Země původu: Anglie (Velká Británie)
Rok založení: 1947
Web: https://www.federalmogul.com.tr/
Nabízený sortiment: AE

AE | Motorové díly pro automobily

AE se specializuje na výrobu motorových dílů jako jsou vačkové hřídele, hlavy válců, ložiska, písty, vahadla, zdvihátka nebo rozvody, které jsou k dispozici pro osobní i užitková auta. Jako člen skupiny Federal-Mogul, jíž zakoupil jiný nadnárodní gigant Tenneco, přebírá nejvyšší standardy kvality a kromě trhu s náhradními díly dodává také do prvovýroby. Zákazníci tak dostávají bez nadsázky top kvalitu a adekvátní náhradu za originální komponenty, jimž odpovídají vlastnosti, ačkoliv cena zůstává stále dobrá. Výrobce AE splňuje rovněž řadu mezinárodních norem jako ISO a DIN, včetně standardů vybraných automobilek.

Vačkové hřídele AE

Vačkové hřídele AE jsou vyráběny z odolné oceli nebo litiny, jejichž vlastnosti lze srovnávat s originálem. Po odlití probíhá chlazení k vytvrzení povrchu, čímž dochází zejména k posílení povrchu proti mechanickému opotřebení a teplotním extrémům. Následuje velmi přesné obrábění pomocí automatizovaných CNC stanic, kde dojde ke správnému vyprofilování, aby probíhalo zdvihání ventilů v potřebných intervalech. Ke 100% funkčnosti s ostatními díly vyrábí AE rovněž písty a sací i výfukové ventily včetně jejich vedení, takže hnací jednotka dosahuje stejného výkonu jako původně.

Ložiska klikového a vačkového hřídele AE

Ložiska klikového a vačkové hřídele AE mají společné vlastnosti jako je odolnost vůči mechanickému tření nebo schopnost snášet i vysoké teplotní zátěže. V portfoliu se nachází jak kluzná k přenosu tlakových sil z čepu hřídele, tak kuličková, která přenáší axiální i radiální síly. V důsledku udržení top kvality si vyrábí společnost AE jednotlivé díly sama, v případě kuličkového ložiska jde o vnitřní kroužek, kuličky, klec a vnější kroužek, zatímco u kluzného se jedná o ložiskový čep a pánev. K jejich zhotovení se využívá tvrzená ocel vysoké jakosti, aby došlo k zajištění perfektních vlastností.

Hlavy válců AE

Hlavy válců AE jsou zhotovovány odléváním z velmi kvalitní oceli, která je následně profilována na moderních CNC stanicích pomocí automatizovaných procesů. To je umožňuje i pro aftermarket vytvářet v přesné shodě s originálními komponenty, včetně požadavků na tepelnou a mechanickou odolnost. Z dílny AE pochází hlavy válců opatřené sacími i výfukovými kanály pro benzinové i naftové motory, méně se pak firma zabývá zakázkovou výrobou. V dlouhodobém měřítku jsou tyto náhradní díly dobře hodnoceny ve vozech amerického, evropského i asijského původu.

Písty AE

Písty AE se vyznačují dobrou odolností vůči tření a mechanickému opotřebení, takže dlouhodobě přenáší sílu bez jakýchkoliv ztrát. S tím pomáhá i produkce vlastních těsnících kroužků, což umožňuje podchytit všechny nedostatky hned při výrobě. K jejich zhotovování využívá společnost kvalitní ocel nebo slitinu hliníku s přísadou křemíku, který snižuje teplotu roztažnosti. Využití mají v benzinových i naftových motorech různých motorizací, AE často pomáhá s jejich vývojem samotným automobilkám. Na trhu s náhradními díly patří mezi žádané zboží, neboť skvěle přebírají vlastnosti originálních komponentů při udržení příznivých cen.

Ventily AE

Ventily AE mají vysokou přesnost a potřebnou odolnost, díky čemuž dlouhodobě plní svůj účel na výbornou. Portfolio zahrnuje sací ventily k otevírání kanálů, jimiž vpouští v závislosti na typu motoru palivovou směs nebo čistý vzduch, a výfukové ventily k odvodu spalin z pracovního prostoru. K jejich výrobě se obvykle používá chrom-křemíková ocel a vznikají kováním, soustružením i svářením natupo. Společnost AE se rovněž zabývá výrobou závlaček a vedení ventilů, což jí umožňuje vytvářet mechanismy s maximální přesností.

Vahadla AE

Vahadla AE mají vysokou tvrdost, o níž se zasluhuje použitá ušlechtilá ocel a přesné lisování, stejně jako povrchové kalení stykových ploch. Tím dochází ke snížení třecích ztrát a naopak zvýšení odolnosti vůči mechanickému opotřebení, takže je komponent schopný dlouhého provozu bez známek poškození. Vzhledem k pokročilým výrobním procesům se společnosti AE daří dlouhodobě snižovat hmotnost vahadel a zároveň zvyšovat jejich tuhost.

Zdvihátka ventilů AE

Zdvihátka ventilů AE jsou vyráběna z tvrdé oceli, která odolává jak mechanickému opotřebení, tak tepelným extrémům. Protože se jedná o důležitou součást procesu časování vstřiku paliva, přejímají vlastnosti originálních komponentů. To zajišťuje, že budou správně a bez sebemenší odchylky fungovat i poté, co dojde k jejich výměně. A ačkoliv hydraulická zdvihátka ventilů od AE vydrží i velké mechanické zátěže, v dlouhodobém měřítku nevyrovnají nepravidelný chod ani rozhozený mechanismus.

Axiální podložky AE

Axiální podložky AE bývají nejčastěji vytvářeny z oceli, resp. ocelového plechu, někdy opatřeny mezivrstvou ze slinutého bronzu, a kluznou polyamidovou plochou PTFE. Dle typu motoru jsou konstrukčně vhodné pro užití nasucho i s mazáním, v obou případech přitom zajišťují minimální tření a tím i dlouhou životnost komponentů. Jelikož jsou vyráběny v přesné shodě s originálními díly, dohází k přesnému přenosu axiálních zátěží při rotačním a oscilačním pohybu. V podání AE splňují axiální podložky výkonostní požadavky automobilek, takže skvěle kooperují s ostatními díly.

Pístní kroužky AE

Pístní kroužky AE se vyznačují skvělým přilnutím a úplným vyplněným nerovností v konstrukci pístu, takže nedochází k úniku tlaku ani maziva. V nabídce jsou těsnění pro všechny části komponentu, ať se jedná o kompresní kroužky ze speciální litiny, polostírací z temperované litiny, nebo stírací z litiny (případně oceli). V závislosti na typu pístu umí AE vyrobit pístní těsnění s rovným i šikmým zámkem, případně s výřezem pro pojistný kolík. Aby nedocházelo ke zbytečnému opotřebení, využívá AE vysoce kvalitní ocel podrobenou procesu vytvrzení, čímž se její vlastnosti ještě zvyšují. Snáze tak zvládá jak mechanické a tlakové zatěžování, tak teplotní extrémy, i když je s vozem dosahováno vysokých zátěží.

Rozvody AE

Rozvody AE obsahují jak starší klínové řemeny, tak řetězy, které výrobce prodává samostatně i v kompletních sadách. Je tak možné vyměnit všechny komponenty najednou bez nutnosti dohledávání těch vhodných, a to současně za nižší cenu. Ačkoliv jsou dnes řemeny na ústupu, využívá AE k jejich zhotovení odolnou směs kaučuku, takže vydrží mnohem déle než klasické pryžové. To platí i pro ty v setu s napínací a vodící kladkou. Rozvodové řetězy jsou zase z tvrdé oceli, která odolává tření i mechanickému a tepelnému zatížení.

Historie AR, výrobce motorových dílů

Začátek společnosti se datuje do roku 1947, kdy došlo ke sloučení trojice předních výrobců motorových dílů, čímž chtěla Anglie získat silnější postavení na světovém trhu. To je i přes nejistý úspěch podařilo a nabídka AE byla nakonec optimalizována tak, že zvládala dodávat náhradní díly pro automobily evropského a asijského původu. V důsledku rozšiřování působnosti převzala v roce 1960 několik evropských podniků zabývajících se výrobou pístů a pístních kroužků, a rovněž expandovala na jih Afriky. Nedlouho poté odkoupila roku 1964 společnost Glacier Metal, výrobce automobilových a průmyslových ložisek, a hned v dalším roce došlo k jejím sloučení s německou firmou Dewa Werke, čímž se sortiment rozrostl o řadu vložek, ventilové pružiny a mechanická zdvihátka.

Díky sílícímu vlivu a postavení se společnost AE dostává po roce 1982 mezi přední výrobce a distributory motorových dílů ve Velké Británii, a o čtyři roky později expandovala do USA, kde otevřela první výrobní závod v Indianě. Ke konci 80. let už je sít továren natolik rozrostlá, že zasahuje kromě Evropy a Ameriky také do jihovýchodní Asie a Austrálie. Zásadní milník přichází v roce 1995, kdy je výrobce AE odkoupen americkým nadnárodním gigantem Federal-Mogul. Pod jejím vedením ještě více posílala své postavení a stala se jednou z nejvýznamnějších firem ve svém oboru, kde se těší respektu zákazníků i konkurence.



Máte zájem o sortiment značky AE? Můžete ho nalézt pomocí hledácího pole na našem e-shopu.

Autor článku
Jaroslav Peremský
Jsem manažer prodeje a marketingu s mnohaletou praxí v různých firmách a odvětvích. V roce 2016 jsem se rozhodl plně zaměřit svoji pozornost na automobilový průmysl a prodej autodílů. Využil jsem svých zkušeností, které jsem spojil se svými zájmy a koníčky. Mým cílem je posunout laťku v oblasti prodeje autodílů na vyšší úroveň. V praxi jsem více jak 7 let a své nově nabyté znalosti v oblasti prodeje autodílů a spotřebního zboží pro auto-moto mohu díky blogu publikovat a sdílet s Vámi.
AKČNÍ NABÍDKA KVĚTEN 2024 ATE, SKV, ABS, BREMBO, AUTOROZVODY ARSERVICE
PROVOZNÍ DOBA STÁTNÍ SVÁTEK KVĚTEN AUTOROZVODY - ARSERVICE
KOMPRESORY VALEO AKCE AUTOROZVODY
POKLICE KOL, NOVINKA V NABÍDCE, AUTOROZVODY
VYHODNA DOPRAVA PPL CENA AUTOROZVODY
ČIŠTĚNÍ DPF! BEZ MECHANICKÉHO ZÁSAHU, ŠETRNĚ, EKOLOGICKY! DPFHOLICE