ELRING

Země původu: Francie
Rok Založení: 1927
Web: http://www.elring.de/
Nabízený sortiment: ELRING

 

Elring – utěsní každou škvíru

 

Značka Elring společnosti ElringKlinger patří mezi jedničky ve výrobě těsnění. Jaký byl její příběh a jaká byla cesta, která tuto zpočátku rodinnou firmu přivedla k současnému úspěchu?

Z obchodníka výrobcem
 

Počátky historie značky Elring se datují do roku 1879, kdy Paul Lechler v německém Stuttgartu zakládá společnost Lechler OHG, z níž později vzniká Elring GmbH. Původně se rodinný podnik věnoval prodeji těsnění a dalších technických výrobků. Tak tomu bylo až do roku 1893, kdy přišel mocný impuls pro rozvoj obchodního potenciálu firmy. Čtyři roky po vzniku firmy Lechler kupuje patentovanou technologii pro výrobu trysek určených k rozprašování kapalin a z dosud malého podniku se rázem stává silný obchodní partner.
Nicméně vývoj, výrobu a prodej vlastních produktů zahajuje Lechler až v roce 1915, kdy v továrnách Stuttgart-Berg, Stuttgart-Bad Cannstatt a Stuttgart-Stammheim vznikají právě rozprašovací trysky. Kromě nich se firma v průběhu první světové války zaměřuje na výrobu ochranných nátěrů. V roce 1924 (tehdy ještě pod značkou Lechler) pak přichází zlom ve směřování firmy a její razantní vstup do automobilového průmyslu: společnost na trh uvádí první těsnění hlavy válců. 
O šest let později mají světovou premiéru těsnění hlavy válců od výrobce jménem Richard Klinger, který svou strojírenskou dílnu ve Vídni založil v roce 1885. Ke spojení obou konkurenčních podniků, tedy společnosti Elring GmbH se společností Richard Klinger GmbH, ovšem dochází až po mnoha dlouhých desetiletích. Teprve v roce 1994 vzniká koncern ElringKlinger GmbH. Další rozšíření nastává v říjnu 2000, kdy se společnost ElringKlinger GmbH sloučila s mateřskou společností ZWL Grundbesitz- und Beteiligungs-AG a pod novým jménem ElringKlinger AG se stala i vlastníkem značky Elring. Jako taková je kótována od roku 2000 na burzách ve Frankfurtu a Stuttgartu.

 

Pestrý sortiment značky Elring
 

Firma ElringKlinger AG, v níž aktuálně pracuje přibližně 1 600 zaměstnanců, dnes patří mezi vedoucí dodavatele i vývojáře v oblasti automobilových těsnění. Své výrobky distribuuje v celosvětovém měřítku do více než 140 zemí. Produkty s názvem ElringKlinger jsou určené především pro prvovýrobu, jako Elring se pak označují ty, které putují na trh náhradní spotřeby. 
Autodíly vyrobené v továrnách v Dettingenu v současnosti využívá většina světových automobilek jako např. Audi, Citroën, Ford, Honda, Mazda, Seat, Škoda, Volvo aj.
Na jejich kvalitu a dlouhou životnost spoléhají i majitelé vozů prémiových značek, jako jsou Aston Martin, Bentley, Bugatti a Lamborghini, či dokonce celé stáje Formule 1 (Renault, Red Bull, Ferrari).
Firma Elring si své renomé vydobyla především díky inovativnímu metaloflexovému (neboli celokovovému vrstvenému) těsnění, jehož je celosvětově největším producentem. Nabídka německého výrobce zahrnuje i kompletní sortiment plochých těsnění pro nákladní a osobní automobily; kromě toho si u něj lze na objednávku nechat zhotovit jakéhokoli těsnění.
Dalšími položkami produktového portfolia jsou gufera (těsnicí kroužky), šrouby hlavy válců, univerzální těsnící tmely, těsnicí materiál a sady těsnění pro turbodmychadla. Nejnovějším přírůstkem v sortimentu nabízených produktů jsou od roku 2017 také bateriové moduly Li-ion.

 

Těsnění hlavy válců – chrání srdce Vašeho vozu
 

Jedná se o patrně nejvíce namáhaný druh motorového těsnění, který se nachází mezi dosedacími plochami hlavy a bloku motoru a jehož cílem je oddělovat mazací okruh od chladicího okruhu. Riziko představuje tato součástka zejména pro vlastníky starších vozidel, u moderních agregátů se tento problém vyskytuje poměrně zřídka.
Právě u vozů s dřívějším datem výroby může dojít k častému poškození tohoto typu těsnění způsobenému např. přehřátím motoru, které může v krajním případě vést až k průsaku chladicí kapaliny do prostoru válců motoru. Při opravě spočívající v demontáži válců a přebroušení hlavy motoru je zároveň nutné vyměnit i těsnění. Jde o tenký plát s typickými otvory, nejčastěji vyráběné z ocelových listů, popř. z materiálu, který se nazývá klingerit. 

Že je společnost ElringKlinger AG skutečným pojmem v sortimentu těsnicí techniky, dokazují i další výrobky z její produkce:
-    těsnicí kroužky vačkového a klikového hřídele,
-    těsnicí kryt rozvodového ústrojí,
-    těsnění termostatu,
-    těsnění kolektoru výfukových plynů,
-    těsnění krytu rozvodového mechanizmu,
-    těsnění ochranné trubka rozvodové tyče,
-    těsnění víka ventilů,
-    těsnění kolena sacího potrubí,
-    příruba chladiva.

 

Gufera – ani dovnitř, ani ven
 

Gufero (též se označuje jako simmerring) je pryžové těsnění hřídelí a ložisek. Tato součástka kruhového tvaru utěsňuje prostor kolem otáčející se hřídele tak, aby nezatékala voda do ložisek. Rovněž zabraňuje vytékání maziva. Jednotlivé části gufera tvoří gumová část, tažná pružina a kovová výztuž.

Šrouby do hlavy – to není jen kapela Lucie
 

V běžném moderním motoru se vyskytuje přibližně tři sta různých šroubů. Spojení hlavy válců představuje kritické místo, neboť na něj působí celá řada vlivů. Šrouby hlavy těsnění jsou součástí soustavy těsnění válců, přičemž mají za úkol dostatečně přitáhnout hlavu k bloku motoru a tak kompenzovat silná pnutí, která vznikají jednak vlivem tlaku ve spalovacím prostoru, jednak rozdílem teplot spalin a chladicí kapaliny.
Značka Elring na trh dodává celé sady šroubů k hlavám válců společně s těsněním. Díky této koncepci šetří svým zákazníkům čas i peníze, neboť při profesionální opravě je u moderních motorů nezbytné vyměnit jak těsnění, tak šrouby.
Všechny šrouby z produkce německé firmy charakterizuje rovnoměrně vysoká upínací síla a testovaná kvalita jednotlivých prvků. Elring v průběhu výroby klade vysoké nároky na použité materiály i na konstrukci šroubů. Z těchto důvodů je systém těsnění Elring mimořádně spolehlivý a funkční.
 
Elring nabízí tyto typy šroubů:
-    šrouby s válcovaným závitem s krátkou délkou závitu,
-    šroub s válcovaným závitem s dlouhou délkou závitu,
-    šroub Helix (spirálovitá šroubovice),
-    šroub s protiúnavovým dříkem.

 



Máte zájem o sortiment značky ELRING? Můžete ho nalézt pomocí hledácího pole na našem e-shopu.

Autor článku
Jaroslav Peremský
Jsem manažer prodeje a marketingu s mnohaletou praxí v různých firmách a odvětvích. V roce 2016 jsem se rozhodl plně zaměřit svoji pozornost na automobilový průmysl a prodej autodílů. Využil jsem svých zkušeností, které jsem spojil se svými zájmy a koníčky. Mým cílem je posunout laťku v oblasti prodeje autodílů na vyšší úroveň. V praxi jsem více jak 7 let a své nově nabyté znalosti v oblasti prodeje autodílů a spotřebního zboží pro auto-moto mohu díky blogu publikovat a sdílet s Vámi.
AKČNÍ NABÍDKA DUBEN 2024 ATE, SKV, ABS, BREMBO, AUTOROZVODY
KOMPRESORY VALEO AKCE AUTOROZVODY
POKLICE KOL, NOVINKA V NABÍDCE, AUTOROZVODY
VYHODNA DOPRAVA PPL CENA AUTOROZVODY
ČIŠTĚNÍ DPF! BEZ MECHANICKÉHO ZÁSAHU, ŠETRNĚ, EKOLOGICKY! DPFHOLICE