Země původu: Velká Británie
Rok založení: Počátek 80. let 20. století
Web: https://ebcbrakes.com/
Nabízený sortiment: EBC

EBC | Brzdové kotouče, destičky a další díly

EBC se řadí celosvětově mezi největší výrobce kotoučových brzd a příslušenství, které produkuje nejenom pro automobily, ale rovněž pro jízdní kola, armádní techniku, železniční a další vozidla. V oblasti brzdových systémů má více než 60 let zkušeností, vyvíjí unikátní směsi materiálů a neustále inovuje výrobní procesy, díky nimiž udržuje top kvalitu a stále příznivou cenu. Portfolio EBC je poměrně úzce specializované, a to zejména na brzdové kotouče a destičky, přičemž v tomto segmentu produkuje základní i vysoce profesionální produkty. To dokazuje i pestrost nabídky, která čítá přes 5 000 druhů náhradních dílů. Jejich výroba probíhá pouze ve vlastních závodech ve Velké Británii a Spojených státech, nikdo jiný nemá ani udělenou licenci.

To umožňuje udržet vysoké standardy kvality, jaké plní přísné mezinárodní normy a jistý náskok oproti některým konkurentům. V řadě nezávislých testů se ukázalo, že brzdové produkty EBC překračují průměrnou kvalitu běžně dostupných OEM dílů v oblastech životnosti, míry opotřebení, tepelného výkonu, vytváření brzdového prachu a v ochraně životního prostředí. To vedlo mj. k získání řady lukrativních zakázek, například většina policejních vozů ve Velké Británii je vybavena brzdami EBC, a stejně tak dodávají náhradní díly pro taxíky a autobusy, metro nebo motorky.

Brzdové třmeny EBC

Brzdové třmeny EBC jsou průkopníkem ve svém segmentu, neboť využívají dvoudílný design namísto monobloku. Obě části u sebe drží pevné ocelové šrouby, které zvyšují pevnost konstrukce, takže je zkrácena reakce systému po sešlápnutí pedálu i brzdná dráha. K jejich výrobě se využívá dražší, avšak účinnější metoda nízkotlakého lití, aby oba díly třmenu získaly vyšší pevnost. K úpravě povrchu pak slouží vysokoteplotní polyesterové potahování známé jako Teflon; jako technologie je podobná té, co se používá u nádobí, a poskytuje dlouhodobou úpravu schopnou odolat teplotním extrémům při zachování vizuálních vlastností.

Brzdové destičky EBC

Brzdové destičky EBC mají mnoho variant, od základních po různě upravené tak, aby sloužily déle, měly lepší brzdný účinek, snesly vyšší teplotní zatížení apod. O to se zasluhují zejména používané materiály a vlastní směsi, které se oproti konkurenci mnohdy liší, takže dosahují lepších výsledků. Jedná se například o technologii aramidových vláken, která EBC využívá ve svých brzdových produktech namísto oceli. Ta zásadně zvyšuje tvrdost a zdokonaluje vlastnosti třecích ploch, jedná se přitom o unikátní patentovanou technologii, jakou konkurenční výrobci nemají nebo ji využívají jen zřídka kvůli vyšší výrobní ceně.

Brzdové destičky EBC Extra Duty Light truck Jeep and SUV

Brzdové destičky EBC Extra Duty Light truck Jeep and SUV jsou určeny pro lehká nákladní, terénní a SUV vozidla, jejichž řidiči vyžadují delší životnost a lepší brzdnou sílu při minimálním hluku. Technologie uchycení NUCAP NRS zajišťuje 5krát vyšší pevnost spojení materiálů, zatímco hluboké drážky v nich zajišťují lepší odvětrávání střední části destiček. Použitý materiál zvaný Extra Duty na bázi uhlíkových granulí má původ ve speciálních dílech pro závodní vozy, proto dosahuje tak dobrých vlastností. A zlepšena je také přilnavost k brzdovým kotoučům nebo životnost, která patří v kategorii lehkých užitkových vozů / SUV celosvětové špičce.

EBC brzdové destičky Extraduty

Brzdové destičky EBC Ultimax2™ ECO

Brzdové destičky Ultimax2™ ECO zastupují de facto základní řadu pro osobní vozy, která splňuje ekologické procesy výroby, neboť materiály neobsahují těžké kovy jako olovo, nikl nebo měď. To však neubírá na bezpečnosti a spolehlivě fungují v suchém i mrazivém podnebí. Speciálně vyvinutá směs téměř nevytváří brzdových prach, což se hodí do městského provozu, kde zůstane vzduch čistější. Ekologičnost destiček Ultimax2 ECO dokazuje i získaná homologace R90, zatímco účinnost zejména získaná nejvyšší třída tření GG a nejlepší hodnocení v testech SAE J2975: 2011.

EBC brzdové destičky Ultimax2

Brzdové destičky EBC Bluestuff NDX Trackday

Brzdové destičky EBC Bluestuff NDX Trackday vychází z prémiových závodních dílů a jsou vhodné pro často a hodně namáhaná vozidla, ať už jezdí ve městech nebo mimo ně. Použít se dají v běžných osobních vozech, ale jsou i často volbou milovníků rychlosti. Mezi klíčové vlastnosti patří vysoký koeficient tření a vynikající tepelná odolnost, takže vůz zabrzdí znatelně dříve než s běžnými destičkami. Zároveň však dochází k vyšší produkci prachu a mírnému zvýšení hluku, což je u těchto materiálů běžné. Díky získané certifikaci R90 se jedná o historicky první závodní brzdové destičky, jaké lze legálně používat na silnicích po celé EU.

EBC brzdové destičky Bluestuff

Brzdové destičky EBC Redstuff Ceramic

Brzdové destičky EBC Redstuff Ceramic mají keramickou složku, která zlepšuje brzdný účinek o 15 % oproti základním dílům. Využít se dají pouze v běžných osobních vozech, pro SUV, limuzíny a jiné větší vozy slouží výše zmíněná řada Extra Duty Light truck Jeep and SUV. Předností je také minimální tvorba prachu a mechanická odolnost, jaká snese i časté a prudké brzdění. I keramické brzdové destičky EBC Redstuff jsou držitelem certifikace R90 a hodí se zejména pro evropská a asijská auta.

EBC brzdové destičky Redstuff

Brzdové destičky EBC Truck Yellowstuff Sport

Brzdové destičky EBC Truck Yellowstuff Sport jsou speciálně navržené pro vyšší zatížení, k němuž dochází u lehkých užitkových a terénních vozidel, SUV, nebo pokud je připojený vozík. Díky vysokému tření je zlepšen brzdný účinek o 30 %, aniž by docházelo k výraznému opotřebení třecích ploch. Od toho se odvíjí i minimální prašnost a skvělý odvod tepla. Testování brzdových destiček EBC Yellowstuff proběhlo v offroadových pouštních závodech, kde obstály na výbornou.

Brzdové destičky EBC Yellowstuff Fastest Street, Race & Drift Racing

Brzdové destičky EBC Yellowstuff Fastest Street, Race & Drift Racing byly navrženy pro vysokou rychlost a závodní účely. Vyznačují se okamžitou a 100% reakcí za studena i při úplném zahřátí a zlepšují brzdný účinek o 15 %. Obecně se hodí do automobilů, s nimiž je dosahováno vysokých rychlostí nebo "zběsilé" jízdy a častého zatěžování brzdového systému. Splňují homologaci ECE-R90 pro většinu automobilů, každý by měl však jezdit dle pravidel bezpečného provozu.

EBC brzdové destičky Yellowstuff

Brzdové destičky EBC Greenstuff™

Brzdové destičky EBC Greenstuff™ patří mezi nejznámější produkty společnosti. Nabízí 15% zlepšení brzdného účinku a vydrží opakované prudké brzdění, aniž by docházelo k opotřebovávání disků. Řidiči získávají při sešlápnutí pedálu mimořádnou jistotu a skvělé reakce brzdového systému. Vhodné jsou zejména pro evropské a asijské sportovní kompakty, ovšem v nabídce i varianty pro lehká nákladní vozidla + SUV, a verze minimalizující prašnost. Účinnost brzdových destiček EBC Greenstuff byla otestována v britském ústavu MIRA a ukázalo se, že v rychlosti do 100 km / h zastaví automobil o zhruba 6 metrů dříve než originální díly.

EBC brzdové destičky Greenstuff

Brzdové destičky EBC Orangestuff

Brzdové destičky EBC Orangestuff jsou de facto účinnější verzí výše zmíněných Yellowstuff. Oproti nim nabízí ještě vyšší úroveň tření a perfektní fungování za studena i během nejvyššího zahřátí (zvládají až 1 000 °C, čehož zdaleka nedosahují ani nejvýkonnější závodní vozy). Použitý materiál kontaktních ploch je tvrdší s delší životností, čemuž odpovídají i reakce brzdového systému po sešlápnutí pedálu.

EBC brzdové destičky Orangestuff

Sady brzdových destiček EBC

Sady brzdových destiček EBC jsou nabízeny v nejoblíbenějších verzích Orangestuff nebo Yellowstuff včetně předního a zadního obložení, brzdových hadiček a kapaliny. Cílem je nabídnout efektivní komponenty zlepšující brzdné účinky vozidel a optimalizovat vlastnosti brzdového systému při současné úspoře peněz. Obě sady destiček EBC vychází z autodílů testovaných na závodních tratích, vynikají skvělým odvodem tepla a dlouhou životností, jakož i zkrácením brzdné dráhy o několik metrů oproti některým konkurenčním výrobkům.

Brzdové kotouče EBC

Brzdové kotouče EBC vynikají skvělým zpracováním a vlastnostmi, jaké jim dodává ocel nebo speciální slitina. I když je v podstatě standardem u všech výrobců, v kombinaci s destičkami s unikátními aramidovými vlákny zajišťují rovnoměrný odvod tepla a nízké mechanické opotřebení, jakož i kratší brzdnou dráhu. Například zmíněná slitina na bázi uhlíku a mědi je však odvozena od technologií v závodních vozech a vsazena do systémů běžných automobilů. V nabídce EBC se nachází plovoucí brzdové kotouče, které mají optimalizované brzdící vlastnosti, a pevné, jejichž výsledkem je zkrácená brzdná dráha.

Oba druhy mají přísnou homologaci R90 a splnily ji, aniž by došlo k jakýmkoliv problémům. Za to vděčí také konstrukci rotoru se 48 zakřivenými lopatkami a mimořádně hladkému povrchu klouzání vzduchu správným směrem, čímž je zajištěno účinné chlazení. Pro snížení hmotnosti jsou upevněny na prstenci z leteckého hliníku, který zároveň zachovává vysokou pevnost. V praxi je není potřeba měnit spolu s kotouči, vydrží totiž násobně déle. Brzdové kotouče EBC díky svým vlastnostem vydrží déle a uchovají skvělý komfort po celou dobu fungování.

Brzdové kotouče EBC Premium

Brzdové kotouče EBC Premium jsou v podstatě základním produktem společnosti, která posunula účinnost hladkého povrchu na nejvyšší úroveň. Za to vděčí nejenom konstrukci rotoru, ale také povrchové úpravě pomocí termického natírání. Na rozdíl od většiny ostatních dílů, si nechává EBC vyrábět některé odlitky ve specializovaných továrnách v Anglii a Itálii, a následně je opracovává "doma" dle vlastních standardů kvality.

EBC brzdové kotouče premium

Brzdové kotouče EBC GD

Brzdové kotouče EBC GD mají vrtanou konstrukci s drážkami, která se zasluhuje o rychlejší odvod tepla a snížení prašnosti. V praxi mají o zhruba 100 °C nižší teplotu než klasické hladké kotouče, čímž nejenom zlepšují brzdné vlastnosti destiček, ale rovněž prodlužují jejich životnost. Účinnost kotoučů potvrzuje i přísná homologace R90, při níž dochází k dlouhému a agresivnímu zatěžování.

Brzdové kotouče EBC USR

Brzdové kotouče EBC USR jsou navrženy pro ještě větší odvod tepla a velmi tichý chod. Konstrukce s drážkami vychází ze sportovních komponentů a výrazně zlepšují brzdný výkon i životnost, neboť dochází k pomalejšímu opotřebení. K dosažení maximálního účinku je nezbytné zkombinovat brzdové kotouče EBC typu USR se správnými destičkami jako Redstuff, Greenstuff nebo Yellowstuff s vyšším koeficientem tření. Drážky se rovněž zasluhují o průběžné čištění třecích ploch, takže o ně není třeba pečovat.

EBC brzdové kotouče USR

Brzdové kotouče EBC BSD

Brzdové kotouče EBC BSD mají neobvyklé drážky ve tvaru "vlny" a jsou top produktem v nabídce firmy. Jedná se o pokročilé prvky, které odvádí teplo a vznikající plyny mnohem rychleji než klasické štěrbiny, a zároveň odstraňuje nečistoty a snižuje hlučnost. K dosažení maximálního efektu je vhodné tyto kotouče zkombinovat s destičkami Greenstuff, Redstuff nebo Yellowstuff.

EBC brzdové kotouče BSD

Brzdové potrubí EBC

Brzdové potrubí EBC nabízí extrémně vysokou odolnost, o níž se zasluhuje vnější ocelové opletení. V praxi přináší efektivnější procesy při stlačování kapaliny a výsledkem je zlepšený brzdný účinek, za což výrobce ručí doživotní zárukou na poškození způsobené tlakem. Vyráběny jsou vždy ve 100% shodě s originálními díly, takže je není třeba jakkoliv nastavovat nebo upravovat. Vedle vnitřních norem splňuje brzdové potrubí EBC také normy TÜV, ISO, DOT a ADR, které potvrzují vlastnosti top produktu.

EBC brzdové potrubí

Brzdové kapaliny EBC

Brzdové kapaliny EBC vychází z dlouhodobých zkušeností a testováním na tratích, což vedlo k vytvoření vlastních kapalin. Ty jsou v současnosti děleny na dvě třídy, a sice glykolové a silikonové, přičemž nejpoužívanější je první z nich. Vůbec nejúčinnější je brzdová kapalina Super DOT 4 BF307+, která poskytuje vynikající výkon brzdového systému i během extrémních podmínek. Pozitivní je také její univerzální využití pro jízdu ve městě i ve vysokých rychlostech, aniž by ztrácela na účinnosti.

EBC brzdové kapaliny

Brzdy EBC pro motorky

Brzdy EBC pro motorky nabízí nejvyšší kvality standardy, které splňují nároky výrobců i motoristů. Jejich vlastnosti vychází ze závodních komponentů, z nichž přebírají materiály i konstrukce. Zejména brzdové kotouče mají pestřejší nabídku než ty pro auta – to aby lépe odpovídaly konkrétnímu typu motocyklu (závodní, sportovní, motocross atd.). V portfoliu nechybí brzdové destičky, čelisti, potrubí ani příslušenství. I přes vysokou a oceňovanou kvalitu zachovává EBC u svých brzdových systémů příznivé ceny.

Brzdové kotouče EBC pro motorky

Brzdové kotouče EBC pro motorky jsou adekvátní náhradou za originální komponenty, a vybrané druhy stroj lépe přizpůsobí pro vysoké rychlosti. Nabídka je poměrně pestrá, obsahuje kotouče pro všechny typy motorek, ať se jedná o závodní, klasické, motocross nebo skútry. Mezi nejprodávanější patří ultralehké plovoucí rotory EBC řady X pro přední kola moderních sportovních motocyklů, kde eliminují vibrace, velmi dobře se chladí a odolávají mechanickému opotřebení. Do terénu jsou zase oblíbené kotouče Motocross MD, mimořádně pevné a odolné vůči extrémům. Ale závěr portfolia je mnohem větší, jde například o disky Vee-Rotors, CX Extreme, obrysové rotory apod.

EBC brzdové kotouče pro motorky - plovoucí rotory řady X

Brzdové destičky EBC pro motorky

Brzdové destičky EBC pro motorky přejímají vlastnosti vysoce výkonných závodních strojů a dělají je dostupné i pro běžné motocykly. I v tomto případě je nabídka obsáhlá, zahrnuje jak organické, tak sintrované a karbonové materiály. Mezi top produkty patří sintrované destičky EBC Double-H, které jsou de facto vlajkovou lodí výrobce. Mají výbornou účinnost, mimořádně dlouhou životnost a skvělý brzdný účinek na suché i mokré silnici.

EBC brzdové destičky double H

Z organických patří k nejprodávanějším brzdové destičky EBC Organic, u nichž dochází k minimálnímu opotřebení a tvorbě prachu, a rovněž jsou držitelem přísné homologace ECE-R90. Speciální třídu pak tvoří karbonové destičky, které mají sice "jenom" střední životnost, jsou však často preferovanou volbou závodních jezdců, a to zejména pro nízký přenos tepla a rychlejší chlazení, což se hodí zejména v terénu.

Brzdové čelisti EBC pro motorky

Brzdové čelisti EBC pro motorky jsou vyráběny z vysokotlakých hliníkových odlitků v klasickém a drážkovaném provedení. Zatímco první má hladké obložení se zkosenými hranami, druhé má konstrukci navrženou pro efektivní odvod vlhkosti a nečistot. To nejenom zlepšuje celkové vlastnosti bubnové brzdy, ale zároveň prodlužuje její životnost. Využití nachází při provozu na suché silnici, oproti klasickým čelistem je pak o poznání lepší v dešti. V kombinaci se správnými destičkami mohou poskytovat brzdové čelisti EBC pro motorky velmi dobrou brzdnou dráhu a okamžité reakce.

EBC vodní drážkované brzdové čelisti

Historie brzdových systémů EBC

Historie značky EBC sahá do 80. let 20. století, kdy byl zahájen vývoj první třídy náhradních dílů pro evropské automobily. V podstatě okamžitý úspěch znamenal rychlý rozvoj do řady zemí a v polovině "osmdesátek" také do Spojených států amerických. Kvalitní zpracování brzdových dílů a nešizené složení materiálů udělalo společnost EBC celosvětovým leaderem, jehož produkty jsou dnes dostupné pro evropské, asijské i americké vozy. Nejvíce působí v segmentu běžných "osobáků", významné postavení má však rovněž ve sportovní a závodní oblasti. Vedle konstrukcí se zaměřuje EBC na vývoj materiálů a výrobu přísně kontroluje ve svých závodech ve Velké Británii a Spojených státech. Jako jedna z mála významných firem v automotive průmyslu se stále jedná o soukromou firmu, nikdy nebyla vlastněná investiční společnosti, koncernem apod.



Máte zájem o sortiment značky EBC? Můžete ho nalézt pomocí hledácího pole na našem e-shopu.

Autor článku
Jaroslav Peremský
Jsem manažer prodeje a marketingu s mnohaletou praxí v různých firmách a odvětvích. V roce 2016 jsem se rozhodl plně zaměřit svoji pozornost na automobilový průmysl a prodej autodílů. Využil jsem svých zkušeností, které jsem spojil se svými zájmy a koníčky. Mým cílem je posunout laťku v oblasti prodeje autodílů na vyšší úroveň. V praxi jsem více jak 7 let a své nově nabyté znalosti v oblasti prodeje autodílů a spotřebního zboží pro auto-moto mohu díky blogu publikovat a sdílet s Vámi.
AKČNÍ NABÍDKA DUBEN 2024 ATE, SKV, ABS, BREMBO, AUTOROZVODY
KOMPRESORY VALEO AKCE AUTOROZVODY
POKLICE KOL, NOVINKA V NABÍDCE, AUTOROZVODY
VYHODNA DOPRAVA PPL CENA AUTOROZVODY
ČIŠTĚNÍ DPF! BEZ MECHANICKÉHO ZÁSAHU, ŠETRNĚ, EKOLOGICKY! DPFHOLICE