Kvalitní motorové a převodové OLEJE ELF a další maziva pro osobní, užitkové i nákladní vozy a motorky. Vsaďte na tradici a francozskou kvalitu.Země původu: Francie
Rok založení: 1966
Web: https://www.elf.com/
Nabízený sortiment: Elf

Elf | Výrobce prémiových olejů pro auta

Elf patří mezi výrobce prémiových motorových a převodových olejů a maziv pro osobní, závodní i historické automobily, kterým prokazatelně zlepšuje výkon i jízdní vlastnosti. Navrženy jsou s ohledem na nejvyšší nároky zákazníků, ale i samotných strojů, jimž prokazatelně snižují spotřebu paliva. Oleje Elf zajišťují nízké mechanické opotřebení a perfektní odvod tepla, a tím i delší životnost motoru. Výrobce má v nabídce oleje pro benzinové i naftové vozy všech typů, motorky a průmyslové stroje. I přes prémiovou kvalitu zůstávají oleje Elf cenově velmi dostupné.

Co je viskozita olejů

Viskozita je při výběru oleje zcela zásadní. Udává totiž, jak hustý (nebo naopak řídký) olej je. Kupříkladu minerální oleje jsou poměrně řídké, zatímco plně syntetické připomínají svou hustotou med. I když mají syntetické oleje lepší vlastnosti, neznamená to, že jsou vhodné pro každé auto. Vždy je potřeba použít takový, co doporučuje výrobce – pokud by například výkonný motor s předepsaným plně syntetickým olejem o vysoké hustotě (viskóze) dostal řídký minerální – nebyly by třecí součásti dostatečně promazávány, a došlo tak k jejich poškození nebo úplnému zničení.

Elf vyrábí oleje a maziva pro „všechno, co se hýbe“

V nabídce Elf mají největší zastoupení oleje pro osobní automobily, stejně kvalitní maziva však vyvíjí také pro užitkové a nákladní vozy, motorky všeho druhu, průmyslová zařízení, ale také pro elektrické nářadí a zemědělské stroje. Vedle motorových i převodových olejů vyrábí Elf například chladící kapaliny a kapaliny pro hydrauliku. Na jejich významu přidává také fakt, že za zhruba 20 % poruch auta stojí právě problémy s chladícím systémem. Elf vyvinul chladící kapaliny Total Glacelf Coolelf, které zajistí dlouhou životnost celého okruhu.

Oleje Elf významně snižují spotřebu paliva

Vybrané oleje Elf i další maziva zahrnují technologii Fuel Economy, která patří k nejdůležitějším inovacím výrobce. Nejenom, že řidičům umožňují dostávat z vozů maximální výkon, ale zároveň snižují spotřebu paliva a přispívají k ochraně životního prostředí. Tyto oleje mají optimalizovanou hladinu viskozity, která zajišťuje minimální tření, a předchází tak ztrátě výkonu hnací jednotky. Maziva Elf s technologií Fuel Economy snižují emise jak u benzinových, tak u naftových motorů.

Motorové oleje Elf pro osobní auta

Motorové oleje Elf mají největší uplatnění ve „standardních“ osobních automobilech, pro které vyrábí maziva třídy NF, SXRHTX rozdělené na HTX Collection, HTX Prestige, HTX Chrono, a nově představenou HTX Generation. Tato maziva vznikla v reakci na poptávku náročných řidičů, kteří požadují pro své vozy tu nejlepší možnou ochranu. Motorové oleje Elf HTX lze používat jak pro běžné osobní automobily, tak pro závodní a historické vozy s odlišnými potřebami. Navrženy jsou tak, aby zajistily dokonalé mazání motoru i za studena, a zároveň zvládaly vysoké tlaky moderních motorů.

  • Oleje Elf NF jsou vhodné pro benzinové motory i naftové agregáty s filtrem pevných částic. Jedná se o velmi účinná maziva určená do náročných podmínek, ať už ve městě nebo mimo něj. Podporuje dynamickou jízdu a skvěle chrání motor i při vysokých rychlostech. Přidaná aditiva v olejích NF Elf udržují agregát čistý a zamezují degradaci. Rovněž podporují studené starty a poskytují prodloužené intervaly pro výměnu.
  • Oleje Elf SXR představují vysoce výkonná maziva pro různě silné dieselové i benzinové motory v osobních a užitkových vozech. Navržen speciálně pro velké zatížení a vysoké rychlosti, jaké jsou typické na dálnici. Oleje SXR zajišťují skvělé mazání a odvod tepla, mají navíc ochranu proti degradaci a usnadňují studené starty. Některé druhy jsou naopak uzpůsobeny také pro městskou jízdu plnou dynamiky.
  • Oleje Elf HTX Collection jsou určeny pro všechny osobní automobily vyrobené po roce 1950, jako je třeba Peugeot 403, Citroen 2CB nebo Citroen DS. Vyvážená viskozita zajišťuje nízké opotřebení komponentů, předchází korozi, a bez problémů si poradí s vysokými teplotami.
  • Oleje Elf HTX Prestige míří na veterány vyrobené mezi lety 1900 a 1950, které ještě nemají olejový filtr. K takovým patří řada vozů značek Aston Martin, Jaguar, nebo Citroen. Oleje Elf proto obsahují čistící prostředek k odstranění usazenin a dalších nečistot, aby mohl motor efektivně fungovat a nezanášel se ani při velkých zátěžích. Speciální složka navíc využívá hromaděný uhlík, který neuniká, ale je využíván jako těsnění, čímž olej Elf Prestige zabraňuje jeho únikům. Navržen je zároveň tak, aby zachovával kompresní poměr motoru.
  • Oleje Elf HTX Chrono byl navržen jak po starší, tak i nové osobní vozy jako je Volkswagen nebo Peugot, stejně jako pro luxusní auta typu Ferrari a Porsche. Představuje účinné mazivo pro výkoné motory i dieselové hnací jednotky s turbodmychadlem nebo komprsorem.
  • Oleje Elf HTX Generation poskytuje nejvyšší stupeň ochrany moderním vozům s výkonnými motory, které zejména u osobních automobilů prošly downsizingem. Vysoká teplota i extrémní tlaky vyžadují spolehlivé mazivo, jakým je právě Elf HTX Generation. To umožňuje precizně zvládat nejenom vysoké otáčky, ale také rychlý start za studena. Motor i další komponenty jsou zároveň pročišťovány pomocí přidaných aditiv.

Jednotlivé třídy olejů Elf HTX jsou vyráběny v minerálním, polosyntetickém i plně syntetickém složení a vyvíjeny tak, aby byly maximálně účinné. Ačkoliv jsou obecně nejúčinnější plně syntetické, nehodí se pro každý motor – například pro hnací jednotku staré dodávky jsou příliš husté – a je tedy vhodnější použít minerální nebo polosyntetický.

  • Minerální oleje Elf pro osobní auta jsou určeny starým vozům nebo slabým motorům. Pro většinu moderních aut s motorem po downsizingu se ale nehodí, dochází v nich totiž k příliš vysokým tlakům a tepelným změnám, při nichž by byl minerální olej jako „voda“.
  • Polosyntetické oleje Elf pro osobní auta jsou v podstatě vylepšená maziva, která efektivně fungují při vyšších zátěžích. Mívají vyváženou viskozitu a zpravidla obsahují aditiva k eliminaci usazenin.
  • Plně syntetické oleje Elf pro osobní auta představují nejúčinnější třídu olejů, jaká je využívána pro silné motory, mnohem častěji přitom pro dieselové s turbodmychadlem. Obsahují řadu aditiv pro zlepšení vlastností a snížení tvorby usazenin.

Motorové oleje Elf pro užitkové a nákladní vozy

Motorové oleje Elf pro užitkové a nákladní vozy byly vyvinuty speciálně pro těžké stroje s výkonnými motory, v nichž dochází k extrémním tlakům a teplotám. V nabídce Elf jsou jak oleje minerální pro starší dodávky se slabšími motory, tak syntetické pro moderní nákladní vozy.

  • Minerální oleje Elf jsou vhodné pro starší dodávky a lehká užitková vozidla, jejichž motor není tolik výkonný – poskytují mu však potřebnou ochranu za velmi nízkou cenu.
  • Plně syntetické oleje Elf jsou určeny pro motory v moderních a výkonných vozech, stejně jako v náklaďácích, které podávají extrémní výkony. Zpravidla obsahují řadu aditiv pro zlepšení vlastností i při tepelných extrémech, lepší odvod tepla a nižší spotřebu oleje.
  • Polosyntetické oleje Elf najdou využití jak u moderních, tak u starších vozů. Jsou směsí obou výše uvedených druhů, přičemž obsahují pouze omezený počet aditiv. V podstatě je lze vnímat jako zlatou střední cestu.

Oleje Elf pro ještě nižší spotřebu

Vybrané oleje Elf i další maziva zahrnují technologii Fuel Economy, která patří k nejdůležitějším inovacím výrobce. Nejenom, že řidičům umožňují dostávat z vozů maximální výkon, ale zároveň snižují spotřebu paliva a přispívají k ochraně životního prostředí. Tyto oleje mají optimalizovanou hladinu viskozity, která zajišťuje minimální tření, a předchází tak ztrátě výkonu hnací jednotky. Oleje Elf s technologií Fuel Economy snižují emise jak u benzinových, tak u naftových motorů.

Oleje Elf s technologií ART

Pro extrémní případy a vysoce výkonné moderní motory vyvinula společnost Elf technologii ART (Age Resistance), kterou v sobě kombinují vybrané oleje. Cílem bylo poskytnout ochranu mazaným částem za jakýchkoliv podmínek, aby mohl řidič využívat potenciál vozu naplno. Technologie je založena na pevnější molekulární vazbě, díky níž vzniká celistvá olejová vrstva. Ta zajistí dokonalé promazávání jak při studeném startu, tak během zatěžování motoru, kdy dochází k vysokým tlakům a extrémnímu zahřívání.

Převodové oleje Elf

Převodové oleje Elf jsou vyráběny pro manuální i automatické převodovky. Při jejich výrobě společnost využívá znalosti a zkušenosti získané během téměř 50 let, aby mohla dodávat produkty prémiové kvality i do extrémně namáhaných ústrojí, jakým jsou právě převodovky.

Oleje Elf pro automatické převodovky

Oleje Elf pro automatické převodovky vytváří konstantní ochrannou vrstvu, která chrání všechny její části při nízkých i vysokých otáčkách. Právě "automat" je nejkomplikovanější mechanismus v celém voze – obsahuje řadu ozubených koleček a dalších komponentů, které bývají oproti manuálu nadměrně namáhány a vystavovány náhlým změnám rychlosti. I proto je nanejvýš důležité, aby se jim dostávalo účinných převodových olejů.

Oleje Elf pro manuální převodovky

Oleje Elf pro manuální převodovky jsou navrženy s ohledem na starší vozy i nová auta s moderní hnací jednotkou. Rychlé řazení a nedokonalé "dorážení páky" vede k rychlejšímu opotřebení převodovky a dalších komponentů. Oleje Elf tohle riziko snižují, když umožňují perfektní proklouzávání i za extrémních podmínek. Skvěle fungují jak při optimálních otáčkách, tak během zběsilé jízdy.

Oleje Elf pro elektromobily

S rostoucí výrobou elektromobilů přišly nové výzvy, a jednou z nich bylo právě vytvoření kvalitního maziva. Ačkoliv nemají benzinový ani dieselový motor, obsahují spoustu pohyblivých komponentů, které se o sebe třou. Elf využil svých zkušeností a vyvinul speciální olej pro elektrická auta k zajištění jejich dlouhé životnosti a maximální efektivitě hnacího ústrojí. Tyto kapaliny nesou označení Elf Quartz EV a jsou určeny jak pro plně elektrifikované auto, tak pro vozidla s hybridním pohonem.

Moto oleje Elf pro motorky, skútry a čtyřkolky

V nabídce firmy Elf se nachází rovněž oleje pro motocykly, čtyřkolky a skútry. Ať už mají dvoudobý, nebo čtyřdobý motor. Výrobce produkuje všechny druhy olejů a maziv, včetně minerálních pro starší vozidla, a plně syntetických pro moderní stroje s výkonnými motory. Elf Moto mají perfektní mazací vlastnosti při studeném startu i za vysokých otáček, kdy chrání motor před poškozením i přehřátím, a zabraňuje tvorbě usazenin. Od několika mezinárodních organizací pak oleje Elf Moto získaly certifikaci za výraznou úsporu paliva.

Historie Elf, výrobce prémiových olejů

Elf, celým názvem Elf Aquitaine, má poměrně starou historii, která sahá do prosince 1965, kdy se trojice francouzských společností pro těžbu zemního plynu rozhodla prorazit v oboru zpracování ropy. Nejdříve se jednalo o výrobu benzínu a jeho prodej ve vlastních čerpacích stanicích, později však rozšířila své aktivity po všech směrech. Vznikla celá řada dceřiných firem, které se po organizačních změnách 28. dubna 1973 sjednotily pod jedinou značku, dnes známou jako Elf. Svého času patřila k největším výrobcům paliva i olejů a provozovala rovněž tisíce čerpacích stanic.

Společnost také jako první na světě propagovala plně syntetický olej pro závodní vozy, které s ním získaly lepší jízdní vlastnosti a efektivnější chod motoru. Právě závody po celém světě využívala firma k masivní propagaci svých produktů, až oleje Elf kolovaly například ve Formuli 3, s níž byl vyhrán francouzský šampionát, opět ve vítězné Formuli 2 na mistrovství Evropy, a taktéž ve Formuli 1, která získala titul mistra světa.

Začátkem 21. století však byla sloučena s firmou TotalFina původem rovněž z Francie, která převzala veškeré působení a výrobu Elfu. Zachovala však jeho značku, s níž si za své působení získal řadu zákazníků. Během své existence navázal Elf spoustu partnerství, z nichž těží dodnes. Jedná se například o spolupráci s automobilkami Renault, Nissan, Dacia, Honda, Infiniti nebo Acura, nebo výrobci motorek Kawasaki a Honda, kteří doporučují motorové i palivové oleje Elf v podstatě u všech svých vozů.



Máte zájem o sortiment značky Elf? Můžete ho nalézt pomocí hledácího pole na našem e-shopu.

Autor článku
Jaroslav Peremský
Jsem manažer prodeje a marketingu s mnohaletou praxí v různých firmách a odvětvích. V roce 2016 jsem se rozhodl plně zaměřit svoji pozornost na automobilový průmysl a prodej autodílů. Využil jsem svých zkušeností, které jsem spojil se svými zájmy a koníčky. Mým cílem je posunout laťku v oblasti prodeje autodílů na vyšší úroveň. V praxi jsem více jak 7 let a své nově nabyté znalosti v oblasti prodeje autodílů a spotřebního zboží pro auto-moto mohu díky blogu publikovat a sdílet s Vámi.
AKČNÍ NABÍDKA KVĚTEN 2024 ATE, SKV, ABS, BREMBO, AUTOROZVODY ARSERVICE
PROVOZNÍ DOBA STÁTNÍ SVÁTEK KVĚTEN AUTOROZVODY - ARSERVICE
KOMPRESORY VALEO AKCE AUTOROZVODY
POKLICE KOL, NOVINKA V NABÍDCE, AUTOROZVODY
VYHODNA DOPRAVA PPL CENA AUTOROZVODY
ČIŠTĚNÍ DPF! BEZ MECHANICKÉHO ZÁSAHU, ŠETRNĚ, EKOLOGICKY! DPFHOLICE