ATE

08. 04. 2019
|
Kategorie VÝROBCI

Země původu: Německo (Frankfurt nad Mohanem)
Rok založení: 1906
Web: http://www.ate-brakes.com/
Nabízený sortiment: ATE

Mezi nejstarší a současně nejvýznamnější výrobce autodílů patří značka ATE. Je vlastněna německou firmou, kterou založil německý podnikatel Alfred Teves (proto ATE) z Frankfurtu nad Mohanem. Nechce se ani věřit, že jde o společnost s dnes již více než stoletou historií. ATE se brzy po svém vzniku v roce 1906 stala spolehlivým dodavatelem předních výrobců automobilů, kteří (např. jako Audi a Wanderer) byly synonymem zcela nové epochy a nastávající změny životního stylu.

Drobnou zajímavostí je, že kapalinové brzdy ATE Lockheed byly použity v oblíbeném voze AERO 50, který se u nás vyráběl v letech 1936 až 1942 a který byl určený pro movitější klientelu. Společnost ATE se utěšeně rozvíjela a úspěšně překonala i těžké období během 2. světové války, kdy byly její továrny v Německu prakticky kompletně zničeny.

Typická německá houževnatost a schopnost rychle překonat životní útrapy a vyrovnat se s překážkami znamená, že již krátce po válce začíná zcela nová etapa rozvoje podniku. Takže žádná brzda výroby se nekoná, ale naopak startuje pořádný rozjezd výroby brzd. Na základě zpětné vazby, kterou od řidičů získali, si majitelé i konstruktéři firmy okamžitě uvědomili výhody kotoučových brzd oproti klasickým bubnovým a správně předpověděli budoucí vývoj. A také se ATE stává dodavatelem i takovým veličinám v automobilové branži jako jsou Ferrari či Porsche. Může být snad lepší doporučení?

Později je značka ATE součástí nadnárodního koncernu Continental. U nás máme jméno Continental spojeno především s pneumatikami a od nich není k brzdám daleko. Toto logické i praktické spojení vytvořilo značce ATE patřičné zázemí k dalšímu rozvoji i stabilitě.

V současné době představuje hlavní sortiment značky ATE takřka vše, co v automobilovém průmyslu souvisí s brzdami. Její výrobní program zahrnuje brzdy kotoučové i bubnové, dále pak brzdové kapaliny, díly pro hydrauliku, pro spojky, senzory a dokonce i dílenské nářadí. Výrobky ATE najdeme ve všech moderních vozech jako jsou Škoda, Volkswagen, Audi, Seat, Opel apod.

Brzdové destičky ATE

Při intenzivním brzdění dochází ke kontaktu plochy brzdových destiček s plochou brzdového kotouče a tím ke zvýšenému tření. V podstatě se jedná o přeměnu kinetické energie vozu na tepelnou, kterou mají pohlcovat právě brzdové destičky. Jedním z druhotných efektů tohoto procesu je vznikající prach, který se usazuje v blízkosti třmenů brzd.

Brzdové destičky značky ATE nabízejí perfektní brzdný účinek, který je umožněn dokonalým technologickým zpracováním za použití prvotřídních materiálů.


Keramické brzdové destičky ATE Ceramic

Tvoří samostatný vývojový program celé skupiny. Jasně definovaná koncepce řady ATE Ceramic má za cíl vývoj takových produktů, které najdou uplatnění v každodenním silničním provozu. K tak intenzivnímu používání byla vyvinuta unikátní třecí směs, kterou tvoří keramická vlákna a speciální pojiva. Řidiči, kteří se spoléhají na brzdové destičky s označením ATE Ceramic, které jsou dodávány v tradičním modrém balení, tak mohou počítat s vysokým brzdným výkonem, nižší prašností i hlučností těchto výrobků a také s jejich dlouhou životností. Keramické brzdové destičky ATE spolehlivě splňují normu ECE R90, která klade přísné nároky na konstrukci a výrobu třecích materiálů brzdových destiček.

Dalšími variantami brzdových destiček, které má německý výrobce ve svém sortimentu, jsou ATE Original, určené primárně pro prvovýrobu a ATE Powerpad, brzdové destičky určené pro sportovní jízdu či oblíbený tuning.

Brzdové destičky ATE jsou použitelné u 98% evropských výrobců. Mají jednoduchou montáž a vynikající vlastnosti. Dosahují plného brzdného účinku, málo se zahřívají a dobře eliminují vibrace. Brzdění tak není doprovázeno pronikavými a nepříjemnými zvuky.

Brzdové kotouče ATE

Brzdové kotouče ATE nabízejí skvělou brzdnou sílu ruku v ruce s naprostou spolehlivostí a s mnoha funkčními vylepšeními navíc. Jejich opotřebení lze snadno a jednoduše zkontrolovat jedním rychlým pohledem.

Brzdové kotouče má firma ATE rozděleny do dvou výrobních řad:

  • originální brzdové kotouče
  • tzv. ATE PowerDisc pro sportovní jízdu

Druhá řada je směrována na ty řidiče, kteří chtějí svému stroji dopřát opravdu to nejlepší; úspěšně prošla testy v mnoha závodech.Oproti konkurenci jsou opatřeny multifunkční spojitou drážkou. Díky tomu brzdové kotouče ATE PowerDisc zajišťují lepší kontakt na mokru, neboť odvádějí mimo třecí plochu jak přebytečnou vlhkost, tak plyny při vysokém zahřátí. Další jejich výhodou je, že se snadno instalují a dlouho odolávají tzv. vadnutí brzd i korozi.

Brzdové čelisti a bubny ATE

Výrobní program značky ATE zahrnuje brzdové čelisti, které se vyznačují odolností proti opotřebení, korozi a také soli. Navíc dokonale padnou do brzdových bubnů, což je další řada výrobního sortimentu. V tomto směru vychází ATE svým zákazníkům vstříc, v její nabídce si vybere opravdu každý, ať již hledá brzdové bubny bez ložiska, s ABS senzorem nebo bez něj, s různým průměrem uložení i velikostí závitu.

Prostě ani zde ATE nic neponechá náhodě a nás svému osudu. Auta vybavená originálními brzdami poskytují záruku naprostého bezpečí i v těch nejkritičtějších situacích, s nimiž se na silnici můžeme setkat. Speciální složení použitého materiálu (titan, chrom, molybden, měď, ocel s vysokým obsahem uhlíku) je zárukou toho, že brzdám značky ATE můžou důvěřovat i ti největší skeptici.

Firma skromně zmiňuje jednoduchou montáž a také zaručuje bezpečnost. Díly jsou dodávány v polosloženém stavu, který vylučuje možnost chyb při montáži.

Brzdové kapaliny ATE

ATE samozřejmě ví, že projížďka v autě s brzdami bez brzdové kapaliny by nemusela skončit úplně šťastně, a proto ve svém sortimentu má i tuto položku. Jsou to kapaliny opravdu špičkových vlastností, které najdou využití v každém typu vozidla: v novém, ve starém, v rychlém, v závodním, v krásném i ošklivém.

DOT2, DOT3 a DOT4 jsou vzájemně kompatibilní a mísitelné brzdové kapaliny na bázi polyetylenglykolu, jsou přibližně stejně hygroskopické, tzn. mají přibližně stejnou schopnost absorbce vzdušné vlhkosti (většinou 1 až 2 % ročně). Liší se různou kinematickou viskozitu a minimálním suchým či mokrým bodem varu.

DOT5 má silikonový základ a rozhodně ji nesmíte míchat s těmi předchozími, hrozí rozleptání těsnění celého brzdového systému.

DOT 5.1 je opět kapalina s glykolovým základem s vysokými hodnotami mokrého i suchého bodu varu (190 °C, resp. 270 °C).

Jen připomínáme, že se dodávají nikoliv v plastových obalech, ale v plechových kanystřících. Už jenom tento malý detail podtrhuje solidnost dodavatele.

ATE nikdy nezůstává v půli cesty a nabízí nám k základnímu hardwaru i veškeré další příslušenství. A zde je škála výrobků opravdu široká. V nabídce jsou spojkové válce, posilovače, třmeny, hadice, lanovody a další sortiment, dostupný na našem e-shopu.

Co říci závěrem? Snad jen následující. Firma sama razí heslo: „Obyčejné není žádné měřítko“. S tím nelze než souhlasit.

 



Máte zájem o sortiment značky ATE? Můžete ho nalézt pomocí hledácího pole na našem e-shopu.

Autor článku
Jaroslav Peremský
Jsem manažer prodeje a marketingu s mnohaletou praxí v různých firmách a odvětvích. V roce 2016 jsem se rozhodl plně zaměřit svoji pozornost na automobilový průmysl a prodej autodílů. Využil jsem svých zkušeností, které jsem spojil se svými zájmy a koníčky. Mým cílem je posunout laťku v oblasti prodeje autodílů na vyšší úroveň. V praxi jsem více jak 7 let a své nově nabyté znalosti v oblasti prodeje autodílů a spotřebního zboží pro auto-moto mohu díky blogu publikovat a sdílet s Vámi.
AKČNÍ NABÍDKA KVĚTEN 2024 ATE, SKV, ABS, BREMBO, AUTOROZVODY ARSERVICE
PROVOZNÍ DOBA STÁTNÍ SVÁTEK KVĚTEN AUTOROZVODY - ARSERVICE
KOMPRESORY VALEO AKCE AUTOROZVODY
POKLICE KOL, NOVINKA V NABÍDCE, AUTOROZVODY
VYHODNA DOPRAVA PPL CENA AUTOROZVODY
ČIŠTĚNÍ DPF! BEZ MECHANICKÉHO ZÁSAHU, ŠETRNĚ, EKOLOGICKY! DPFHOLICE