Hlavní stránka WESTFALIA

Země původu: Německo
Rok založení: 1932
Web: www.westfalia-automotive.com
Nabízený sortiment: Westfalia

Westfalia | Tažná zařízení pro automobily

Westfalia je předním výrobcem tažných zařízení pro osobní a některé užitkové automobily. V nabídce má přes 1 700 variací, čímž pokrývá téměř 100 % vozů na evropském trhu, včetně rozšířených asijských a amerických značek. Od Westfalia je možné zakoupit pevné, odnímatelné nebo sklopné tažné zařízení, vždy navržené pro konkrétní vůz a tak, aby neomezovalo jeho záruku. Některé z nich se ještě liší konstrukcí, která lépe řeší požadavky daného auta, případně umožňují namontovat také nosič kol. Tažná zařízení Westfalia jsou vhodná například pro vozy Škoda, Volkswagen, FIAT, Ford, BMW, Audi, Mercedes, Hyundai i řadu dalších.

Pevná tažná zařízení Westfalia

Pevná tažná zařízení Westfalia jsou cenově nejdostupnější a vhodná pro časté užívání. V nabídce jsou standardní háky s křížovým uchycením na dva šrouby (Swan Neck) nebo navařením napevno k příčnému nosníku, a krátký hák uchycený jako příruba (Flange). U většiny evropských vozidel je rozšířený první ze zmíněných typů, zatímco druhý byl dlouho užívaný zejména ve Velké Británii. Elektrická zásuvka bývá připevněna v místě, kde je hák spojený s příčným nosníkem. Všechna provedení pevných tažných zařízení jsou vhodná jak pro tahání přívěsů, tak pro nosiče kol.

Westfalia pevné tažné zařízení

Odnímatelná tažná zařízení Westfalia

Odnímatelná tažná zařízení Westfalia jsou dostupným řešením pro řidiče, co připojují přívěs nebo nosič kol pouze občas. Jakmile je hák odjištěn, stačí ho směrem dolů vysunout a odložit například do kufru auta. Úchytný mechanismus je schovaný za nárazníkem a nekazí tak vizuální dojem - nasunutí probíhá buď kolmo, a nebo zezadu v závislosti na voze a typu mechanismu. Výsuvná konstrukce Westfalia je přes 25 let akceptována předními výrobci aut, kteří se na vývoji tažných zařízení značně podílí. Elektrická zásuvka pro zapojení kabelů je nainstalována napevno na zadním nárazníku, zvenčí však není vidět. Všechna odnímatelná tažná zařízení Westfalia mají uzamykatelný kulový čep, pojistku proti odjištění a jsou vhodná pro nosič kol.

Westfalia odnimatelné tažné zařízení

Sklopná tažná zařízení Westfalia

Sklopná tažná zařízení Westfalia jsou pohodlným způsobem, jak mít "kouli" vždy připravenou, a zároveň skrytou pro případ, kdy ji není třeba. Systém RX od Westfalia je výsledkem mnohaletého vývoje ve spolupráci s největšími automobilkami, s nimiž nakonec vytvořili výklopné tažné zařízení, které se pohodlně vejde i do velmi malého prostoru pod zadním nárazníkem. K jeho sklopení slouží rukojeť (páčka), jíž odjistíte pojistku, tažný hák umístěný na rotačním kloubu otočíte do správné polohy, a nakonec ho vykloníte a zaklapnete. Pro případ, že nebylo sklopné tažné zařízení Westfalia nainstalováno správně, zazní varovný tón. Elektrická zásuvka pro připojení kabelů je umístěna přímo v záhybu háku - některá zařízení jsou dodávána včetně kabeláže, jindy je potřeba dokoupit kabely pro konkrétní vůz. I sklopné tažné zařízení Westfalia lze použít pro usazení nosiče na kola.

Westfalia sklopné tažné zařízení

Přídavné pružiny Westfalia

Přídavné pružiny Westfalia byly navrženy speciálně pro nadstandardně zatěžovaná vozidla, u nichž může dojít v extrémních případech ke ztrátě ovladatelnosti. Jedná se například o plně naložené osobní vozy, které jsou navíc zatíženy přívěsem jako je karavan. Pružiny na zadní nápravě pak velmi trpí, stávají se neefektivními a při vysokých rychlostech nebo na nerovné vozovce zdaleka neposkytují potřebné odpružení a tím vyrovnání vozu. Nehledě na možnost úplného poničení pružiny - těmto případům předchází přídavné pružiny Westfalia, které se namontují buď do původní pružiny, nebo do její blízkosti.

Westfalia přídavné pružiny

Nosiče kol Westfalia na tažná zařízení a nosníky

Z dílny Westfalia pochází nosiče kol, které jsou precizně testovány samotným tvůrcem tažných zařízení. Kvalita provedení i naprostá stabilita je tedy zaručena bez obav z uvolnění během jízdy nebo jiného selhání. V nabídce společnosti se nachází nosiče kol na tažná zařízení a instalovat je lze na všechny typy (pevné, odnímatelné, výklopné). V případě, že tažné zařízení nemáte a nechcete ho pořizovat, nabízí Westfalia rovněž střešní nosiče kol s uchycením na hagusy.

Westfalia nosiče kol

Boxy Westfalia na tažná zařízení a nosníky

Společnost Westfalia se zabývá také výrobou transportních boxů na tažné zařízení, a střešních boxů, které se upevňují na nosníky, respektive příčné hagusy. Jejich cílem je poskytnout další úložný prostor, kdy transportní boxy nabízí 200 litrů, zatímco střešní boxy Westfalia až 480 litrů. Zejména boxy na tažné zařízení mají velmi jednoduchou instalaci během několika sekund, nesou certifikát TÜV s pečetí GS a nechybí jim ani pojistka proti krádeži.

Westfalia boxy na tažné zařízení

Historie Westfalia, výrobce tažných zařízení

Počátky dnešní společnosti Westfalia-Automotive sahají až do roku 1844, kdy Johannes Bernd Knöbel založil kovářskou dílnu. Její zaměření bylo velmi široké, avšak úspěšné, díky čemuž se firma během následujících let rozrůstala. Později navázala spolupráci s největší německou automobilkou Volkswagen, jejíž vozy přestavovala na "obytňáky". Tímto směrem se ubírala spoustu dalších let, když v roce 1932 představila své první tažné zařízení s kulovou hlavou. Ta následně dodávala do prvovýroby samotným výrobcům automobilů, a velmi rychle začala obsazovat rovněž trh s náhradními díly. Vývoj na sebe nechal čekat pár desetiletí, až roku 1966 představuje Westfalia první odnímatelné tažné zařízení.

Obliba produktů rychle stoupala nejenom u výrobců vozů, ale rovněž u samotných motoristů a automechaniků. Tažná zařízení Westfalia byla cenově dostupná, kvalitně vyrobená a umožňovala poměrně snadnou instalaci. V průběhu vznikaly nové konstrukce a způsoby uchycení tažné háku, čímž výrobce zvyšoval záběr na více automobilů na stále rostoucím trhu. V roce 1987 představuje Westfalia nový koncept otočných tažných zařízení, která mají nejenom jiné způsoby uchycení, ale už je není potřeba zcela sundávat. Roku 1995 získává Westfalia certifikaci dle evropské směrnice o tažných zařízeních a jako první na světě spouští výrobu hliníkových tažných zařízení.

V roce 2002 se stává společnost prvním na světě, kdo vyrábí sériově elektrická otočná tažné zařízení, takže není potřeba je montovat manuálně. Westfalia si tím získala obrovský zájem automobilek v Evropě i ve světě, což vedlo k rychlé masivní expanzi a navazování spoluprací s největším výrobci automobilů. Společnost tak v průběhu let převzala několik konkurentů, jako byl francouzský SIARR a novozélandský Starck Industries, a otevřela výrobní závody ve Velké Británii, Dánsku, Itálii, Rusku, USA, a později pohlcením Melbourne Towbars také v Austrálii.

Velký úspěch vedl k zásadní modernizaci výroby i vývoje, zavedení nových standardů a zvyšování kvality. Tu zajišťuje u většiny tažných zařízení Westfalia katodická lázeň, díky níž výrobky odolávají povětrnostním podmínkám, korozi, extrémním teplotám i dalším vlivům. K výrobě je dnes hojně užíváno robotů a CNC strojů, počítačem řízených procesů i laserových řezacích systémů. Westfalia splňuje normu NU Domestic Standard 5467 a Australia Design Regulation, a je jedním z mála výrobců na světě, který produkuje kabelové sady pro konkrétní vozidla.



Máte zájem o sortiment značky Westfalia? Můžete ho nalézt pomocí hledácího pole na našem e-shopu.

Autor článku
Jaroslav Peremský
Jsem manažer prodeje a marketingu s mnohaletou praxí v různých firmách a odvětvích. V roce 2016 jsem se rozhodl plně zaměřit svoji pozornost na automobilový průmysl a prodej autodílů. Využil jsem svých zkušeností, které jsem spojil se svými zájmy a koníčky. Mým cílem je posunout laťku v oblasti prodeje autodílů na vyšší úroveň. V praxi jsem více jak 7 let a své nově nabyté znalosti v oblasti prodeje autodílů a spotřebního zboží pro auto-moto mohu díky blogu publikovat a sdílet s Vámi.
AKČNÍ NABÍDKA DUBEN 2024 ATE, SKV, ABS, BREMBO, AUTOROZVODY
KOMPRESORY VALEO AKCE AUTOROZVODY
POKLICE KOL, NOVINKA V NABÍDCE, AUTOROZVODY
VYHODNA DOPRAVA PPL CENA AUTOROZVODY
ČIŠTĚNÍ DPF! BEZ MECHANICKÉHO ZÁSAHU, ŠETRNĚ, EKOLOGICKY! DPFHOLICE