Země původu: Itálie (Nogarole Rocca, Verona)
Rok založení: 1972
Web: www.ufifilters.com
Nabízený sortiment: UFI

UFI | Kvalitní filtry pro automobily

UFI je třetí největší výrobce filtrů v Evropě a s náskokem největším producentem filtrů naftových, které mají stejně největší odbyt na našem kontinentu. Zpočátku se zabýval dodávkami přímo do prvovýroby tuzemské značky FIAT, velmi rychle však expandoval a dnes tvoří součást hlavních dodavatelských řetězců po celé Evropě. Například koncernu Volkswagen dodává 100 % palivových filtrů pro benzinové vozy, a 70 % pro naftové, což je extrémně silné postavení na trhu. Svou nabídkou pokrývá přes 95 % evropského vozového parku osobních i nákladních automobilů a je vlastníkem patentu palivových filtrů H2O s trojnásobnou filtrací, což zajišťuje více jak 95% oddělení vody v dieselových motorech.

Mezi zákazníky italské společnosti patří téměř 50 automobilek po celém světě - kromě obřího koncernu Volkswagen to je také FIAT, SEAT, Audi, BMW, Ford, General Motors, nebo Toyota. Od původní myšlenky výroby filtrů pro prvovýrobu UFI postupně upustilo a rozšířilo svou výrobu o obchodování na trhu s náhradními díly, kam dodává jak filtry originální, tak v EO kvalitě. Vedle filtračních médií pro osobní a nákladní automobily existuje také divize High Tech, která se zabývá vývojem a výrobou filtrů pro námořnictvo, armádu, letectví, ale i závodní a sportovní vozy.

Filtry UFI pro osobní auta

Filtry UFI pro osobní auta jsou vyráběny v originální kvalitě přímo pro automobilky, a ve srovnatelné OE kvalitě pro trh s náhradními díly. Italská společnost je průkopníkem v oblasti filtračních médií všeho druhu a zavedla řadu inovací, které dělají z filtrů UFI jedny z nejlepších na světě. Jejich účinnost je často o krok před konkurencí, což dokazuje i dominantní postavení v mnoha oblastech - například na dodávkách palivových filtrů pro Volkswagen má UFI 100% podíl. I přes úspěchy výrobce neustále inovuje a vyvíjí ještě efektivnější technologie i filtry pro výkonnější stroje, a hledá způsoby, jak minimalizovat dopad na životní prostředí.

Vzduchové filtry UFI

Vzduchové filtry UFI poskytují motoru perfektní ochranu, když zachytávají přes 98,5 % velkých nečistot i mikroskopických částic. Motor auta tak dosahuje optimálního výkonu, nepřehřívá se a neztrácí výkon ani při extrémním zatěžování. Společnost UFI je ve výrobě vzduchových filtrů průkopníkem, byla to právě ona, kdo představil v 70. letech panelový filtr, který je dnes dominantně nejpoužívanější na celosvětovém trhu. K výrobě UFI používá materiály z celulózy napouštěné pryskyřicí, nebo netkanou textilii, přičemž obojí efektivně chrání motor a snižuje spotřebu paliva při dlouhodobém udržení optimálního výkonu. Zároveň zamezují změně průtoku paliva v karburátoru, což udržuje výkon i množství emisí vypouštěných do atmosféry.

UFI vzduchový filtr volkswagen

Kabinové filtry UFI

Kabinové filtry UFI mají vynikající čistící vlastnosti, díky nimž zachytí přes 90 % veškerého prachu, pylu, bakterií a dalších nečistot. Více než polovina produktů má filtrační médium vyrobené z netkané syntetické textilie, zatímco zbylých 40 % výrobků mají filtrační médium doplněnou o aktivní uhlí. To dokáže navíc zachytávat více druhů bakterií, pachů a plynů, a pouštět tak do kabiny vozu vzduch zbavený 98 % nečistot.

UFI kabinový filtr

Olejové filtry UFI

Olejové filtry UFI jsou vysoce účinné a přizpůsobené jak starším vozům, tak těm moderním s vysokým výkonem. A to včetně automobilů s motory po downsizingu, v nichž dochází k podstatně vyšším tlakům než dříve. Olejové filtry UFI jsou napuštěny aditivy ke zvýšení mazacího účinku olejů i prodloužení jejich životnosti, stejně jako k odstraňování sazí a dalších usazenin. Vyráběny jsou vždy v OE kvalitě, která je srovnatelná s náhradními díly určenými pro pozáruční servis (aftermarket) a nabídka zahrnuje rovněž filtry oleje splňující přísné emisní normy EURO VI, které už se pomalu připravují na příchod EURO VII.

Správná konstrukce filtrů pak napomáhá účinné filtraci i při vysokých zátěžích a zamezuje ucpání filtru. I při menších rozměrech kvůli downsizingu si filtry oleje UFI udržují vysokou účinnost až 99 %. Konsturkce je uzpůsobena pro interakci s biopalivy, uhlíkovými částicemi a aditivy rozupštěnými v oleji, vysoká propustnost je tedy zajištěna i u těch nejhustších maziv.

UFI olejovy filtr BMW

Palivové filtry UFI

Palivové filtry UFI se vyznačují extrémně vysokou mírou filtrování, takže je propouštěno pouze palivo zbavené více než 86 % nečistot dle standardů ISO19438. V praxi zachytí velké i mikroskopické částice, které by jinak snižovaly výkon motoru a mohly ucpat sací potrubí. Výrobce má patentovanou technologii na bázi polyamidových vláken, která oddělují více jak 95 % vody od paliva, což efektivně chrání vstřikovače nafty před vodou - účinnost podtrhává ISO 16332. Palivové filtry UFI mají ocelové nebo hliníkové tělo a vydrží tak i extrémní provozní tlaky a zároveň mají nižší hmotnost.

UFI palivovy filtr FORD

LPG a CNG filtry UFI

LPG a CNG filtry UFI čistí alternativní pohonné hmoty na bázi plynu, které dnes hojně využívají například MHD. Ekologická paliva vyžadují filtraci stejně jako kterákoliv jiná, a vzhledem ke své povaze o něco účinnější. Filtry UFI zachytí přes 98 % nečistot do velikosti 2 mikronů, o což se zasluhují média z plastových vláken.

Filtry UFI pro nákladní auta

Filtry UFI pro nákladní auta zajišťují nejvyšší stupeň filtrace při zachování výkonu motoru a snížení ekologických dopadů výroby i samotného provozu vozidla. S ohledem na dlouhé vzdálenosti a neustálé fungování agregátu poskytují olejové, palivové, vzduchové i kabinové filtry maximální ochranu po celou dobu provozu. Kvalitu filtrů UFI oceňují jak automobilky v prvovýrobě, tak řada automechaniků a zákazníci na trhu s náhradními díly, díky čemuž UFI pokrývá 48 % světových dodávek filtračních médií.

Olejové filtry UFI

Olejové filtry UFI pro nákladní auta se vyznačují vysokou spolehlivostí a životností, jaká je u těžkých vozů nezbytná. Výrobce promítá do všech olejových filtrů technologii DuraFilter, která využívá média složená ze syntetických mikrovláken. Tím se dosažena efektivita čištění vzduchu při zachování maximálního výkonu motoru, a to až pro 100 000 km nájezdu. Firma své filtry UFI Heavy Duty i nadále vyvíjí, čímž zajistila kompaktnější rozměry, využití ekologičtějších materiálů, obsažení syntetických materiálů ve všech dílech, a nakonec odolné hliníkové nebo ocelové tělo, jaké vydrží i ty největší tlaky.

UFI olejový filtr IVECO

Palivové filtry UFI

Palivové filtry UFI pro nákladní auta jsou v neustálém kontaktu s řídící jednotkou motoru (ECU) a obsahují řadu pokročilých technologií, díky nimž se pyšní více než 98% účinností filtrace. Hlavními přednostmi je dvoustupňový systém Water Eliminator pro separaci vody, a filtr Defender, jehož vlastnosti jsou odvozeny od výkonných komponentů užívaných v letectví. Kombinací s kvalitními materiály jsou palivové filtry UFI maximálně účinné až pro 100 000 km, při nichž optimalizují spotřebu paliva i množství emisí vypouštěných do ovzduší. Všechny jsou pak 100% šetrné k životnímu prostředí, ať už procesem výroby, tak využívanými materiály, které lze opětovně recyklovat.

Vzduchové filtry UFI

Vzduchové filtry UFI pro nákladní auta jsou v řadě případů vyvíjeny přímo pro výrobce automobilů, kteří reagují na emisní změny a nucený downsizing motorů. Takové vozy pak vyžadují nejenom rozměrově menší filtry, ale rovněž účinnější a se schopností lépe potlačovat hluk. Vzduchové filtry UFI jsou vyráběny v originální i OE kvalitě a zajišťují rovnoměrné proudění vzduchu pro optimální chod motoru, eliminaci vlhkosti, a samozřejmě zachytávání nečistot. Díky 100% syntetické vrstvě napuštěné aditivy odfiltrují až 99 % částic a dokážou potlačit případný oheň.

Historie UFI, výrobce filtrů pro auta

Společnost UFI, celým názvem Universal Filter Italiana, byla založena v roce 1971 jako dodavatel filtrů do prvovýroby automobilového průmyslu. To se dařilo a UFI přišlo s významnou inovací, když představilo panelový vzduchový filtr, který je dnes nejrozšířenějším tvarem na světě. O deset let později přišla expanze na trh s náhradními díly a navázání spolupráce se závodními týmy, mj. s Formulí 1. Roku 1983 se UFI vydalo jako první svého druhu do Číny, kde je dnes vnímána jako synonymum prémiové kvality. Koncem 90. let firma hodně expandovala doma i v zahraničí, kdy kromě nových závodů rozšiřovala také výrobu pro nákladní automobily. Zároveň získala si dominantní postavení na trhu s palivovými filtry, které oddělují vodu od nafty.

Tou dobou patřil k největším zákazníkům koncern Volkswagen, jemuž dnes zajišťuje 100 % dodávek těchto filtrů. V roce 1997 byla zahájena výroba v severoafrickém Tunisku a do nového století vstoupila jako přední výrobce filtrů na světě, a zároveň došlo k expanzi do USA, dále do Číny, Korei, Japonska a Německa. Průběžně docházelo k diverzifikaci procesů, kdy v Itálii probíhal zejména vývoj a výroba prémiových filtračních médií, zatímco v ostatních zemích byla soustředěna primárně výroba pro automobilky i trh s náhradními díly.

Jak UFI nabíralo na velikosti, otevřelo v roce 2006 supermoderní výzkumné a inovační centrum, které mělo za cíl zlepšit efektivitu produktů, vyvinout nové materiály a posunout design o krok kupředu. Spolupráce probíhala mj. s prestižní italskou univerzitou University of Trento. V témže roce vstoupilo UFI na indický trh, kde měla za cíl dodávat filtry největší místní automobilce Tata Motors. Dále probíhala expanze v Číně, Japonsku a ve Španělsku, a roku 2013 otevřelo UFI závod také v České republice, kde probíhala montáž olejových, vzduchových a palivových filtrů v OEM kvalitě pro největší evropské automobilky.

Roku 2015 byly otevřeny strategické kanceláře v Dubaji, odkud firma dále expanduje na blízkém východě. O dva roky později bylo otevřeno jedno z největších logistických center společnosti, a to ve východočínské Šanghaji na ploše cca 3 000 metrů čtverečních. Následovalo otevření výrobního závodu v Jižní Americe a asijsko-pacifické sídla v Šanghaji, která se stala stěžejním bodem ve struktuře UFI. Roku 2019 otevřela firma 18. výrobní závod na světě a dále pokračuje v expanzi na klíčových trzích.

UFI Filtry olejové, vzduchové, kabinové

Máte zájem o sortiment značky UFI? Můžete ho nalézt pomocí hledácího pole na našem e-shopu.

Autor článku
Jaroslav Peremský
Jsem manažer prodeje a marketingu s mnohaletou praxí v různých firmách a odvětvích. V roce 2016 jsem se rozhodl plně zaměřit svoji pozornost na automobilový průmysl a prodej autodílů. Využil jsem svých zkušeností, které jsem spojil se svými zájmy a koníčky. Mým cílem je posunout laťku v oblasti prodeje autodílů na vyšší úroveň. V praxi jsem více jak 7 let a své nově nabyté znalosti v oblasti prodeje autodílů a spotřebního zboží pro auto-moto mohu díky blogu publikovat a sdílet s Vámi.
AKČNÍ NABÍDKA DUBEN 2024 ATE, SKV, ABS, BREMBO, AUTOROZVODY
KOMPRESORY VALEO AKCE AUTOROZVODY
POKLICE KOL, NOVINKA V NABÍDCE, AUTOROZVODY
VYHODNA DOPRAVA PPL CENA AUTOROZVODY
ČIŠTĚNÍ DPF! BEZ MECHANICKÉHO ZÁSAHU, ŠETRNĚ, EKOLOGICKY! DPFHOLICE