Země původu: Německo
Rok založení: 1887
Web: https://www.varta-automotive.cz/
Nabízený sortiment: VARTA

VARTA | Baterie pro auta, motorky i jiná vozidla

VARTA patří mezi nejznámější výrobce baterií různých druhů, ovšem v segmentu automotive má dlouhodobě dominantní postavení. Patří k respektovaným značkám jak v domácím Německu, tak ve zbytku Evropy, Severní Americe nebo Asii, kde dodává své autobaterie všem významným výrobcům vozidel. S těmi často spolupracuje při vývoji nových řešení a poskytuje jim bez nadsázky revoluční postupy, jako třeba AGM s vlastní patentovanou technologií PowerFrame, jíž dnes promítá do většiny svých výrobků. Pro udržení nejvyšších standardů jsou autobaterie VARTA určené pro trh s náhradními díly shodné s těmi, co se montují v prvovýrobě. Portfolio společnosti se zaměřuje na osobní, užitková i nákladní auta, nechybí však ani akumulátory pro motorky nebo zahradní a zemědělskou techniku. Kvalitu podtrhuje řada splněných norem a získaných ocenění od samotných automobilek, stejně jako 80% podíl dodávek baterií AGM pro vozidla se systémy Start-Stop.

Autobaterie VARTA

Autobaterie VARTA mají několik konstrukčních řešení, jimiž výrobce pokrývá nabídku vozidel evropského, asijského i amerického původu, ať se jedná o osobní auta, dodávky, tahače, silniční a terénní motorky, čtyřkolky, zahradní traktory nebo zemědělskou techniku. V portfoliu jsou tedy jak konvenční zaplavené, tak baterie s technologií AGM a EFB pro energeticky náročná vozidla. Jedním z top produktů je pak řešení pro vozidla se systémem Start-Stop, ať mají pouze základní funkce, nebo jsou velmi pokročilé. Startovací i sekundární baterie VARTA, které je možné zakoupit u obchodníků, pochází ze stejných výrobních závodů jako ty, jimiž automobilky osazují nové vozy. Splňují proto stejné výrobní postupy a vysoké standardy, jaké jsou vyžadovány.

Baterie VARTA pro Start-Stop

Baterie VARTA pro Start-Stop systémy jsou používány řadu let rovnou v prvovýrobě největších automobilek světa, které vyhledávají pokročilé technologie a energeticky výkonné zdroje elektrické energie. V důsledku zvyšování nároků na napájení vyvinula německá firma účinná řešení v podobě autobaterií s technologiemi AGM a EFB, které spolehlivě zvládnou až 360 000 nastartování a vydrží až 3krát déle oproti klasickým akumulátorům. I to je jedním z mnoha důvodů, proč dnes dostává asi 80 % automobilů se systémy Start-Stop autobaterie VARTA, ať jde o levnější modely nebo luxusní vozidla. Navrženy jsou tak, aby docházelo k minimálnímu opotřebení v důsledku častého vypínání motoru a opětovného startování, stejně jako kvůli napájení velkého množství elektroniky. Vyspělejší baterie VARTA AGM jsou rovněž přizpůsobeno pro rekuperaci energie brzděním, takže dochází k jejich průběžnému nabíjení.

Baterie VARTA s technologií AGM

Baterie VARTA s technologií AGM (Absorbent Glass Mat) na bázi olova a kyseliny využívají absorpční tkaninu ze skleněných vláken, která definuje dlouhou životnost a vysoký energetický výkon pro moderní vozidla se systémy Start-Stop. Konstrukce zajišťuje maximální bezpečnost s ochranou proti vytečení, i kdyby došlo k jejímu poškození. Ve srovnání s konvenčními bateriemi nabízí systém AGM od VARTA až 3krát delší životnost a umožňuje opětovné dobíjení pomocí rekuperace z brzdného systému. O to se zasluhuje nasáknutí kyseliny do zmíněné tkaniny, která poskytuje bateriím stabilitu bez sebemenší ztráty výkonu. Jejími zástupci jsou Silver Dynamic AGM pro osobní automobily, ProMotive AGM určené nákladním a užitkovým vozům, a skupina Powersports AGM pro motorky. Tuto vyspělou technologii však VARTA poskytuje také elektrickým člunům a jachtám.

Baterie VARTA s technologií EFB

Baterie VARTA s technologií EFB (Enhanced Flooded Battery) využívají de facto vylepšeného zaplavování, aby nabídly vysokou spolehlivost a lepší výkon oproti klasickým bateriím. Obecně jsou vhodné pro energeticky náročná vozidla (včetně užitkových) a instalují se rovněž do automobilů s jednoduchým systémem Start-Stop, v nichž nedochází k regenerativnímu brzdění. Využívají patentované technologie, jejíž funkcí je stabilizace aktivního materiálu desek, čímž dochází k prodloužení jejich výdrže. U osobních aut nabízí baterie VARTA EFB více než dvojnásobnou životnost a výrazně vyšší výkon oproti těm konvenčním, a účinně zvládne až 270 000 nastartování. Tato technologie je dostupná rovněž pro nákladní vozidla s vysokými energetickými požadavky, a rovněž umožňuje tzv. hluboké vybíjení. Pro maximální bezpečnost jsou autobaterie opatřeny víkem proti vytečení.

Konvenční zaplavené baterie VARTA

Konvenční zaplavené baterie VARTA jsou dostupné pro celou řadu aplikací, kromě osobních vozů se jedná o užitkové a nákladní, plavidla nebo zemědělskou techniku. Obecně je tento typ dodnes užíván ve vozech a aplikacích s nižší energetickou náročností, kde by bylo zbytečné používat výkonnější EFB nebo AGM. V případě osobních aut jsou zaplavené 12voltové baterie VARTA zkonstruovány ke splnění požadavků v náročných klimatických podmínkách, neboť využívají unikátní technologie PowerFrame, která zvyšuje výkon, odolnost i celkovou životnost. U nákladních vozidel splňují konvenční zaplavené baterie VARTA nároky na výkon i zvýšené cyklování v náročném prostředí, k čemuž rovněž dopomáhá technologie PowerFrame. Ta se zasluhuje také o téměř 70% navýšení elektrického toku, zatímco robustní konstrukce a separátory dostatečně odolávají vibracím a velkému zatěžování.

Gelové baterie VARTA

Gelové baterie VARTA mají dnes v nabídce výrobce velmi malé zastoupení, a to pouze v segmentu motorek. Těm umožňují dosahovat vysokého výkonu, neboť poskytují dostatek energie a jsou odolné proti vysokým teplotám a otřesům. Konstrukce je navržena proti vytečení elektrolytu a díky uzavřenému systému se stává zcela bezúdržbovou.

Baterie VARTA s technologií PowerFrame

Baterie VARTA s technologií PowerFrame mají výrazně zlepšené vlastnosti oproti klasickým akumulátorům, a německý výrobce ji dnes využívá prakticky u všech druhů. Speciální mřížka umístění na deskách z aktivního materiálu minimalizuje korozi a prodlužuje tak její životnost až trojnásobně. Zvýšen je i průtok elektrického proudu a to až o 60 %, zatímco šetrnost technologie snižuje množství energie pro výrobu o 20 % a snižuje tím o stejné procento i skleníkové plyny.

Autobaterie VARTA pro osobní vozy

Autobaterie VARTA pro osobní vozy mají v nabídce společnosti největší zastoupení, neboť jsou kromě trhu s náhradními díly dodávány do prvovýroby automobilkám. Třeba do nových vozidel se systémem Start-Stop jsou celosvětově v 80 % případů osazeny baterie VARTA Silver Dynamic AGM, které nabízí až 3krát delší cyklickou životnost oproti konvenčním bateriím, kdežto do energeticky méně náročných se velmi často užívají baterie Blue Dynamic EFB. Dnešní nabídku značky VARTA tvoří trojice startovacích akumulátorů skupin Silver (pro auta s vysokými nároky a systémy Start-Stop), Blue (určena vozidlům s průměrnými nároky a základním systémem Start-Stop) a Black (vhodné pro starší vozidla vyrobená před rokem 2000 s nízkými nároky).

Silver Dynamic AGM

Autobaterie VARTA Silver Dynamic AGM jsou určeny pro energeticky náročná vozidla, primárně pak pro ta se systémem Start-Stop. Nabízí až 360 000 nastartování nebo 3krát delší cyklickou životnost oproti konvenčním bateriím, a rovněž dostatečnou sílu pro studené starty i v extrémních klimatických podmínkách. Nabízeny jsou v 5 modelech v obvykle standardizovaných velikostech a kapacitách.

VARTA SILVER DYNAMIC AGM

Silver Dynamic

Autobaterie VARTA Silver Dynamic nachází využití v energeticky náročných autech bez systému Start-Stop, pro něž jsou nabízena v 11 variantách. Vyznačují se až o 15 % vyšší startovací silou než v případě baterií Blue Dynamic / EFB a energetickou úsporností.

VARTA SILVER DYNAMIC

Blue Dynamic EFB

Autobaterie VARTA Blue Dynamic EFB jsou obecně vhodné pro energeticky náročné vozy se základní úrovní systému Start-Stop. Nabízí zhruba dvakrát delší cyklickou životnost oproti konvenčním bateriím, vysoký startovací výkon a celkem 5 různých provedení.

VARTA BLUE DYNAMIC EFB

Blue Dynamic

Autobaterie VARTA Blue Dynamic byly navrženy pro vozy s absencí systému Start-Stop, které mají střední nároky na spotřebu energie. Automobilům poskytují až o 25 % vyšší startovací sílu než Black Dynamic a má jednu z největších variací, neboť je dodávána v 25 provedeních.

VARTA BLUE DYNAMIC

Black Dynamic

Autobaterie VARTA Black Dynamic mají uplatnění v automobilech s nižší spotřebou energie, respektive pro ta vyrobená před rokem 2000. Jsou bezúdržbové a dlouhodobě spolehlivé, výrobci u nich používá nejmodernějších technologie a nabízí je ve 13 provedeních.

VARTA BLACK DYNAMIC

Silver Dynamic Auxiliary

Autobaterie VARTA Silver Dynamic Axiliary jsou určeny pro moderní a energeticky náročná vozidla s přídavnou baterií, která se používá pouze ke startování motoru bez napájení ostatních systémů. Jedná se o klasiku o síle 12 voltů, s níž dochází k prodloužení použití v autech se systémem Start-Stop, a rovněž poslouží jako napájení pro elektronicky ovládanou brzdu.

VARTA SILVER DYNAMIC AUXILIARY

Autobaterie VARTA pro nákladní vozy

Autobaterie VARTA pro nákladní vozy rovněž splňují nejnáročnější podmínky na sílu startování i dodávky elektrické energie potřebné k napájení moderních systémů a vybavení v kabinách jako je chladnička nebo mikrovlnná trouba. Ty nejlepší jsou vyvíjeny ve spolupráci s předními výrobci tahačů a náklaďáků, aby byly splněny jak nároky na výkon, tak na konstrukční umístění a emisní normy. Top produktem je v kategorii baterií VARTA pro nákladní auta model ProMotive AGM, jehož vlastnosti odpovídají potřebám dnešních vozidel a umožňují instalaci na konec rámu. Pro ty středně náročné jsou určeny baterie s technologií EFB, zatímco do vozů s nízkými nároky se instalují baterie VARTA ProMotive Heavy Duty.

ProMotive AGM

Autobaterie VARTA ProMotive AGM představují to nejlepší, co může současný trh nabídnout. Byly vyvinuty ve spolupráci s předními výrobci nákladních vozidel, která vyžadují obrovský odběr elektrické energie. Splňují podmínky nejnáročnějších aplikací, v nichž zajistí i napájení topení / chlazení při parkování, aniž by docházelo k opotřebení baterie VARTA ProMotive AGM. Nákladním automobilům nabízí 6krát vyšší cyklickou životnost oproti konvenčním bateriím i maximální odolnost vůči vibracím. Současně splňují podmínky o emisních normách a lze je instalovat na konec rámu dle standardu EURO 5 a 6.

VARTA PROMOTIVE AGM

ProMotive EFB

Autobaterie VARTA ProMotive EFB jsou určeny pro užitková a nákladní auta s vysokými nároky na odběr elektrické energie, stejně jako na odolnost vůči vibracím. Oproti konvenčním bateriím nabízí nákladní vozům trojnásobně prodlouženo cyklickou životnost, splnění přísných emisních i možnost instalace na konec rámu dle standardu EURO 5 a 6.

VARTA PROMOTIVE EFB

ProMotive Super Heavy Duty

Autobaterie VARTA ProMotive Super Heavy Duty nachází uplatnění v užitkových, například dodávkových automobilech, jimž postačují střední dodávky elektrické energie. Spolehlivá startovací síla a odolnost vůči vibracím v městském provozu jsou hlavními parametry. Rovněž však splňují emisní nařízení o šetrnosti vůči životnímu prostředí.

VARTA PROMOTIVE SUPER HEAVY DUTY

ProMotive Heavy Duty

Autobaterie VARTA ProMotive Heavy Duty zajišťují spolehlivé dodávky energie a dostatečný startovací výkon užitkovým a zemědělským vozidlům. Nabízí dobrou odolnost vůči vibracím, standardní dodávky elektrické energie i odolnost při častém a opakovaném startování.

VARTA PROMOTIVE HEAVY DUTY

Autobaterie VARTA pro motorky a další vozidla

Autobaterie VARTA pro motorky a další vozidla poskytují dostatečný výkon a odolnost proti otřesům, a vybrané dokonce umožňují instalaci pod úhlem až 90 stupňů. Využít je lze pro závodní, výletní i terénní motocykly, a stejně tak pro čtyřkolky a blíže nespecifikovaná terénní vozítka, golfové vozíky nebo zahradní traktory. Nejvýkonnějším modelem je baterie Powersports AGM Active určený motorkám s vysokými nároky na elektrickou energii, jimž zároveň zajistí rychlé studené starty v chladném počasí. Portfolio VARTA zahrnuje vedle výkonnějších baterií i tradiční konvenční nebo ty s gelovou bází, ačkoliv jejich využívání v praxi je na ústupu.

Powersports AGM Active

Baterie VARTA Powersports AGM Active pro motorky lze využít univerzálně v různých typech, které vyžadují vyšší dodávku energie a spolehlivý startovací výkon. Mají robustní konstrukci odolnou proti vibracím v městském provozu i terénu a 3násobnou cyklickou odolnost ve srovnání s konvenčními bateriemi do motorek. Prodloužena byla také jejich životnost, zatímco samovybíjení je zcela minimální. Model VARTA Powersports AGM Active zajišťuje i pohodlné studené starty a instalační úhel až 90 stupňů nejenom v motocyklech, ale rovněž ve čtyřkolkách, zahradních traktorech nebo užitkových terénních vozidlech.

VARTA POWERSPORTS AGM ACTIVE

Powersports AGM High Performance

Baterie VARTA AGM High Performance pro motorky jsou rovněž navrženy pro stroje s vysokou náročností na elektrickou energii, oproti konvenčním modelům pak nabízí až o 20 % vyšší startovací výkon za studena. Také díky vysoké odolnosti vůči vibracím jsou vhodné pro různé typy motocyklů, čtyřkolek i užitkových terénních vozidel, do nichž je lze instalovat pod úhlem až 45 stupňů.

VARTA POWERSPORTS AGM HIGHT PERFORMANCE

Powersports Gel

Baterie VARTA Powersports Gel pro motorky jsou jedinými zástupci s touto technologií v nabídce německého výrobce, a určeny jsou pro moderní stroje, jimž zajišťují spolehlivý startovací výkon a dodávku energie. Zvláště vhodné jsou do cestovních motocyklů na dlouhé vzdálenosti, které využívají speciální funkce jako protiblokovací brzdové systémy (ABS).

VARTA POWERSPORTS GEL

Powersports AGM

Baterie VARTA Powersports AGM mohou být využity v různých motorkách, čtyřkolkách i terénních vozech se standardními nároky na elektrickou energii. Samozřejmostí je odolnost vůči vibracím, ať je využijete v silničním nebo terénním vozidle, v nichž umožňují instalaci pod náklonem až 45 stupňů. Robustní konstrukce je schopna ochránit baterii v mraze i velkém horku, takže zůstane dodávka elektřiny nepřerušena.

VARTA POWERSPORTS AGM

Powersports Freshpack

Baterie VARTA Powersports Freshpack jsou určeny strojům s běžnými nároky. Zajišťují spolehlivé startování i za studeného nebo naopak teplého počasí, a dodávány jsou s balením kyseliny ve verzi Freshpack.

VARTA POWERSPORTS FRESHPACK

Powersports Gardening

Baterie VARTA Powersports Gardening mají specifické koncovky a přebírají vlastnosti nejlepších výrobků, které nabízí pro většinu zahradních traktorů. Zajišťují vysoký startovací výkon a spolehlivost, stejně jako robustní konstrukci odolnou proti otřesům.

VARTA POWERSPORTS GARDERING

Historie autobaterií Varta

Založení dnešní značky předcházela společnost Büsche & Müller, kterou v roce 1887 založil Adolf Müller v reakci na stále větší inovace průmyslu a běžného života. Od počátku zaměřovala výrobu na autobaterie, čehož o pár let později využily firmy AEG a Siemens, když investovaly nemalé peníze do výroby elektrických článků. A tak vznikla ve spojení s Büsche & Müller společnost Accumulatorenfabrik AG se zkráceným označením AFA, jaké bylo vyobrazováno na bateriích. Ty slavily nedlouho po rozšíření výroby řadu úspěchů nejenom doma, ale i za velkou louží, kde k nim obrátil pozornost Thomas Alva Edison. A tak byly v roce 1893 použity k napájení vůbec prvního amerického elektromobilu v Německu s názvem Runabout.

Další expanze a zavádění nových, byť v té době stále omezených, technologií vedlo ke vzniku obchodní značky VARTA, jíž roku 1904 představila firma AFA, jejíž logo autobaterie nesly přes 10 let. Nový název vznikl z prvních písmen "Vertrieb, Aufladung a Reparatur Transportabler Akkumulatoren, což v překladu znamená distribuce, nabíjení a opravy přenosných akumulátorů. Zpočátku se jednalo o produkci malých olověných baterií, které byly snadno přenosné a zcela nahradily tak ruční startování vozidel pomocí kliky. O rok později, tedy letopočtu 1905, představuje VARTA vůbec první baterii na světě k napájení osvětlení v automobilu.

V roce 1914 jsou elektrolytické autobaterie německého původu známy po téměř celé Evropě a USA, kde projevují zájem výrobci vozidel. Důvod je jasný, zajišťují rychlé a spolehlivé startování motoru a lze jimi osadit prakticky jakékoliv auto. Od roku 1923 se VARTA začíná ještě více prosazovat na mezinárodním trhu a o tři roky později přebírá firmu Petrix Chemische Fabrik AG, která vytvořila první suchou skladovatelnou baterii na světě. Tou dobou už VARTA nabízí nejrozsáhlejší nabídku na trhu a má velký náskok před ostatními. Tou dobou byl ještě automobilový průmysl v začátcích a po celém světě jezdily teprve 3 miliony vozidel, a nejvíce z nich využívalo právě německé baterie.

Úspěch z prvovýroby si VARTA připisuje také roku 1935, kdy byly její baterie osazovány do vysokozdvižných vozíků. O rok později pak přichází s autobaterií standardizovaných rozměrů, díky nimž ji lze instalovat do jakéhokoliv vozu. Následné zdokonalování a pokračující expanze vedla roku 1950 ke spuštění první montážní linky pro sériovou výrobu autobaterií v Německu, a během následujícího desetiletí nabízí své produkty ve více než 20 zemích světa. V roce 1960 přizpůsobuje svou nabídku a vydává 12V baterie, neboť roste energetická náročnost aut po celém světě.

Rok 1965 znamenal spuštění sériové výroby suchých přednabitých startovacích autobaterií, dochází k inovacím jako nahrazení dřevěného separátoru plastovým, nebo výměna krytů z tvrdé gumy za rovněž plastové prvky. Tím došlo k velkému snížení hmotnosti a baterie VARTA se tak dají poměrně snadno přenášet. V roce 1970 výrobce uvádí na trh baterii odolnou proti vytečení pod názvem VARTA Super Dry, a o 7 let později představuje také nový produkt pro užitková vozidla a stavební stroje, jimž nabízí vysoký výkon, odolnost proti vibracím a dlouhou cyklickou životnost. Roku 1978 představuje VARTA první autobaterie na bázi selenu, které se vyznačují nízkým samovybíjením, malou spotřebou vody a snižováním provozních nákladů.

Reakce na vývoj trhu pokračuje a roku 1983 vzniká bezúdržbová baterie Heavy Duty s mřížkou legovanou vápníkem, jejímž cílem je snížení provozních nákladů. A o tři roky později zahajuje jako první na světě výrobu zcela bezúdržbových startovacích baterií s vázaným elektrolytem. Pro nákladní vozidla přichází roku 1993 další inovace, kdy VARTA představuje desetkrát odolnější autobaterii Super Heavy Duty s vysokým startovacím výkonem a lepší cyklickou odolností. Automobilky začínají od roku 1995 využívat produkty s technologií na bázi stříbra, čímž se baterie Silver Dynamic dostává do vysoce výkonných vozů hned při jejich výrobě.

I přes velké úspěchy je VARTA Automotive roku 2002 přebráno celosvětovým leaderem trhu Johnson Controls, Inc., který v následujících letech zajistí další expanzi. Hned o rok později se stává prvním dodavatelem autobaterií s technologií AGM v prvovýrobě, kde automobilky oceňují odolnost proti vytečení a bezúdržbovost. Dochází také ke stále větší poptávce po výrobcích Promotive Silver, jaké se užívají v nákladních vozech, autobusech, výkonných užitkových autech apod. Roku 2006 se dostávají na trh dodnes jedny z nejvyužívanějších autobaterií s označením Silver, Blue a Black, jejichž vlastnosti odpovídají potřebám různě opotřebených automobilů.

V průběhu roku 2007 se stále více výrobců vozidel zajímá o nové baterie VARTA Start-Stop, které poprvé použije v prvovýrobě BMW a Mini, a Johnson Controls se velmi rychle stává světovým leaderem v jejich dodávkách. Mezi největší úspěchy firmy dodnes patří technologie PowerFrame, která zajišťuje optimální tok energie, velmi vysoký výkon a maximální spolehlivost autobaterií. Roku 2009 získala firma významná ocenění od americké automobilky General Motors (GM) za nejlepšího dodavatele roku, a od švédského Volva za nejlepšího dodavatele autobaterií. Úspěch dokazuje i 80% osazenost všech automobilů se systémem Start-Stop právě bateriemi VARTA.

Další inovace přichází každou chvíli, roku 2010 oslavil výrobce Johnson Controls výročí 125 let na trhu a představil vylepšenou baterii VARTA Start-Stop Plus s technologií AGM. Pokročilá vozidla s tímto systémem tak dostala výkonnější zdroj energie, a pro ta se základními funkcemi byla vyrobena VARTA Start-Stop s technologií EFB. V důsledku trvale udržitelného rozvoje spouští výrobce program Escosteps, kdy recykluje maximum z vyřazených autobaterií. V témže roce se mu dostává od Volkswagenu ceny za Inovaci a Udržitelnost skladování energie, a opětovně od GM za Dodavatele roku.

Stejného ocenění se firmě Johnson Controls dostává roku 2011 také od koncernu MAN za Dodavatele roku pro nákladní vozidla a autobusy, a mezinárodní společnost TEMOT uděluje cenu za inovaci díky kvalitě technologie AGM. V roce 2013 prošla celá značka VARTA proměnou po všech stránkách – došlo k přepracování loga, produktového sortimentu i stránek. Později představila super-moderní autobaterie Silver Dynamic AGM a Blue Dynamic EFB pro vozidla se systémy Start-Stop. Roku 2016 spatřuje světlo světa nová řada bezúdržbových baterií pro asijské a evropské aplikace. Je masivnější a odolnější vůči klimatickým podmínkám, déle vydrží a nabízí skvělý výkon. Při výrobě zároveň dochází ke snížení skleníkových plynů o 20 %.



Máte zájem o sortiment značky VARTA? Můžete ho nalézt pomocí hledácího pole na našem e-shopu.
 
Autor článku
Jaroslav Peremský
Jsem manažer prodeje a marketingu s mnohaletou praxí v různých firmách a odvětvích. V roce 2016 jsem se rozhodl plně zaměřit svoji pozornost na automobilový průmysl a prodej autodílů. Využil jsem svých zkušeností, které jsem spojil se svými zájmy a koníčky. Mým cílem je posunout laťku v oblasti prodeje autodílů na vyšší úroveň. V praxi jsem více jak 7 let a své nově nabyté znalosti v oblasti prodeje autodílů a spotřebního zboží pro auto-moto mohu díky blogu publikovat a sdílet s Vámi.
AKČNÍ NABÍDKA KVĚTEN 2024 ATE, SKV, ABS, BREMBO, AUTOROZVODY ARSERVICE
PROVOZNÍ DOBA STÁTNÍ SVÁTEK KVĚTEN AUTOROZVODY - ARSERVICE
KOMPRESORY VALEO AKCE AUTOROZVODY
POKLICE KOL, NOVINKA V NABÍDCE, AUTOROZVODY
VYHODNA DOPRAVA PPL CENA AUTOROZVODY
ČIŠTĚNÍ DPF! BEZ MECHANICKÉHO ZÁSAHU, ŠETRNĚ, EKOLOGICKY! DPFHOLICE