Země původu: Spojené státy americké (New York)
Rok založení: 1911
Web: www.mobil.com
Nabízený sortiment: Mobil
 

Mobil | Výrobce prémiových olejů a maziv

Mobil patří k největším výrobcům olejů a paliva na světě, jimiž je známý zejména v domovských USA. V nabídce jsou také průmyslová maziva a olejové filtry, hlavní nabídku u nás však tvoří primárně motorové oleje, méně pak převodové. Společnost Mobil vyrábí prémiové oleje jak pro osobní, tak užitkové a nákladní vozy, motorky, a speciálně také pro pickupy. Kromě levnějších pro starší vozy produkuje rovněž oleje prémiové kvality, jakou využívá například japonská Toyota v závodních supersportech. Mobil se zaměřuje na neustálé zlepšování vlastností olejů i rozšiřování portfolia, aby mohl nabídnout vhodné produkty pro všechny běžné motorizace. Aktuální produkty jsou vhodné jak pro benzinové, tak pro naftové motory.

Co je viskozita olejů?

Viskozita je velmi důležitý pojem, který zjednodušeně udává hustotu maziva. Obecně platí, že čím je viskozita vyšší, tím lepší mazací vlastnosti olej poskytuje – neznamená to ovšem, že se hustý olej hodí pro každý motor. Vždy je důležité dodržet pokyny výrobce daného auta, v nichž mj. doporučuje jak viskózní třídu, tak v některých případech i konkrétní značku oleje. Jedině tak bude hnací jednotka správně promazávána a chráněna nejenom před mechanickým opotřebením, ale také před přehříváním a zanášením nečistotami.

Motorové oleje Mobil pro osobní auta

Motorové oleje Mobil pro osobní auta jsou navrženy k ochraně motoru jak v běžných vozech, ale i v těch luxusních a závodních. Z neustálého vývoje vznikla maziva, která zároveň snižují spotřebu paliva a čistí motor pomocí přidaných aditiv. Syntetická složka dokonale promazává celý agregát jak při studených startech, tak během vysokých zátěží, kdy se zahřátý olej "zpevní" a poskytuje tak stálou ochranu. V nabídce Mobil jsou jak oleje pro vozy s vyšším nájezdem, tak pro moderní, které často kladou důraz na ekologickou stopu.

Motorové oleje Mobil 1

Motorové oleje Mobil 1 byly navrženy tak, aby motoru poskytovaly nejvyšší ochranu i v extrémních podmínkách. Mají syntetickou strukturu, která vytváří lepší podmínky pro jeho optimální chod, snižuje mechanické opotřebení i spotřebu paliva, a zároveň ho udržuje čistý, bez usazenin. Například olej Extended Performance prokazatelně prodlužuje životnost motoru při intervalu výměny po 25 000 km, zatímcoExtended Performance High Mileage byl speciálně vyvinutý k protekci hnacích jednotek s nájezdem nad 120 000 km. Oleje Mobil 1 jsou vhodné jak pro osobní vozy, tak pickupy a jiná velká auta.

  • Oleje Mobil 1 High Mileage jsou určeny motorům s nájezdem nad 120 000 kilometrů, po nichž už mohou vykazovat nějaké známky opotřebení. Oleje Mobil 1 optimálně promazávají všechny komponenty a vytváří konstantní ochranu i za vysokých otáček.
  • Oleje Mobil 1 Extended Performance vznikly k nadstandardní ochraně běžných motorů, a to až do intervalu výměny 25 000 kilometrů, přičemž Performace High Mileage je vhodný pro vozidla s nájezdem nad 120 000 km. Jejich cílem je dokonale promazávat i ta nejzatěžovanější místa a snížit tak opotřebení na minimum.
  • Olej Mobil 1 Annual Protection nabízí jistotu dokonalé protekce na více než 30 000 km (nebo jeden rok) mezi výměnami oleje. Podporuje optimální chod motoru a zvláště se zaměřuje na promazávání kritických a hodně namáhaných součástí hnací jednotky.
MOTOROVÝ OLEJ MOBIL 1 ESP 0W30 5L - Viskózní třída 0W-30

Motorové oleje Mobil Super

Motorové oleje Mobil Super jsou prémiová maziva, která vznikla k nadstandardní ochraně agregátu. Zásadně snižují jeho mechanické opotřebení a chrání ústrojí před zanášením nečistotami a tvorbou kalu. Syntetické oleje Mobil Super fungují jak při studeném startu, tak během extrémních teplot, kdy dochází k nadměrnému zatěžování motoru.

  • Oleje Mobil Super Synthetic jsou navrženy k perfektní ochraně motoru a prodloužení jeho životnosti. Olej s označením Euro navíc splňuje nejpřísnější evropské normy na ochranu životního prostředí.
  • Oleje Mobil Super High Mileage vznikly pro vozidla s nájezdem nad 120 000 km, v nichž mohou být některé komponenty opotřebené, a vyžadují proto ještě důkladnější a efektivnější mazání.
MOTOROVÝ OLEJ MOBIL SUPER 2000 10W40 5L - Viskózní třída 10W-40

Motorové oleje Mobil pro nákladní auta

Motorové oleje Mobil pro nákladní vozidla s označením Delvac vznikly k ochraně těch nejvýkonnějších motorů v tahačích a jiných těžkých autech. Syntetická struktura zajišťuje perfektní mazání během studených startů i vysokých výkonů, například při stoupání do prudkého kopce. Zároveň se oleje Mobil pto nákladní auta starají o řádný odvod tepla, a vybrané druhy pak snižují spotřebu paliva o několik procent.

Motorové oleje Mobil Delvac

Oleje Mobil Delvac nabízí účinnou ochranu pro nákladní vozidla a těžkou techniku, jejíž motor se vystavován velmi vysokým tlakům a teplotám. Tyto motorové oleje jsou navrženy s důrazem na snížení spotřeby paliva a mechanického opotřebení motoru, prodloužení jeho životnosti a čištění celého ústrojí.

  • Oleje Mobil Delvac 1 ESP je mazivo vyvinuté pro úsporu paliva a mimořádné výkony motoru při nízkých otáčkách.
  • Oleje Mobil Delvac Extreme a Delvac Super poskytují motoru účinnější ochranu než vyžaduje standard API CK-4, dokonce i v extrémních podmínkách.
  • Oleje Delvac 1 Advanced Fuel Economy optimalizují chod motoru, čímž snižují nejenom jeho mechanické opotřebení a odvod tepla, ale také spotřebu paliva až o několik procent.
MOTOROVÝ OLEJ MOBIL DELVAC

Motorové oleje Mobil pro motorky

Motorové oleje Mobil pro motocykly jsou navrženy tak, aby ochránily motor jak při studeném startu, tak během extrémních a často se měnících výkonů. Syntetická struktura zajišťuje, že vytvoří ochranný olejový film, který zabraňuje opotřebení, podporuje akceleraci a snižuje spotřebu paliva. K výrobě jsou používány pokročilé technologie a testování v závodních motorkách, díky čemuž nabízí nadstandardní ochranu i pro ty běžné.

  • Oleje Mobil 1 Racing 4T jsou profesionálním mazivem pro vysoce výkonné a závodní čtyřtaktní motory motocyklů, které vyžadují tu nejlepší ochranu jak před mechanickým opotřebením, tak před přehříváním.
  • Oleje Mobil 1 V-Twin byly vyvinuty jako vysoký standard kvality pro motorky s dvouválcovým motorem typu V, jimž poskytuje protekci proti přehřátí, dokonalé promazávání i odvod tepla.
MOTOCYKLOVÝ OLEJ MOBIL EXTRA 4T - viskózní třída 10w40

Převodové oleje Mobil pro osobní a nákladní auta

Převodové oleje Mobil jsou navrženy tak, aby motoru pomáhaly zvládat chod za jakkoliv náročných podmínek. Vyvíjeny jsou s důrazem na univerzální použití, takže je lze nalít jak do starších agregátů, tak do moderních strojů s podstatně vyšším výkonem. Například olej Mobil 1 pro automatické převodovky nabízí delší interval výměny a vyšší ochranu proti oxidaci, zatímco Mobil ATF vynikající viskozitu a odolnost proti mechanickému opotřebení. Vybrané převodové oleje jsou pak zvláště vhodné pro konkrétní značky, jako je Mercedes nebo GM, jejichž výrobci jim udělují zvláštní doporučení.

PŘEVODOVÝ OLEJ MOBIL ATF 3309 1L

Ostatní produkty společnosti Mobil

V nabídce společnosti Mobil nechybí ani řada dalších produktů, i když má sortiment oproti některým konkurentům o poznání menší. Hlavními produkty jsou výše zmíněné motorové a převodové oleje pro osobní, užitková i nákladní auta, a motorky. Ty doplňují syntetická maziva a tuky určené pro průmysl a těžké stroje, a olejové filtry s velmi vysokou účinností pro maziva se syntetickým základem. Ve Spojených státech pak Mobil provozuje vlastní síť čerpacích stanic Exxon, a mj. vyrábí a prodává benzín a naftu.

Historie Mobil, výrobce olejů a maziv

Mobil je poměrně starou firmou, jejíž kořeny sahají až do roku 1911, kdy se rozpadla ropná společnost Standard Oil, svého času největší zpracovatel ropy na světě. Nově vzniklá Socony navázala na její činnost a distribuovala palivo a provozovala síť čerpacích stanic. O 9 let později pak registrovala ochrannou známku Mobiloil, a roku 1931 se spojila s konkurenční Vacuum Oil, čímž vytvořila společnost Socon-Vacuum. Expanze pokračovala a firmě se podařilo dostat ke zdrojům ropy v Indonésii, na Novém Zélandu, v Číně a několika dalších zemích, čímž se stala jedním z největších dodavatelů této komodity na americký trh. Svého postavení pak zneužila, když uměle navyšovala cenu ropy pro její nedostatek, zatímco její přebytky úmyslně skladovala v nádržích.

V roce 1955 se společnost přejmenovala na Socony Mobil Oil Company, a roku 1963 přijala své současné jméno Mobil. Do povědomí veřejnosti i závodníků se firma dostávala díky štědrému sponzoringu, kdy například závodní vozy využívaly jak benzin Mobil, tak i jejich oleje. To vedlo k takovému nárůstu prodejů, že dodnes patří mezi největší výrobce v USA, a během 30. a 40. let 20. století měl dokonce dominantní postavení. Mobil svou nabídkou pokrýval takřka všechna vozidla v běžném provozu, průmyslové stroje a vojenskou techniku. O 7 let později pak představil prémiový benzín s názvem Mobilgas a Mobilgas Special ve snaze zviditelnit nový, zkrácený, název Mobil.

Své palivo propagoval zejména ve spojitosti s karburátory, které byly až do 80. let 20. století hojně využívány. Právě kvůli nim docházelo k častému zanášení motorů, čemuž měla předcházet aditiva v benzinu Mobil. To se ve značné míře dařilo, přesto však výrobci začali masově přecházet na vstřikování paliva, protože ani účinky prémiových benzínů nebyly dostačující. Další vývoj vedl společnost Mobil k vytváření stále účinnějších olejů, často se syntetickým základem, který je pro americké vysokoobjemové motory nezbytný. Začátkem 21. století prodala firma stovky svých čerpacích stanic konkurenčnímu LukOil a sloučila se se společností Exxon.

Své čerpací stanice i veškerá související aktiva na území Evropy odprodala konkurenčním společnostem a zůstala pouze u olejů. Právě zkušenosti se silnými motory pak podpořily expanzi do Evropy, kde dochází k neustálému zpřísňování emisních norem. Následkem musí výrobci provádět tzv. downsizing motorů, pročež jsou vystavovány podstatně vyšším tlakům než dříve, a vyžadují proto účinnější oleje, jaké nabízí Mobil.



Máte zájem o sortiment značky Mobil? Můžete ho nalézt pomocí hledácího pole na našem e-shopu.

Autor článku
Jaroslav Peremský
Jsem manažer prodeje a marketingu s mnohaletou praxí v různých firmách a odvětvích. V roce 2016 jsem se rozhodl plně zaměřit svoji pozornost na automobilový průmysl a prodej autodílů. Využil jsem svých zkušeností, které jsem spojil se svými zájmy a koníčky. Mým cílem je posunout laťku v oblasti prodeje autodílů na vyšší úroveň. V praxi jsem více jak 7 let a své nově nabyté znalosti v oblasti prodeje autodílů a spotřebního zboží pro auto-moto mohu díky blogu publikovat a sdílet s Vámi.
AKČNÍ NABÍDKA DUBEN 2024 ATE, SKV, ABS, BREMBO, AUTOROZVODY
KOMPRESORY VALEO AKCE AUTOROZVODY
POKLICE KOL, NOVINKA V NABÍDCE, AUTOROZVODY
VYHODNA DOPRAVA PPL CENA AUTOROZVODY
ČIŠTĚNÍ DPF! BEZ MECHANICKÉHO ZÁSAHU, ŠETRNĚ, EKOLOGICKY! DPFHOLICE