Pákové štípací kleště Knipex lze použít pro měkké i tvrdé materiály, jejichž separace je podstatně jednodušší díky velkému pákovému efektu. V nabídce jsou kleště pro boční i čelní štípání, ve většině případů s úzkou (avšak robustní) konstrukcí, která umožní přístup i do stísněných míst. Kompaktní pákové štípací kleště Knipex jsou vyráběny z vanadové elektrooceli kalené v oleji, velké štípací kleště pak mají rukojeti z ocelových trubek a čelisti včetně břitů z chrom-vanadové oceli.

Knipex kleště štípací pákové 7172460

Silové štípací kleště Knipex

Silové štípací kleště Knipex mají konstrukci navrženou pro vynaložení minimální síly při zachování vysokého řezného efektu. Kombinaci vysoce odolného materiálu a optimálního převodu síly umožňuje trvale vysoké zatěžování bez větších známek používání. V nabídce jsou silové štípací kleště Knipex s rovnými i zakřivenými čelistmi, se standardně dlouhými i prodlouženými rukojetěmi. Vyráběny z kované chrom-vanadové oceli kalené v oleji pro vysokou tvrdost.

Silové štípací kleště Knipex na elektroniku

Silové štípací kleště Knipex na elektroniku se vyznačují krátkými čelistmi, což je umožňuje používat pro velmi přesné práce v elektronice i mechanice. Čelisti mají kulaté, polokulaté i špičaté, zatímco rukojeti jsou potažené až vysoko k hlavě. Mají velmi dobrý pákový efekt a jednoduchý chod, vybrané modely pak disponují otevírací pružinou. Silové štípací kleště na elektroniku a drobnou mechaniku Knipex jsou vyráběny ze speciální nástrojové oceli zakalené v oleji.

Knipex kleště štípací na elektroniku 62121204k

Armovací kleště Knipex

Armovací kleště Knipex patří mezi nejprodávanější svého druhu na světě - vynikají velmi vysokou kvalitou a odolností vůči mechanickému opotřebení. Vhodné pro stříhání a zkrucování vázacího drátu z role a pro uchycení hluboko uložených kovových prvků. V nabídce Knipex jsou jak standardní armovací kleště, tak s velkým převodem, které ušetří 25 % síly potřebné ke stisku. Vyráběny jsou ze speciální kované nástrojové oceli zakalené v oleji.

Knipex kleště armovací 99112504k

Šroubováky Knipex

Šroubováky Knipex jsou známé svou kvalitou a odolností vůči mechanickému poškození. Vyráběny jsou z chromvanadmolybdenové oceli izolované až ke špičce nástroje. Rukojeť je ergonomická pro pohodlné držení a tvarovaná tak, aby se šroubovák Knipex nezakutálel. V nabídce společnosti jsou jak základní ploché a křížové šroubováky, tak například Phillips - některé ve standardním provedení, jiné ve slim pro snazší dostupnost i do užších míst.

Knipex křížový šroubovák philips 982401SLS

Klíče Knipex

Klíče Knipex nachází využití v dílnách, průmyslových provozech i při domácím využití. Stejně jako ostatní produkty se vyznačují perfektním zpracováním a dlouhou životností, ať už z hlediska mechanické odolnosti nebo antikorozními vlastnostmi. Většina klíčů Knipex má celou konstrukci izolovanou, například nastavitelný klíč má odhalené pouze čelisti. V nabídce výrobce jsou klasické otevřené klíče, očkové, nástrčné nebo momentové. K jejich zhotovení je využívána chromvanadová ocel, která zaručuje jak odolnost proti opotřebení, tak proti zreznutí.

Knipex očkový klíč 9801144k

Ostatní nářadí a nástroje Knipex

Portfolio výrobce Knipex je velmi rozáshlé a nachází se v něm také další nářadí a speciální nástroje jako jsou pracovní nože, ráčny, redukce na šroubováky, momentové klíče, úchopné kleště z plastu, svěrky, pilky nebo lisovací kleště využívané v elektrotechnice. K výrobě je často používána nástrojová ocel se skvělou tvrdostí i odolností vůči korozi, například pracovní nože jsou pak vyrobeny z chirurgické oceli.

Sady nářadí a nástrojů Knipex

Sady nářadí a nástrojů Knipex představují kompletní sety vybraných nástrojů - jedná se například o základní sadu kleští Knipex, která obsahuje kombinované, štípací, přidržovací, kulaté a siko kleště. V nabídce jsou i úzce zaměřené jako je set siko kleští v pěti velikostech, sada kleští na pojistné kroužky atd. Koupí v sadě nejenom ušetříte peníze, ale zároveň získáte potřebné nástroje pro určité činnosti hezky pohromadě.

Knipex sada kleští na pojistné kroužky 001956

Kufry a brašny s nářadím Knipex

Kufry a brašny s nářadím Knipex jsou v podstatě rovněž sadou, nabízí však mnohem širší sortiment. V nabídce jsou opět úzce specializované nástroje, ale i spousta univerzálních sad, které obsahují jak kombinované, štípací a přidržovací kleště, tak ploché a křížové šroubováky, různé klíče, kladivo apod. Brašny a tašky Knipex jsou k zakoupení samostatně i naplněné nářadím. V každém případě se jedná o originální vybavení, jehož pořízením v sadě ušetříte nemalé částky oproti kupování každého nástroje zvlášť.

Knipex kufr na nářadí ROBUST 001956

Historie Knipex, výrobce kleští a nářadí

Historie Knipex sahá do roku 1882, kdy Carl Gustav Putsch založil malou kovárnu ve sklepě svého domu. On a několik dalších lidí se zabývali výrobou štípacích a podkovářských kleští, po nichž byla v té době stále velká poptávka. Na přelomu 19. a 20. století vytvořil zakladatel firmy první padací buchar pro efektivnější zpracování kovů. Nedlouho poté dochází ke stěhování kovárny do samostatné budovy na sousedním pozemku. Trvalo ještě řadu let, než byli přijati další zaměstnanci, jejichž počet vzrostl teprve v roce 1914 na 7, což je stále velmi malé - avšak dostačující - číslo.

Roku 1922 přebírá vedení společnosti syn zakladatele, a o sedm let později se rozrůstá počet zaměstnanců 27, kteří vyrábí 7 000 ks kleští týdně. Dnešní značka Knipex byla vytvořena a registrována teprve v roce 1942 - od té doby ji neslo veškeré vyráběné nářadí. O 12 let později se ujímá vedení vnuk zakladatele, který provádí značnou modernizaci a rozšíření výrobního programu. To vede k získání významného postavení na evropském trhu, kde se kleště Knipex stávají o několik let leaderem. Roku 1973 jsou představeny kleště Aligator na trubky a matice, což je předchůdce známých sikových kleští.

Poměrně rychlý růst vyžaduje v roce 1982 více jak 300 zaměstnanců, a o dva roky později představuje kleště na čerpadla, jejichž nastavení lze provádět pouze stisknutím tlačítka. Inovace nepřestávají, když Knipex představuje roku 1988 kompaktní pákové kleště Cobolt, jejichž unikátní konstrukce znásobí sílu stisku až 20krát. O několik let později, respektive v roce 1991, k sobě Knipex připojuje firmu Rennsteig-Werkzeuge, která se rovněž specializuje na výrobu kleští. Následně dochází k výraznému rozšíření sortimentu, a v roce 1994 spatřují světlo světa dnes velmi oblíbené kleště siko.

Když se v roce 1996 dostává do vedení firmy Ralf Putsch, začíná agresivní export do USA, Ruska a Číny, kde vznikají první mimoevropské pobočky. Dlouhodobě dobré hospodářské výsledky přinesly firmě Knipex v roce 2005 cenu "Podnik roku". O dva roky později slaví Knipex 125 let existence, zaměstnává 800 lidí a produkuje 45 tisíc kleští měsíčně. Probíhá zásadní orientace na firemní kulturu a trvale udržitelný rozvoj, což se daří nad rámec plánu. V roce 2012 pracoval pro Knipex přes 1 300 zaměstnanců, firma expandovala do Dubaje a nadále roste ve více než 100 zemích světa.



Máte zájem o sortiment značky Knipex? Můžete ho nalézt pomocí hledácího pole na našem e-shopu.

Autor článku
Jaroslav Peremský
Jsem manažer prodeje a marketingu s mnohaletou praxí v různých firmách a odvětvích. V roce 2016 jsem se rozhodl plně zaměřit svoji pozornost na automobilový průmysl a prodej autodílů. Využil jsem svých zkušeností, které jsem spojil se svými zájmy a koníčky. Mým cílem je posunout laťku v oblasti prodeje autodílů na vyšší úroveň. V praxi jsem více jak 7 let a své nově nabyté znalosti v oblasti prodeje autodílů a spotřebního zboží pro auto-moto mohu díky blogu publikovat a sdílet s Vámi.
AKČNÍ NABÍDKA DUBEN 2024 ATE, SKV, ABS, BREMBO, AUTOROZVODY
KOMPRESORY VALEO AKCE AUTOROZVODY
POKLICE KOL, NOVINKA V NABÍDCE, AUTOROZVODY
VYHODNA DOPRAVA PPL CENA AUTOROZVODY
ČIŠTĚNÍ DPF! BEZ MECHANICKÉHO ZÁSAHU, ŠETRNĚ, EKOLOGICKY! DPFHOLICE