Země původu: Itálie
Rok založení: 1910
Web: www.selenia.com/
Nabízený sortiment: Selenia

 

Selenia | OEM výrobce olejů a maziv

Selenia je úzce specializovaný výrobce olejů a maziv s tradicí delší než 110 let. Výrobu začínal jako OEM partner automobilky FIAT, kdy bylo cílem dodávat prvotřídní maziva přímo do prvovýroby a pokrýt všechny dostupné motorizace. Po úspěšných dekádách přišlo spojení s malajsijskou ropnou společností Petronas, i nadále však funguje Selenia samostatně bez změny výrobních procesů. Výrobce má v nabídce oleje pouze pro vybrané značky vozů, z nichž je některým dlouhodobě certifikovaným OEM partnerem. To jenom podporuje kvalitu olejů, které mají přímý vliv na fungování vozu.

Motorové oleje Selenia

Motorové oleje Selenia jsou velmi úzce zaměřené na konkrétní značky vozidel – jedná se typicky o FIAT a Alfa Romeo, méně pak o americké výrobce ze skupiny FIAT. Tedy o Chrysler nebo JEEP, menší zastoupení však mají i evropské BMW a Mercedes-Benz. Pro řadu automobilek je italský výrobce olejů Selenia certifikovaným OEM výrobcem, takže sami výrobci aut ručí za jejich prémiovou kvalitu. Selenia vytváří velmi efektivní maziva s cílem minimalizovat mechanické opotřebení, snížit spotřebu pohonných hmot a emisí, zvýšit akceleraci a zajistit dokonale čistý motor.

Motorové oleje Selenia Range

Motorové oleje Range od výrobce Selenia představují hlavní nabídku maziv pro osobní i nákladní vozy. Vhodné jsou pouze pro vybrané vozy, což je také důvodem, proč u nás nejsou příliš známy. V praxi však fungují velmi dobře, snižují mechanické opotřebení, šetří palivo a udržují motor hezky čistý.

  • Oleje Multipower mají za cíl snížit množství usazenin všeho druhu. Vedle toho samozřejmě poskytují odolnost vůči mechanickému tření a snižují spotřebu paliva. Vhodné jsou nejenom pro FIAT, ale rovněž pro BMW a Mercedes-Benz v benzinové i naftové motorizaci.
  • Oleje WR byly vytvořeny pro výkonné dieselové motory, které musí splňovat nejpřísnější emisní normu EURO VI. Zvláštní složení nejenom odolává extrémním tlakům, ale zároveň znatelně snižuje spotřebu paliva a tím i množství vypouštěných emisí.
  • Oleje Digitek vznikly s cílem efektivně ochránit moderní benzinové motory FIAT, u nichž zároveň snižují spotřebu paliva a tím i množství CO2. Spolehlivě ochrání i vysoce zatěžované motory a obzvláště se hodí do městského provozu.
  • Oleje Pure Energy byly stvořeny v reakci na stále vyšší nároky, které mají moderní benzinové motory Alfa Romeo, FIAT a BMW. Speciální složení zajišťuje perfektní ochranu vůči tření, zcela chrání katalyzátor a splňuje specifikaci ACEA C3.
  • Olej K Power jsou navrženy pro americká vozidla jako je Jeep nebo Chrysler (součást skupiny FIAT), u nichž zásadně zvyšují odolnost proti oxidaci a snižují spotřebu paliva. Vhodné jsou pro benzinové i naftové motory různých výkonů.
  • Oleje Abarth vznikly speciálně pro vozy FIAT s vysoce výkonnými motory se systémem MultiAir, který zásadně zvyšuje jejich výkon bez nutnosti vyšších otáček. Mazivo má skvělé vlastnosti i při extrémních teplotách a zůstává stabilní i při vysokém zatěžování motoru.

MOTOROVÝ OLEJ SELENIA PURE ENERGY 5W30 Viskózní třída 5W-30 MOTOROVÝ OLEJ SELENIA PURE ENERGY 5W30 WR 5L - Viskózní třída 5W-30

Motorové oleje Selenia Classic

Motorové oleje Classic od výrobce Selenia představují prémiová maziva určená pro motory starších vozů, jakým byl například Fiat 131 Abarth. Navrženy jsou speciálně ke zmírnění mechanického opotřebení a tvorbě usazenin, což zajišťují velmi účinná aditiva obsažená v mazivu.

Motorový olej Selenia Classic VS

Motorový olej Classic VS je vhodný pro auta FIAT vyrobená mezi 70. a 80. lety, jakým byl například Fiat 131 Abarth. Nové složení poskytuje motoru ještě lepší ochranu, snižuje mechanické opotřebení, tvorbu usazenin, a předchází korozi. Použít ho lze jak pro motory přeplňované turbodmychadlem, tak bez něj. Hned od nastartování má skvělou tepelnou vodivost a silné čistící účinky, které udržují celý systém bez kalu a nečistot.

Motorový olej Selenia Classic Fiat

Motorový olej Classic Fiat byl navržen pro automobily vyráběné mezi 40. a 60. rokem 20. století, jimž poskytuje mimořádnou ochranu. Mechanické opotřebení je zásadně sníženo, stejně jako spotřeba paliva a tvorba usazenin, které jsou eliminovány dříve, než se dostanou do zbytku ústrojí. Oleje Classic Fiat jsou obzvláště vhodné pro auta s vysokým nájezdem, u nichž navíc dokáže zvrátit tvorbu rzi a kalu.

Motorový olej Selenia Classic Alfa

Motorový olej Classic Alfa je věnován závodním modelům italského výrobce aut, které byly vyrobeny kolem roku 1990. Unikátní složení ochrání hnací jdnotku s přímým vstřikováním paliva, větším množstvím ventilů, turbodmychadlem nebo objemovým kompresorem. U starších závodních vozů Alfa Romeo znatelně snižuje mechanické tření i spotřebu paliva, podporuje akceleraci a lépe odvádí teplo. Motor je navíc udržován čistý díky obsaženým aditivům, která zabraňují tvorbě koroze i kalu.

Historie Selenia, výrobce prémiových olejů

Kořeny značky FL Selenia sahají až do roku 1910, kdy firma vznikla s cílem dodávat prémiová maziva do prvovýroby tuzemské automobilky FIAT. Vůbec první produkty vznikly pro nákladní vůz FIAT 18BL, což byl svého času spíše futuristický kočár. Spolupráce s Fiatem byla prospěšná oběma stranám, což znamenalo o desítku let později expanzi na celý italský trh. V důsledku rozvoje automobilového průmyslu se objevuje stále více typů motorizací, na což společnost Selenia velmi rychle reagovala a pokryla v podstatě všechny modely FIAT. V 30. letech 20. století vyvinula firma vysoce výkonné oleje pro oblíbený šestiválcový FIAT 508.

Následující dekáda přinesla řadu revolučních technologií, jako třeba přísdy do olejů, které ještě více snižovaly míru mechanického opotřebení a zajišťovaly efektivnější odvod tepla. Velká část výroby byla tou dobou orientována na vojenský průmysl a na přelomu století Selenia vyvinula také mazivo pro první italský proudový letoun. Po Druhé světové válce stoupala produkce osobních, užitkových i nákladních vozů, pro něž výrobci vyvíjeli stále výkonnější motory. To vedlo k vývoji maziv s účinkem snížení usazenin a popela, což udržovalo hnaí jednotky v provozu mnohem déle.

V roce 1970 představil výrobce svůj vůbec první plně syntetický olej s možností využití pro různé motorizace. Později se firma přejmenovala na Fiat Lubrificanti a stala se prvním výrobcem v Evropě, který vyvinul speciální oleje přímo pro dieselové motory. V následujících letech došlo k mezinárodní expanzi, když se spojil s Tutela Lubrificantes v Brazílii a s Olio Fiat Española ve Španělsku. V tomto období už byly nároky na oleje stále vyšší - jak ze strany zákazníků, tak ze strany automobilek a legislativy. Zmírnit se měly zejména dopady na životní prostředí, které bylo s nástupem dieselových motorů stále znečišťovanější.

Na počátku tisíciletí proběhla řada akvizic, v jejichž rámci Selenia koupila celou řadu výrobců maziv pro automobily i spotřebiče. Zároveň byla prodána soukromé společnosti KKR z USA, která ji v roce 2008 prodala malajsijské ropné firmě Petronas s ročním prodejem 650 milionů litrů oleje. Roku 2017 byly představeny oleje řady Classic, prémiová maziva pro starší vozy vyráběné od 40. do 90. let 20. století.



Máte zájem o sortiment značky Selenia? Můžete ho nalézt pomocí hledácího pole na našem e-shopu.

Autor článku
Jaroslav Peremský
Jsem manažer prodeje a marketingu s mnohaletou praxí v různých firmách a odvětvích. V roce 2016 jsem se rozhodl plně zaměřit svoji pozornost na automobilový průmysl a prodej autodílů. Využil jsem svých zkušeností, které jsem spojil se svými zájmy a koníčky. Mým cílem je posunout laťku v oblasti prodeje autodílů na vyšší úroveň. V praxi jsem více jak 7 let a své nově nabyté znalosti v oblasti prodeje autodílů a spotřebního zboží pro auto-moto mohu díky blogu publikovat a sdílet s Vámi.
AKČNÍ NABÍDKA KVĚTEN 2024 ATE, SKV, ABS, BREMBO, AUTOROZVODY ARSERVICE
PROVOZNÍ DOBA STÁTNÍ SVÁTEK KVĚTEN AUTOROZVODY - ARSERVICE
KOMPRESORY VALEO AKCE AUTOROZVODY
POKLICE KOL, NOVINKA V NABÍDCE, AUTOROZVODY
VYHODNA DOPRAVA PPL CENA AUTOROZVODY
ČIŠTĚNÍ DPF! BEZ MECHANICKÉHO ZÁSAHU, ŠETRNĚ, EKOLOGICKY! DPFHOLICE