KYB

Země původu: Japonsko
Rok založení: 1919
Web: http://www.kyb-europe.com
Nabízený sortiment: KYB

Společnost KAYABA byla založena již v roce 1919 panem Shirem Kayabou a od té doby prošla dlouhým vývojem. Její název byl v průběhu let různý a od původního Kayaba Research Center se jméno společnosti postupně proměnilo až po současné KYB Corporation. Obecně známá a od roku 2005 oficiálně používaná je zkratka KYB.

Významným předělem v historii firmy bylo založení manufaktury na hydraulické tlumiče v roce 1935 a následný vznik společnosti Kayaba Manufacturing Co., Ltd. V roce 1959 firma uskutečnila razantní krok směrem ke svému dalšímu rozvoji, a proto mohla - především díky své vysoké finanční stabilitě - vstoupit na tokijskou burzu.

V průběhu svého takřka stoletého vývoje firma expandovala do celého světa a dnes je z ní nadnárodní společnost s centrálou v japonském Tokiu. Kromě ní vlastní několik dalších závodů v USA, Mexiku i v Číně. Její hlavní evropské zastoupení sídlí v Düsseldorfu v Německu.

Nás může těšit, že KYB Corporation má výrobní prostory i v České republice, konkrétně v Pardubicích - Starých Čívicích (od prosince 2006). V tuzemské pobočce KYB Manufacturing Czech s.r.o. se vyrábějí veškeré tlumiče pro přibližně 350 000 vozů, které opouštějí kolínskou továrnu koncernu TPCA (Toyota Peugeot Citroen); dále na jejich kvalitu spoléhá i maďarská pobočka Suzuki, závody Renault ve Francii a ve Slovinsku a také Nissan ve Velké Británii.

Plány, které sahají do roku 2020, vypadají opravdu velkolepě: vedení české pobočky předpokládá nárůst objemu až na neuvěřitelných 9 000 000 tlumičů. Se splněním tohoto cíle by měla napomoci i druhá továrna, kterou japonská firma v ČR vlastní a která v Chrudimi funguje od září 2013.

V současné době tvoří základ KYB produkce z nadpoloviční většiny výrobky určené pro automobilový průmysl. Jsou to zejména tlumiče, pružiny, různé hydraulické komponenty aj. KAYABA je dodavatelem do prvovýroby většiny asijských automobilek: mezi její zákazníky patří Daihatsu, Honda, Mazda, Mitsubishi, Nissan a také největší současný světový výrobce aut - Toyota. V Japonsku používá tlumiče KYB každý druhý automobil.

Kromě asijských vozů najdeme tytéž výrobky u dalších renomovaných značek jako např. Alfa Romeo, Audi, Citroën, Fiat, Renault, Lancia nebo Volkswagen.

Kromě výrobků určených pro automobilový průmysl jsou součástí výrobního portfolia japonské společnosti také komponenty pro letecký průmysl a kosmonautiku, např. hydraulické systémy a tlumiče pro letadla Boeing, díly určené pro námořní a železniční dopravu (hydraulické stabilizátory, rychlovlaky). Firma se rovněž zabývá výrobou nástaveb pro speciální vozidla jako například automíchaček, dále pak výrobou razicích štítů, speciálně navržených simulátorů, nakládacích systémů, invalidních vozíků, servomotorů pro pomocná letištní zařízení, elektronikou pro výrobní a zemědělská zařízení.

Heslem společnosti KAYABA je „Our Precision, Your Advantage“, což můžeme volně přeložit jako „Naše dokonalost je vaší výhodou.“ Přesvědčte se o tom sami - až budete ve svém automobilu měnit některou z důležitých součástí, věřte léty prověřené kvalitě značky KYB. Její široké zastoupení vám rádi zprostředkujeme v našem e-shopu.

Jak fungují tlumiče

Tlumič pérování slouží, jak už název napovídá, k tlumení kmitání a výkyvů. Většinou je to píst s komorami nahoře a dole a s pracovním médiem, nejčastěji olejem. Při nájezdu do díry, do výmolu nebo na hrbol dochází k tzv. absorpci šoku. V případě automobilových tlumičů je šok pohlcen přečerpáním média (oleje nebo oleje v kombinaci s plynem) mezi komorami. Po překonání nerovnosti se vše vrací do původního stavu. Takže tlumič poškozený nebo fyzicky zastaralý snadno dosahuje horního i dolního dorazu, dostatečně netlumí nárazy, a tedy neplní svou základní funkci. Takto lze velmi zjednodušeně popsat jeho fungování. Z hlediska konstrukce rozlišujeme tlumiče kapalinové a plynokapalinové.

Podstatnou informací, která zaujme mnohé řidiče, je to, že značka KYB je největším výrobcem těchto komponentů! Každé čtvrté auto sjíždějící z výrobní linky má tlumiče značky KYB.

Základní rozdělení tlumičů KYB

EXCEL G

je řada plynokapalinových dvoutrubicových tlumičů, plynových vzpěr MacPherson a plynových vložek vzpěr, které svými parametry plně odpovídají originálním výrobkům.

Jejich součástí je dvojitá soustava patentovaných třístupňových ventilů, které značným způsobem eliminují nežádoucí vznik vzduchových bublinek (aeraci neboli provzdušňování). K tomu dochází při smíchání oleje a stlačeného dusíku v pracovním prostoru tlumiče.

Vylepšený trojitý chromový povlak pístnice má za úkol snižovat tření a opotřebení horního těsnění.

Vytvrzená ocelová pístnice s trojitým chromovaným povlakem poskytuje zvýšenou pevnost a společně s teflonovou průchodkou vede ke snížení tření a k lepší kontrole síly tlumení. Bezešvé vnitřní válce a spojená pouzdra a kryty vedou ke snížení celkové hlučnosti.

PREMIUM

kapalinové tlumiče pérování, které slibují bezpečnou jízdu a prvotřídní komfort. A co slíbí, to také splní!

V řadě označené jako PREMIUM najdete olejové tlumiče, olejové vzpěry MacPherson a olejové vložky vzpěr. Jejich jednotlivé díly tvoří dvojitá soustava třístupňových ventilů s vícebřitým olejovým těsněním a tvrdochromovaná pístnice s teflonovou průchodkou.

GAS A JUST

jsou vysokotlaké plynokapalinové jednoplášťové tlumiče pérování, které oproti dvoutrubicovým tlumičům poskytují zvýšenou funkci tlumení, a to o více než 30 %. Jeho součástí je plovoucí píst, který perfektně odděluje olej a dusík, stlačený pod vysokým tlakem a stejně jako jednotrubková konstrukce účinně zabraňuje pěnění.

Spolehlivost a dlouhá životnost tlumičů série GAS A JUST je zvýšena pomocí bezešvých upevňujících prvků (pouzdra a držáky). Těsnění pístu z fenolové hmoty dokonale chrání plochu, kde se setkává píst s válcem a udržuje tak vysokou stabilitu požadovaných vlastností.

ULTRA SR

Stejně jako u předešlé řady také v případě výrobků s označením ULTRA SR jde o jednotrubkové vysokotlaké plynokapalinové tlumiče pérování, plynové vzpěry MacPherson a plynové vložky vzpěr. Cílí na náročné řidiče, kteří si chtějí vychutnat sportovní jízdu bez omezení, s maximálním kontaktem kol s vozovkou a dokonalou stabilitou vozu. Zejména při použití nízkoprofilových pneumatik se projeví jejich vysoká účinnost a prvotřídní výkon.

AGX

Dvoutrubkové plynokapalinové sportovní tlumiče s regulovatelnou tlumicí silou, plynové vzpěry MacPherson a plynové vložky těchto vzpěr jsou to nejlepší, co koncern KAYABA může nabídnout majitelům dlouhé řady vozů. Umožňují čtyř - nebo osmistupňovou ruční regulaci intenzity tlumení, a to přesně podle individuálních požadavků řidiče. To vše velmi snadno a rychle, bez jakékoliv nutnosti zvedat vozidlo a používat speciální nářadí.

Vylepšený zpětný ventil zamezuje pěnění, které vzniká mícháním oleje a plynu. Vícebřité samotěsnicí uzávěry chrání před únikem oleje dovnitř válce, písty a lišty ze slinutého kovu a bezešvé válce a vložky výrazně prodlužují provozní dobu i životnost. Stejně jako tvrdě chromovaná pístnice. Nejdůležitější je systém vícestupňových ventilků, který tlumičům umožňují zvolit tu správnou intenzitu tlumení v závislosti na typu povrchu a rychlosti jízdy.

Montážní sada horního uložení (MOUNTING KIT SUSPENSION)

Montážní sady horního uložení tlumičů dodávané společností KAYABA splňují ty nejpřísnějších standardy stejně jako OE komponenty určené k prvovýrobě, protože i v tomto případě se japonský producent třídí směrnicemi normy ISO 9001.

Tyto sady slouží k podstatně lepšímu spojení tlumiče s karoserií. Prodlužují nejen bezporuchovou životnost samotného tlumiče, ale i ostatních dílů závěru kola, včetně pneumatik. S vozy, na nichž je tato sada namontována, disponují předvídatelností chování, skvělým jízdním komfortem a špičkovou ovladatelností a vysokou bezpečností.

Upevňovací sadu uložení je důležité jednou za čas vyměnit. Nová sada slouží k hladkému, pohodlnému a přesnému řízení vozu, k jeho dobré ovladatelnosti a ke kontrole nad jeho chováním. Montážní sada horního uložení eliminuje nežádoucí otřesy a vibrace a poskytuje lepší geometrii kol.

Výměnu celé sady doporučujeme neodkládat! Proveďte ji pokaždé, když je řízení obtížné a hlučné nebo současně s výměnou tlumiče. Vybrat můžete pohodlně v našem e-shopu.

Ochranná sada proti prachu (PROTECTION KIT)

obsahuje dvoudílnou sadu manžet a dorazů ve vysoké kvalitě. Výrobek je plnohodnotnou náhradou součástek používaných při prvovýrobě. PROTECTION KIT prodlouží trvanlivost tlumiče, neboť jej chrání (a také místa v jeho blízkosti) před vlhkostí i prachem, zabraňuje předčasnému úniku oleje i setrvání tlumiče v krajní stlačené poloze.

Manžety a dorazy jsou výborným prostředkem, díky němuž se povrch pístní tyče a její těsnění nacházejí v ideálním prostředí bez negativních vlivů vnějších činitelů (např. prach, vlhkost, sůl, námraza). Výsledkem je vysoký jízdní komfort a ovladatelnost vozidla.

Ochranná sada proti prachu PROTECTION KIT obsahuje prachovky a dorazy tlumičů KYB.

Prachovky

Nebo též manžety, jsou pouzdra přetažená přes tlumič a plní především ochrannou funkci. Laicky řečeno slouží k tomu, aby se nečistoty nedostaly do tlumiče a tak nepoškodily všechna těsnění, což by mohlo vést k úniku tlumičového oleje. Občas je můžeme zahlédnout, sice spíše výjimečně, i na odpružených vidlicích na kolech. Když tedy výrazně méně namáhaná vidlice může být předmětem ochrany, což teprve tlumič vystavený permanentnímu zatížení a extrémnímu vlivu okolí. Je tedy jasné, že bez prachovek se životnost tlumičů výrazně snižuje. Což samozřejmě dámy a pánové u KYB dobře vědí, a proto pro naše naleštěné miláčky tento prostý, ale užitečný, výrobek vyrábějí.

Dorazy tlumičů

Jedná se o gumový či plastový díl, který se používá jako podložka. Zabraňuje tvrdému nárazu tlumiče při maximálním dorazu.

Pružení

Jak již bylo řečeno výše, pružení nese váhu vozidla a společně s tlumičem tvoří soustavu, která spojuje kolo s vozidlem. V osobních vozidlech najdeme nejčastěji vinuté pružiny. V podstatě se jedná o metalurgicky zpracovaný kulatý drát. Ale i tento obyčejný prvek lze kreativně uzpůsobit potřebným parametrům, například změnou stoupání či průměru pružiny nebo vyhnutím do strany. Pružiny jsou významnou součástí a spolu s tlumičem pérování tvoří závěs kola. Minimalizují otřesy vozidla při jízdě na nerovném či nezpevněném povrchu a pomáhají udržovat pneumatiku v neustálém kontaktu s vozovkou.

Pružiny pérování K-FLEX KYB

Výroba pružin zavěšení K-FLEX se řídí směrnicemi standardu ISO 9001 a nabízíme je ve stejné kvalitě, jakou disponují originální OE výrobky. Při jejich výrobě je používán technologický proces vinutí za horka i za studena. Jsou vhodné jak pro drtivou většinu osobních automobilů, tak pro motocykly. Konečná povrchová úprava spočívá ve fosfátování a v aplikaci nástřiku epoxidovou barvou, což má za cíl zajistit dlouhodobou antikorozní ochranu.

Na trhu můžete najít nejrůznější typy technologicky vyspělých pružin se značkou KYB:

  • pružiny s bočním zatížením ve tvaru podobném banánu. Jsou ohnuté a při zatížení projevují přídavnou boční sílu.
  • pružiny typu miniblock s charakteristickým soudkovitým tvarem
  • pružiny vyrobené z konstantního průměru drátu (lineární)
  • pružiny vyrobené z nekonstantního průměru drátu (progresivní)

Pružiny se podílejí na delší životnosti tlumičů a dalších důležitých komponentů (gumových i kovových dílů odpružení i samotných pneumatik).

Výměna pružin se provádí z těchto důvodů:

  • pro obnovení správné světlé výšky vozidla nad vozovkou
  • pro maximální kontakt pneumatiky s povrchem
  • dále k vylepšení geometrie kol
  • a také k prodloužení životnosti tlumiče.

Výměnu pružiny proveďte při jejím sebemenším poškození, při jejich únavě nebo současně při výměně tlumičů. Pro dosažení ideálních jízdních vlastností automobilu měňte vždy obě pružiny v páru.

 



Máte zájem o sortiment značky KYB? Můžete ho nalézt pomocí hledácího pole na našem e-shopu.

Autor článku
Jaroslav Peremský
Jsem manažer prodeje a marketingu s mnohaletou praxí v různých firmách a odvětvích. V roce 2016 jsem se rozhodl plně zaměřit svoji pozornost na automobilový průmysl a prodej autodílů. Využil jsem svých zkušeností, které jsem spojil se svými zájmy a koníčky. Mým cílem je posunout laťku v oblasti prodeje autodílů na vyšší úroveň. V praxi jsem více jak 7 let a své nově nabyté znalosti v oblasti prodeje autodílů a spotřebního zboží pro auto-moto mohu díky blogu publikovat a sdílet s Vámi.
AKČNÍ NABÍDKA DUBEN 2024 ATE, SKV, ABS, BREMBO, AUTOROZVODY
KOMPRESORY VALEO AKCE AUTOROZVODY
POKLICE KOL, NOVINKA V NABÍDCE, AUTOROZVODY
VYHODNA DOPRAVA PPL CENA AUTOROZVODY
ČIŠTĚNÍ DPF! BEZ MECHANICKÉHO ZÁSAHU, ŠETRNĚ, EKOLOGICKY! DPFHOLICE