Hlavní stránka LESJOFORS

Země původu: Švédsko
Rok založení: 1675
Web: www.lesjoforsab.com
Nabízený sortiment: Lesjöfors

Lesjöfors | Vinuté pružiny, vzpěry, listové pružiny

Lesjöfors patří celosvětově k největším výrobcům pružin pro automotive a jiná průmyslová odvětví. U svých produktů upřednostňuje kvalitu a dodržování přísných specifikací, což platí dvojnásob v případě vozů. Portfolio společnosti Lesjöfors tvoří převážně vinuté pružiny typické pro osobní vozy, sportovní pružiny k dosažení lepších jízdních vlastností, a listové pružiny užívané v užitkových vozech. Produkty Lesjöfors pokrývají v některých případech až 99 % trhu, převážně však evropská a asijská auta. Firma je v mnoha oblastech průkopníkem ve výrobě pružin i dalších produktů.

Vinuté pružiny Lesjöfors

Vinuté pružiny Lesjöfors jsou známy pro svou kvalitu a dlouhou životnost, kdy si i po stovkách tisíců kilometrů zachovávají téměř původní tvrdost, zatímco neznačkové degradují nebo úplně praskají. K jejich výrobě je využívána speciální pružinová ocel, která má zvláštní mechanické vlastnosti uzpůsobené právě vysokému zatěžování s důrazem na dlouhou životnost a odolnost vůči teplotním extrémům i oxidaci.

Vinuté pružiny Lesjöfors

Ocel je tvářena za studena na počítačem řízeném stroji a následně zakalena v oleji, nebo naopak – v obou případech však dosahuje stejných vlastností. Následně probíhá velmi důkladné opracování povrchu pomocí metody pískování, což zvyšuje životnost pružiny a připravuje povrch na lakování. Využíván je fosforečnan zinečnatý a práškové epoxidové barvy, které zvyšují odolnost vinutých pružin Lesjöfors proti korozi.

Vinuté pružiny Lesjöfors

I přes neustálý tlak výrobců automobilů na snižování ceny pružin zachovává Lesjofors u svých produktů vysokou kvalitu, s níž doslova dobyl svět. Jeho pružiny dnes používá jak koncern Volkswagen včetně české Škody, tak luxusní značky jako Lamborghini, Ferrari, Mercedes-Benz, nebo Audi a BMW. Společnost Lesjöfors dává na své pružiny 3letou záruku a v nabídce jich má téměř 3 500 pro tisíce motorizací. Každá pružina přitom přesně odpovídá specifikacím daného vozu, díky čemuž vydrží co nejdéle.

  • Spirálové pružiny Lesjöfors jsou vyráběny vinutím z drátu, který má uprostřed největší tloušťku a zužuje se směrem k okrajům. Řidič má tak během jízdy vyšší komfort díky hladšímu odpružení a efektivnějšímu reagování na nerovnosti vozovky.
  • Tlačné válcové pružiny Lesjöfors jsou dnes užívány u některých nákladních vozů, mají však stále menší zastoupení.

Vinuté pružiny Lesjöfors pro velké zatížením

Vinuté pružiny Lesjöfors třídy „Heavy-Duty“ jsou navrženy pro vysoké zatížení zejména osobních automobilů, které jsou využívány k přepravě těžkých nákladů, případně k tahání přívěsů a karavanů. Protože standardní pružiny nejsou na tak extrémní nárůst zatížení stavěné, vyvinul Lesjöfors vinuté pružiny s účinností vyšší o 15 – 30 %. Ty mají větší odpor při stoupajícím zatížení, díky čemuž se auto bez problémů udrží na silnici, bude snadno ovladatelné, lépe snese nerovnosti vozovky a nedojde k degradaci pružin.

Takové vinuté pružiny Lesjöfors jsou užívány například ve vozech Opel / Vauxhall Astra, Ford Focus, Volkswagen Passat, Renault Espace, Peugeot 407, Nissan Primera, Audi A4, Opel / Vauxhall Vectra, BMW 3-Series. Nemusí se tedy nutně jednat o „prémiová auta“, pružiny pro velké zatížení byly a jsou instalovány i do levnějších automobilů.

Vinuté pružiny HD Lesjöfors

Sportovní pružiny Lesjöfors

Sportovní pružiny Lesjöfors dopřávají řidiči zážitek z dynamické jízdy, když se auto lépe drží na vozovce i v zatáčkách a při vysokých rychlostech. V důsledku použití sportovních pružin Lesjöfors dojde ke snížení podvozku až o 50 mm, takže lze poměrně zásadně upravit aerodynamiku vozu i další technické vlastnosti. Tyto pružiny jsou často užívány v kompaktních TUV vozech, u nichž zajišťují vysoký stupeň výkonu a bezpečnosti. Lesjöfors dodává sportovní pružiny v souladu s originálními tlumiči a vždy připravené k montáži. Mezi oblíbené vozy, do nichž jsou instalovány, patří například Ford Focus, Audi A4, BMW řady 3, Volkswagen Golf a další.

Vinuté sportovní pružiny Lesjöfors

Vinuté pružiny Lesjöfors s 3letou zárukou

Firma Lesjöfors si za kvalitou svých vinutých pružin stojí, což dokazuje prodlouženou 3letou zárukou na všechny své produkty z této kategorie. Standardně bývá záruka 2 roky, v případě využití jako náhradního dílu dokonce pouhé 3 měsíce (dle zákonů ČR). Lesjöfors přesto garantuje bezchybnost po dobu 3 let a vymění pružiny za nový kus v případě, že byly měněny v páru. Kvalitu podporují i certifikáty BER 330 a 461 a pružiny lze montovat bez záručních omezení.

Listové pružiny Lesjöfors

Listové pružiny Lesjöfors jsou velmi často užívány v autech s pohonem 4x4 a v lehkých užitkových vozech, včetně dodávek a pick-upů. Společnost Lesjöfors má v nabídce přes 70 druhů listových pružin pro stovky aplikací - největší výběr je přitom pro vozy evropské a asijské. Produkty jsou vždy vyráběny v OE kvalitě dle specifikací automobilky, při výměně tedy získáte srovnatelný náhradní díl za mnohem nižší cenu. Dodávány jsou vždy jako komplet připravený pro okamžitou montáž, ať se jedná o listové pružiny Lesjöfors parabolické, vícelistové nebo kombinované.

Listové pružiny Lesjöfors

Plynové vzpěry

Plynové vzpěry Lesjöfors jsou užívány k držení zadních dveří (nebo skla) a kapoty, kdy zejména v zavazadlovém prostoru bývají často namáhány. Společnost Lesjöfors vyrábí plynové vzpěry v OE kvalitě dle specifikací výrobců konkrétních vozů, takže vždy získáte plnohodnotnou náhradu za poškozený kus. V nabídce je více než 1 600 druhů plynových vzpěr pro osobní vozy a dodávány jsou vždy včetně uchycení pro snadnou instalaci.

Plynové vzpěry Lesjöfors

Pružiny podvozku vždy měňte v párech

Vyžaduje-li auto nové pružiny, nesnažte se ušetřit tím, že vyměníte pouze tu nejvíce unavenou. Kolo sice bude pružit lépe, ostatní však budou „zaostávat“ a pravděpodobně to povede k ještě rychlejšímu opotřebení podvozku. Pružiny tlumičů proto měňte vždy v párech, resp. měníte-li ji u předního levého kola, vyměňte ji rovnou u celé nápravy – a to samé platí pro zadní. Je nanejvýš důležité, aby bylo odpružení na obou stranách synchronizované.

Historie Lesjöfors, výrobce pružin

Historie společnosti Lesjöfors sahá až do roku 1675, kdy začínala jako válcovna železa nedaleko dnešní moderní továrny u stejnojmenného města Lesjöfors. V roce 1849 začala produkovat dráty a ocelová lana, přičemž tyto znalosti využila o tři roky později při výrobě prvních spirálových pružin Lesjöfors. U svých výrobků si vždy zakládá na vysoké kvalitě a 100% souladu s požadavky zákazníka.

Od roku 1930 zažívala firma obrovskou expanzi zejména na území Evropy, později se však vydala i za velkou louži do USA a Mexika, a stejně tak opačným směrem do Ruska, a dále do Thajska, Singapuru a Jižní Koreje. Lesjöfors je dnes specialistou na výrobu pružin a jiných ohýbaných dílů, kterou pro ni zajišťuje na 1 500 zaměstnanců ve 24 výrobních závodech.



Máte zájem o sortiment značky Lesjöfors? Můžete ho nalézt pomocí hledácího pole na našem e-shopu.

Autor článku
Jaroslav Peremský
Jsem manažer prodeje a marketingu s mnohaletou praxí v různých firmách a odvětvích. V roce 2016 jsem se rozhodl plně zaměřit svoji pozornost na automobilový průmysl a prodej autodílů. Využil jsem svých zkušeností, které jsem spojil se svými zájmy a koníčky. Mým cílem je posunout laťku v oblasti prodeje autodílů na vyšší úroveň. V praxi jsem více jak 7 let a své nově nabyté znalosti v oblasti prodeje autodílů a spotřebního zboží pro auto-moto mohu díky blogu publikovat a sdílet s Vámi.
AKČNÍ NABÍDKA DUBEN 2024 ATE, SKV, ABS, BREMBO, AUTOROZVODY
KOMPRESORY VALEO AKCE AUTOROZVODY
POKLICE KOL, NOVINKA V NABÍDCE, AUTOROZVODY
VYHODNA DOPRAVA PPL CENA AUTOROZVODY
ČIŠTĚNÍ DPF! BEZ MECHANICKÉHO ZÁSAHU, ŠETRNĚ, EKOLOGICKY! DPFHOLICE