Země původu: Anglie (Velká Británie, Londýn)
Rok Založení: 1899
Web: http://www.castrol.com/
Nabízený sortiment: Castrol

Castrol | Kvalitní oleje pro auta, motorky i náklaďáky

Castrol je velké a známé jméno po celém světě, jedná se totiž o jednoho z největších výrobců olejů a maziv, která se vyznačují vysokou kvalitou a pozitivním vlivem na mazané ústrojí. Své oleje dodává nejenom pro automobily, ale také pro motorky, užitkové a nákladní vozy, letadla, zemědělské stroje, nebo průmyslová zařízení. Do všech svých výrobků Castrol promítá motto "It's more than just oil. It's liquid engineering", což doslovně znamená "Je to více než olej. Je to tekuté inženýrství", což také vyjadřuje vysoký význam maziv. Kvalitní olej prokazatelně prodlužuje životnost mazaných komponentů, respektive vytváří dostatečné vrstvy k tomu, aby nedocházelo k přímému tření materiálů.

Castrol vyrábí oleje, maziva i dalších kapaliny

Ačkoliv je Castrol známý zejména svými oleji vysoké kvality, vyrábí také také další kapaliny a maziva nezbytná ke správnému provozu osobních, užitkových i nákladních automobilů, motorek, letadel, lodí, zemědělských a průmyslových strojů aj. Vedle motorových olejů se jedná o oleje převodové, chladící kapaliny, brzdové kapaliny, hydraulické kapaliny, plastická maziva apod.

Oleje Castrol snižují spotřebu i mechanické opotřebení

Olej je pro správný chod vozu nezbytný, a to zejména pro hnací jednotku, která je vystavována největším zátěžím. Zejména řidiči starších vozů však vyhledávají levné oleje - ty sice splní základní očekávání - ale neudělají nic "navíc". Například vybrané motorové oleje Castrol prokazatelně snižují spotřebu nejenom samotného oleje, ale také paliva díky efektivnímu chodu motoru, u něhož zároveň snižují opotřebení až o 50 %. Vyšší investice do oleje tak v závěru řidičům ušetří nákladné opravy, které by jinak auto vyžadovalo později, nebo možná vůbec.

Co je viskozita olejů

Viskozita je velmi důležitou vlastností, podle níž lze vybrat správný olej. Zjednodušeně řečeno udává jeho tekutost, kdy nízká viskozita značí, že je olej řídký, zatímco vysoká viskozita udává, že je naopak hustý. Vždy je potřeba využívat olej s viskozitou, kterou doporučil výrobce. Pokud například výkonný dieselový motor vyžaduje viskozitu 10W40 a použili byste místo něj olej s nižší viskozitou 5W30, nedocházelo by k dostatečnému promazávání. Jednotlivé součástky by se o sebe nadměrně třely, což by způsobovalo jejich rychlejší opotřebení.

Motorové oleje Castrol pro osobní auta

Motorové oleje Castrol zajišťují perfektní mazání hnací jednotky, a zásadně snižují jeho spotřebu i kouřivost, která představuje problém zejména u starých vozů. V nabídce jsou minerální motorového oleje Castrol určené právě pro starší auta, případně pro vozidla s velkým kilometrovým proběhem; plně syntetické motorového oleje Castrol, které se hodí zejména pro nová auta a motory s vysokým výkonem; a polosyntetické motorového oleje Castrol, které jsou kombinací dvou předchozích druhů. Některé oleje jsou vyráběny pouze pro benzinové nebo dieselové motory, jiné lze použít pro oba druhy hnací jednotky.

  • Minerální oleje jsou obecně vhodné pro slabší motory a starší auta. Jejich účinnost není tak vysoká, jsou však velmi levné a poskytují potřebnou základní ochranu.
  • Polosyntetické oleje se hodí i pro novější vozy a silnější motory. Jsou více viskózní (husté), díky čemuž zajišťují lepší a účinnější mazání. Oproti minerálním jsou o něco dražší, nabízí však nejlepší poměr mezi cenou a výkonem.
  • Plně syntetické oleje mají vysokou viskózu, kterou přímo vyžadují některé nové automobily se silnými motory. Tyto oleje perfektně fungují i při velkých zátěžích a jedná se o nejúčinnější ochranu pro mazané komponenty.

Plně syntetické motorové oleje Castrol

V nabídce plně syntetických olejů Castrol jsou tři základní třídy: Edge, Edge Supercar a Magnatec Stop-Start. Každá z nich byla speciálně vyvinuta pro konkrétní skupinu motorů.

  • Oleje Castrol Edge jsou uzpůsobeny pro nejmodernější motory, které prošly tzv. downsizingem, tedy zmenšením rozměrů při zachování (nebo i zvýšení) výkonu. Ten bývá zhruba dvakrát vyšší než u starších vozů, což vyžaduje mnohem účinnější mazání. Castrol Edge je vůbec nejsilnějším motorovým olejem s technologií Fluid Titanium pro osobní automobily, čímž snižuje tření až o 20 %. V místech nejvyššího tlaku mění olej svou strukturu a stává se tužším, aby zabránil kontaktu jednotlivých částí.
  • Oleje Castrol Edge Supercar vychází z výše zmíněného oleje Edge, jsou však o něco účinnější i v nadměrně zatěžovaných motorech s vysokými otáčkami. Jejich testování probíhá v závodních supersportech a využívá ho například tým Renault F1. Tyto plně syntetické oleje Castrol Edge Supercar kombinují nejlepší technologie výrobce s nároky závodních vozů, díky čemuž mohou využívat maximálně účinný olej i řidiči běžných vozů.
  • Oleje Castrol Magnatec Stop-Start jsou navrženy speciálně do městského provozu, v němž jsou typické kratší vzdálenosti a časté startování / vypínání motoru. Díky technologii Dualock jsou jednotlivé plochy neustále pokryty vrstvou oleje na molekulární bázi což, zajišťuje perfektní ochranu a úsporu paliva po každém nastartování. Ať už jedete na nákup, do práce, nebo jste uvízli v zácpě.
MOTOROVÝ OLEJ CASTROL EDGE SUPERCAR 10W60 4L - Viskózní třída 10W-60 CASTROL

Polosyntetické motorové oleje Castrol

Také nabídku polosyntetických olejů Castrol tvoří tři základní třídy: Magnatec, GTX Ultraclean a GTX. Každá má přitom jiné vlastnosti a je tak vhodná pro jiný typ motoru.

  • Oleje Castrol Magnatec jsou navrženy k maximální ochraně motoru, v nichž snižují mechanické tření až o 50 %. Tím nejenom značně prodlouží životnost jednotlivých komponentů, ale zároveň šetří spotřebu oleje i paliva. Vyroben je pomocí technologie Dualock, takže jsou plochy neustále pokryty potřebnou vrstvou oleje na molekulární bázi. Castrol Magnatec je rovněž olej vhodný do městkého provozu, kdy dochází ke startování / vypínání motoru po krátkých vzdálenostech.
  • Oleje Castrol GTX Ultraclean byly vyvinuty speciálně pro starší a hodně zatěžovaná vozidla, u nichž může docházet k tvorbě znečištění. To se projevuje jako "zákal", kvůli němuž ztrácí olej své vlastnosti. K pročištění ústrojí slouží právě Castrol GTX Ultraclean, který nejenom odstraní již vzniklé nečistoty, ale také předchází tvorbě nových. Oproti jiným olejům jsou až o 50 % účinnější a zároveň zajišťují perfektní promazávání motoru.
  • Oleje Castrol GTX jsou v podstatě nejdostupnější třídou pro všechny řidiče, kteří chtějí svému vozu dopřát účinné mazání a zbavit ho nečistot v oleji. Oproti výše zmíněnému Ultraclean je o něco méně účinný, stále však čistí lépe než vyžadují nejpřísnější průmyslové normy, a nabízí nižší cenu při zachování skvělých mazacích vlastností.
MOTOROVÝ OLEJ CASTROL GTX 10W40 4L - Viskózní třída 10W-40 CASTROL

Motorové oleje Castrol pro užitkové a nákladní vozy

Motorové oleje Castrol pro užitkové a nákladní vozy jsou navrženy speciálně pro vysoce výkonné motory, které denně podávají obrovské výkony při krátkých i dlouhých vzdálenostech. V nabídce Castrol jsou dvě „podznačky“ motorových olejů pro nákladní vozy, a to Vecton a CRB.

CASTROL VECTON LONG DRAIN 10W40 - Viskózní třída 10W-40 CASTROL
  • Oleje Castrol Vecton s technologií System Pro představují zdokonalenou řadu pro moderní dieselové motory nákladních vozidel. Ty mají až o 30 % vyšší točivý moment, zároveň ale snáší mnohem větší tlaky a teploty. Oleje Castrol Vecton předchází houstnutí, takže jsou mazací vlastnosti perfektní i v extrémním podmínkách. Zároveň také zabraňují oxidaci a usazování nečistot.
  • Oleje Castrol CRB mají unikátní složení bavržené pro vyšší ochranu všech mazaných částí užitkových vozů. Zahrnují produkty jako CRB Turbomax s technologií DuraShield Boosters, která zabraňuje hromadění sazí i v extrémních podmínkách, nebo CRB Monograde s čistícími složkami k omezení tvorby usazenin na stěnách motoru.
CASTROL CRB MULTI 15W40 - Viskózní třída 15W-40 CASTROL

Jak Vecton, tak CRB, obsahují minerální oleje pro starší vozidla, plně syntetické pro zatěžované moderní motory, v nichž dochází k extrémním tlakům, a polosyntetické, které kombinují oba druhy olejů Castrol. Všechny jsou maximálně účinné jak pro užitkové, tak pro nákladní automobily, u nichž prodlužují životnost třecích částí, lépe odvádí teplo, a zabraňují usazování sazí, čímž zvyšují životnost nejenom motoru, ale také EGR ventilu a dalších součástí výfukového systému.

  • Minerální oleje jsou obecně vhodné pro slabší motory a starší auta. Jejich účinnost není tak vysoká, jsou však velmi levné a poskytují potřebnou základní ochranu.
  • Polosyntetické oleje se hodí i pro novější vozy a silnější motory. Jsou více viskózní (husté), díky čemuž zajišťují lepší mazání. Oproti minerálním jsou o něco dražší, nabízí však nejlepší poměr mezi cenou a výkonem.
  • Syntetické, respektive plně syntetické oleje, mají vysokou viskózu, kterou přímo vyžadují některé nové automobily a nákladní vozy se silnými motory. Jedná se o nejúčinnější ochranu pro mazané komponenty.

Převodové oleje Castrol

Převodové oleje Castrol jsou vhodné jak pro automatické, tak manuální. Vyznačují se vysokou účinností a perfektním odvodem tepla, díky čemuž je řazení krásně hladké a bez zadrhávání. V mnoha případech dokážou zmírnit rozsah již poškozených převodovek, když zásadně snižují opotřebení ozubených kol i ostatních částí, a zároveň zajišťují lepší odvod tepla.

Převodové oleje Castrol pro automatické převodovky

Převodové oleje Castrol pro manuální převodovky nabízí perfektní mazací schopnosti, které umí obnovit hladké řazení i u vozů s nájezdem přes 100 000 km. Právě automatická převodovka patří k nejsložitějšímu mechanismu v autě – obsahuje množství součástí, které je potřeba důkladně promazávat – jinak by mohlo dojít k okamžitému zadření. Kvalitní převodový olej zásadně snižuje tření a prodlužuje její životnost. Nabídka Castrol zahrnuje z velké části prémiové kapaliny Transmax s technologií Smooth Drive, která zajišťuje hladší změnu převodů i minimalizaci opotřebení.

PŘEVODOVÝ OLEJ CASTROL TRANSMAX DUAL PRO DSG 1L CASTROL

Převodové oleje Castrol pro manuální převodovky

Převodové oleje Castrol pro manuální převodovky zajišťují komplexní mazání všech důležitých částí, čímž zabraňují opotřebení a zároveň odvádí teplo. Díky unikátnímu složení jsou převody hladké a bez zadrhávání, což dopřává řidiči pohodlí na krátkou i dlouhou vzdálenost. Oleje Castrol prokazatelně snižují opotřebení ozubených kol i dalších součástí manuální převodovky a prodlužují tak její životnost. U starších vozů mohou navíc zmírnit menší poškození a předejít tak úplnému "rozkladu" převodovky. K udržení vysoké standardu tvoří většinu nabídky Castrol plně syntetická maziva Syntrans vhodná pro mokré i suché převodovky.

PŘEVODOVÝ OLEJ CASTROL SYNTRANS 75W80 V FE 1L - Viskózní třída 75W-80

Ostatní kapaliny Castrol pro auta

Castrol vyvíjí celou řadu dalších maziv a kapalin pro automobily, aby přispěl ke komfortu řidičů a maximalizoval účinnost jednotlivých mechanismů. V nabídce má například brzdovou kapalinu i pro jízdu v náročných podmínkách, nebo chladící kapalinu k ochraně motoru za každé situace. A pokud se chystáte měnit olej, vyvinul Castrol speciální proplachový šampon, který během 10 minut vyčistí motor a zbaví ho všech usazenin.

Motocyklové oleje Castrol

Castrol vyvinul celou řadu olejů také pro motorky, u nichž pokrývá jak dvoudobé, tak čtyřdobé motory všech výkonů. Zejména čtyřtaktní motory jsou pod mnohem mnohem větší zátěží než ty v autech, což si žádá důmyslná a maximálně účinná řešení. Oleje Castrol předchází zadření motoru i v těch nejnáročnějších podmínkách, velmi dobře odvádí teplo, a znatelně prodlužují jeho životnost. Díky unikátnímu složení také umožňují rychlý start za studena, aniž byste motor příliš zahřívali. Oleje Castrol pro motorky jsou rozděleny do tří skupin: Power1, Power 1 Racing a Power1 Scooter.

  • Power1 představuje základní oleje s minerální i polosyntetickou strukturou. Například POWER1 4T 10W s technologií Power Release Technology optimalizuje tření čtyřdobých motorů a podporuje tak akceleraci za každé situace. POWER1 4T 15W-20W s technologií Power Sustain byl zase vyvinutý pro vysoké otáčky, při nichž zvládá perfektně promazávat i odvádě teplo.
  • Power1 Racing jsou oleje vyvinuté do náročných podmínek závodní dráhy. Třeba POWER1 Racing 4T nehoustne ani při nejvyšších otáčkách a díky technologii Race Derived udržel i po 40 tisících km krásných 94 % původního výkonu. POWER1 2T je zase určen pro dvoudobé motory s rychlým spalováním, v nichž podporuje odezvu škrtící klapky pro rychlejší akceleraci.
  • Power1 Scooter byl speciálně navržen pro motory skútrů, u nichž stačí "otáčet plynem" bez řazení. Pro lepší akceleraci slouží POWER1 Scooter 4T, který zároveň redukuje ztráty výkonu už v motoru a perfektně odvádí teplo i při vysokých otáčkách v městském provozu. POWER1 2T je pak určen pro dvoudobé motory, u nichž snižuje kouřivost pomocí redukce uhlíkových usazenin ve výfukovém ústrojí.
MOTOCYKLOVÝ OLEJ CASTROL POWER 1 RACING 4T 10W40 4L - Viskózní třída 10W-40 CASTROL

Ostatní kapaliny Castrol pro motorky

Pro kompletní péči o motorku vyvinula společnost Castrol také další oleje a kapaliny, které pomáhají s bezproblémovým provozem motocyklu. Jedná se například o převodové oleje, řetězové oleje, nebo brzdové a chladící kapaliny. Také v těchto případech udržuje Castrol vysoký standard kvality s důrazem na zlepšení provozních vlastností motorky, stejně jako na její ochranu. A to jak při nízkých zátěžích a startování za studena, tak v extrémních situacích během jízdy.

Historie Castrol, předního výrobce olejů

Castrol je poměrně stará společnost, která vznikla 9. března 1899 v Londýně pod názvem CC Wakefield. Jmenovala se podle zakladatele Charlese Wakefielda, jehož cílem bylo vyrábět oleje pro vlaky a těžkou techniku. Během několika lete byla výroba rozšířena na oleje pro automobilový a letecký průmysl. Ten vyžadoval dostatečně řídké oleje pro start za studena, ale zároveň natolik husté, aby motor dobře promazávaly i při vysokých otáčkách, čehož nakonec docílili přidáním ricinového oleje rostlinného původu. A tak vznikl motorový olej s názvem Castrol, jehož název nakonec převzala celá firma v roce 1960. Krátce po objevu tohoto oleje se Castrol objevoval na leteckých i automobilových soutěžích a závodech po celém světě. K tomu dopomohl také nový způsob financování, a sice sponzorství, které bylo do té doby spíše výjimkou.

Velký zájem o nový produkt společnosti Castrol dal impulz k ještě důkladnějšímu vývoji motorových olejů, které se začaly později využívat ve všech odvětvích. Kromě automobilového a leteckého průmyslu to bylo například v lodní dopravě, kdy motorový olej Castrol zajišťoval hladký chod lodě Quenn Elizabeth II, tehdy největšího plavidla pro přepravu osob. Dnes jsou průmyslové oleje a maziva Castrol využívána také ve vesmírných programech. Například vozítko Curiosity amerického úřadu NASA využívá právě produkty Castrol ve všech místech, která mazání vyžadují.

Společnost Castrol přináší na trh i dnes řadu inovací. Například v roce 2015 přišla se systémem Nexcel pro výměnu oleje, který redukuje výfukové emise a recykluje použitý olej. O dva roky později představila například biosyntetický olej s 25% obsahem rostlinného oleje z obnovitelných zdrojů. Působení firmy se neobešlo bez změny majitele. V roce 1966 byl Castrol zakoupen konkurenční společností The Burmah Oil Company", která změnila její název na Burmah-Castrol. Tu pak v roce 2 000 koupila skupina BP, což je britská energetická společnost produkující ropné produkty.

Produkty CASTROL



Máte zájem o sortiment značky Castrol? Můžete ho nalézt pomocí hledácího pole na našem e-shopu.

Autor článku
Jaroslav Peremský
Jsem manažer prodeje a marketingu s mnohaletou praxí v různých firmách a odvětvích. V roce 2016 jsem se rozhodl plně zaměřit svoji pozornost na automobilový průmysl a prodej autodílů. Využil jsem svých zkušeností, které jsem spojil se svými zájmy a koníčky. Mým cílem je posunout laťku v oblasti prodeje autodílů na vyšší úroveň. V praxi jsem více jak 7 let a své nově nabyté znalosti v oblasti prodeje autodílů a spotřebního zboží pro auto-moto mohu díky blogu publikovat a sdílet s Vámi.
AKČNÍ NABÍDKA DUBEN 2024 ATE, SKV, ABS, BREMBO, AUTOROZVODY
KOMPRESORY VALEO AKCE AUTOROZVODY
POKLICE KOL, NOVINKA V NABÍDCE, AUTOROZVODY
VYHODNA DOPRAVA PPL CENA AUTOROZVODY
ČIŠTĚNÍ DPF! BEZ MECHANICKÉHO ZÁSAHU, ŠETRNĚ, EKOLOGICKY! DPFHOLICE